Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??

Opublikowano

Kolego @MarcinSp10 widzę że nie jesteś w temacie więc wytłumaczę Ci łopatologicznie. Pryskanie glifosatem (czytaj roundupem) likwiduje tylko te chwasty które już wzeszły bo ten preparat roślina potrafi pobrać tylko przez liście, jednak w czasie Twojego zabiegu część zielska siedzi jeszcze w ziemi i po jakimś czasie dopiero wyłazi robiąc burdel na plantacji. I tu z pomocą przychodzą środki doglebowe czyli takie które chwaściska potrafią pobrać przez korzeń, jednocześnie zastosowane odpowiednio wcześnie są bezpieczne dla ziemniaka. Aby pobieranie preparatu było możliwe trzeba stosować je na wilgotną glebę (czytaj instrukcję stosowania), do zeszłego roku takim w zasadzie najlepszym i najtańszym był afalon ale niestety wycofali go więc aby było tanio i skutecznie możesz walnąć coś zawierającego metrybuzynę - sencor (ciecz, drogo), mistral, buzzin i inne (granulki, taniej), o dawkach nie będę pisał bo wyczytasz na etykiecie. Jednak preparatów zawierających metrybuzynę nie można stosować powschodowo bo większość odmian ziemniaka jest wrażliwa, jak dasz im po liściach to w skrajnych przypadkach możesz załatwić plantację. Natomiast titus o którym wspomniałeś to środek nalistny tak jak roundup i aby go stosować chwaściska muszą być na wierzchu, dodatkowo ziemniaki dość dobrze tolerują ten preparat więc można a nawet trzeba pryskać po wschodach ziemniaków. Aby zwiększyć skuteczność titusa dodaje się środka zawierającego metrybuzynę ale tak jak pisałem ze względu na wrażliwość ziemniaków na tą substancję powschodowo trzeba obniżyć mocno dawkę i tak dla vinety bezpieczną jest mieszanka 40g titusa i 0,25kg np mistrala, ale pamiętaj że chwasty muszą być już na wierzchu a ziemniaki nie mogą mieć więcej niż 15cm.

Reasumując, preparaty doglebowe przedwschodowe w sprzyjających warunkach lepiej ochronią plantację, niż nalistne stosowane przed czy po wschodach  ziemniaków.

I jeszcze jedno, cały czas rozmawiamy o chwastach dwuliściennych bo zakładam że z perzem problemu nie masz.

Opublikowano

titus jest drogi lepszy jest rimmel- substancja ta sama ale cena inna... przedwschodami nie pryskam bo nie ma czego,.w polaczeniu z uprawa mechaniczna sprawia ze dzisiaj kopalem ostatnie i nie bylo ani trawki, zreszta o czyste pole pod przyszloroczne ziemniaki trzeba juz teraz zadbac .

Opublikowano

titus nie jest bez wpływu na ziemniaki, w skrajnych przypadkach deformacje i pękanie bulw . Wiec trzeba z nim uważać znacznie lepsze są mieszanki przedwschodowe , ale to już kwestia agrotechniki.

Opublikowano

Perz juz wytepilem z 2 lata temu najgorzej jest potem bo zawsze przedwschodowo leci roundup a potem juz niczym nie pryskalem tylko na stonke i zaraze. Co roku mam tak ze jak krzaki mają juz z 20cm zaczyna wylazic oset i bylica pospolita i to jest najgorsze bo rosnie az do wykopkow i obniza mi mocno zbory. Czyli tak jak mowisz najlepiej walnąc doglebowo i powinno bnyc czysto.

Jeszcze potrzebuje rady bede na nastepny rok sadzil ziemniaki na 1ha polu w tym roku bylo na nim zboze (pszenica) ale jest troche zachwaszczone a na jesien bede dawal obornik i orka. i pytanie czy lepiej przed obornikiem czyms spryskac te pole?? czy tak jak mowisz na wiosne po posadzeniu dac doglebowo czyms??

Opublikowano (edytowane)

Ściernisko najlepiej opryskać roundupem jeżeli masz zamiar sadzić tam ziemniaki ale na wiosnę po posadzeniu i tak doglebowo musisz polecieć.

Edytowane przez mikad
Opublikowano (edytowane)

to już pałą nie wystarczy ich potraktować  😁

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 19.09.2018 o 22:29, MarcinSp10 napisał:

Perz juz wytepilem z 2 lata temu najgorzej jest potem bo zawsze przedwschodowo leci roundup a potem juz niczym nie pryskalem tylko na stonke i zaraze. Co roku mam tak ze jak krzaki mają juz z 20cm zaczyna wylazic oset i bylica pospolita i to jest najgorsze bo rosnie az do wykopkow i obniza mi mocno zbory. Czyli tak jak mowisz najlepiej walnąc doglebowo i powinno bnyc czysto.

Jeszcze potrzebuje rady bede na nastepny rok sadzil ziemniaki na 1ha polu w tym roku bylo na nim zboze (pszenica) ale jest troche zachwaszczone a na jesien bede dawal obornik i orka. i pytanie czy lepiej przed obornikiem czyms spryskac te pole?? czy tak jak mowisz na wiosne po posadzeniu dac doglebowo czyms??

oset czy to w zbożu czy w ziemniakach będzie rósł czy to po afalonie czy stompie

mam takie miejsca na polu  że co by tam nie rosło to on rośnie

Opublikowano

przy braku afalonu w doglebówce to sencor +comand wydaje sie być dobre rozwiązanie przed wschodami można jeszcze stompa dodać.

titus to póżniej się stosuje jak doglebowe nie podziałają.

basagran też dobry ale na małe siewki chwastów

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

przy braku afalonu w doglebówce to sencor +comand wydaje sie być dobre rozwiązanie przed wschodami można jeszcze stompa dodać.

titus to póżniej się stosuje jak doglebowe nie podziałają.

basagran też dobry ale na małe siewki chwastów

ale podobno sencor na vinete nie zabardzo bo potrafi zastopowac rosniecie na pewny czas. na poczatku to sobie raudapem walne co zdazy wyjsc przed ziemniakiem ale potrzebuje czegos jak ziemniak wyjdzie juz zeby czyms doglebowo walnąc i miec swiety spokoj z chwastami bo od 3 lat sie mecze i czas w koncu zwalczyc

Opublikowano
4 minuty temu, MarcinSp10 napisał:

ale podobno sencor na vinete nie zabardzo bo potrafi zastopowac rosniecie na pewny czas. na poczatku to sobie raudapem walne co zdazy wyjsc przed ziemniakiem ale potrzebuje czegos jak ziemniak wyjdzie juz zeby czyms doglebowo walnąc i miec swiety spokoj z chwastami bo od 3 lat sie mecze i czas w koncu zwalczyc

właśnie doglebówka polega na tym żeby przed wschodami ziemniaka opryskać

zruszenie redlin i oprysk

Opublikowano
23 godziny temu, racyl napisał:

właśnie doglebówka polega na tym żeby przed wschodami ziemniaka opryskać

zruszenie redlin i oprysk

Mozesz mi w wadomosci dokladnie opisac kiedy co i jak??