Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie prościej  przeczytać jakie przepisy ? Jak świniaki nie biegają po podwórku , to raczej nie ma znaczenia jakie ogrodzenie . Jak biegają to nawet podwójne .

Opublikowano
Napisane jest tylko to: 1. Zabezpieczenie gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie w systemie otwartym podwójnym ogrodzeniem o co najmniej 1,5 m wysokości, na podmurówce lub  z wykopanym krawężnikiem. Nie ma nic o materiale z jakiego ma być wykonane ogrodzenie, chyba że jestem ślepy...
Opublikowano

No ale kolego , ale skoro nie ma to chyba jasne dlaczego ? Ma być szczelne i już . Na spodzie napisali co ma być . Aż tak dokładnie nie nakazują . To chyba dobrze ?

Opublikowano
Dla jednych szczelnie to ogrodzenie betonowe nie przepuszczające powietrza, a dla innych ogrodzenie panelowe przez które przejdzie szczur. Chodzi mi właśnie o uniknięcie sytuacji, że jak przyjdzie kontrola to będzie marudzić.
Opublikowano

A to nie jest tak że jak świnie są w chlewie to nie ma potrzeby grodzenia? Gdyby były utrzymywane na wolnym powietrzu to wtedy jest wymagany chyba. Może źle zrozumiałem na szkoleniu i źle interpretuje przepisy Ale nie chce nikogo wprowadzać w błąd.

Opublikowano

W zależności czy świniaki na wolnym wybiegu , czy tylko w chlewni . Wyraźnie to rozgraniczono .

Opublikowano

We wsi (strefa czerwona) jakiś czas temu była kontrol weteterynaryjna. Każdy kto trzyma trzodę dostał pismo z klauzulą natychmiastowej wykonalności usunięcia uchybień w ciągu 7 dni. W piśmie szczegółowa lista tych uchybień. W dwóch malych gospodarstwach nie ma ogrodzenia i w piśmie nie nakazali go stawiać. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez polo987
      Mam pytanie do wszystkich hodowców trzody chlewnej i wszystkich którzy się orientują w temacie.Jak najlepiej ogrzać chlewnie w zimie(czym najlepiej).
      Pozdrawiam
    • Przez MT1997
      Jaki jest koszt budowy chlewni na 50 loch, porodówki w systemie wannowym, odchowalnia prosiąt, miejsce dla tuczników itp. Wszystko na rusztach. Jaki by był koszt takiej inwestycji?
    • Przez MT1997
      Jaki jest szacunkowy koszt budowy chlewni w cyklu zamkniętym na około 80 macior, 14 porodówek, odchowalnia prosiąt, i 5 przegród po 120sztuk dla tuczników wszystko na rusztach. No i wiadomo, wszystko automatyka, wentylacja, paszociągi itp.+ Wyposażenia paszarni (śrutownik, mieszalnik, zboirniki na pasze itd)
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Czy oplaci mi sie budowac chlewnie na ok 70 loch w cyklu zamknietym? Dodam ze hodowla mialaby sie odbywac na pelnym ruszcie, bezsciolkowo, wszystkie pasze pelnoporcjowki z zakupu. Swoje 35 ha do obsiania zbozem, rzepakiem i na sprzedaz. Czy moze lepiej wogole nie inwestowac w trzode? Dam rade utrzymac 3 osoby na samej uprawie gleby II, III, IV klasy? O dokupieniu ziemi niestety raczej nie ma mowy ze wzgledu na jej brak a raczej "trudno-dostepnosc".... Dodam jeszcze ze oprocz gospodarstwa jest dodatkowy dochod w postaci pensji z pracy zony.... Pozdrawiam

• Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam serdecznie
      Mam pytanie odnośnie ilości gromadzenia się spalin w pomieszczeniu ponieważ chciałbym postawić taką nagrzewnicę w chlewni i boję się ze mi podusi trzodę. Można to zastosować w budynku ze zwierzętami czy konieczny jest system odprowadzania spalin ??? interesuje mnie nagrzewnica 20 kw.
  • Dodaj nową pozycję...
v