Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesko masz ruchome czy stałe? Bo ja mam albuz stałe i chyb to jest przyczyna. Rozdwajanie węzy nic nie da, będzie nie równo lało. Może wychodzić z głowicy jeden wąż, za nim trójnik na to dwa węże a na końcu dysza. Tak aby z każdego węża lało jednakowo. A rozdwajanie za dyszą to nie wyjdzie równo.

Chodzi Ci czy glowica obrotowa? Tak mam obrotową. Co do przypaleń w QQ to do 3 lisci nie ma wcale praktycznie czyba ze na uwrociu delikatne.

Opublikowano

Nie, nie, chodzi mi o samą dyszę do RSM. Leje jednostajnie strumieniem np. w dół lub do tyłu, czy jeszcze dodatkowo ruszam tym strumieniem jak np. jakiś zraszacz ogrodowy ruchomy?

Opublikowano

Koledzy, powiedzcie czy nie zrobiłem głupoty. Wczoraj zaczęło padać więc pojechałem lać RSM 28 na pszenżyto które jest powyżej kolan, piękne, bujne, rozwinięte liście. Zanim dojechałem przestało podać, ale i tak rozlewałem, na domiar złego jedna końcówka nie przestawiona i zanim się zorientowałem przejechałem kawał... Wszystko to działo się zaraz po deszczu i zaraz wyszło do tego wszystkiego słońce... Mocno go przypali? Mam się bać? W pszenicy też lałem, ale ona jest mniejsza więc mniej ucierpi napewno.

Opublikowano (edytowane)

No widzisz, ja w tym roku zacząłem przygodę z RSM-em i jestem trochę wystraszony, szkoda byłoby zmarnować ten potencjał roślin, zwłaszcza jak widziałem po pierwszej dawce dawce jak je pooparzało... A najbardziej mnie martwi ten pas za nie przestawioną końcówką...

Tomek-na jednym kawałku lałem w deszcz i nic nie jest, pięknie się zieleni. Już ponad tydzień minął.

Edytowane przez master20002
Opublikowano (edytowane)

Witam.  A u mnie wystąpił taki problem. 
Dwa tygodnie temu wylałem RSM 32 w dawce 180 litrów na pszenice. Nie zauważyłem tego wcześniej ale teraz widać na zborzu pasy jasno-ciemnie. Czyli dysze nie leją równomiernie. Dodam że dzysze mam 7 otworowe i kryzy 1.0. 

Edytowane przez pasterz
Opublikowano

Lal ktoś RSM na rose pod wieczór? Ja dziś rozlalem rośliny były bardzo mokre słońce juz zaszło było to jeczmieniu jarym jęczmień przed pierwszym kolankiem poparzy go?? Ktos tak rozlewal?

Opublikowano

Podpowie ktoś w jakich warunkach stosować RSM 28 w kukurydzy za pomocą rur rozlewowych? Chodzi mi czy jest np jakaś różnica czy będę lał w południe przy pełnym słońcu czy wieczorem? Jakieś odparowywanie powstaje czy coś takiego?  Z rośliną i tak nie będzie miał styczności . W tym roku pierwszy rok będę stosował RSM , dlatego wolę się dowiedzieć aby nie powodować strat azotu.

Opublikowano

Nic tam jej nie będzie. Ja mam inny problem. Dałem jedną dawkę rsmu na rzepak jary w deszczową pogodę a za tydzień miałem lać drugą i teraz gorąco rzepak ciśnie i za parę dni będzie miał pąki i teraz czekam bo przed burzę chcę rozlać. Mam nadzieję że na mazurach dojdzie w środę bo jak by sucho było to nieźle popalę.

Opublikowano

czy rsm26+s nadaje sie na pierwszą dawke wiosną w jeczmieniu i pszenzycie? jezeli tak to kiedy najwczesniej mozna stosowac(nawozy sieje juz w lutym)

chcialem w przysłym roku spróbowac wlasnie ten nawóz tylko jak poczytalem to wlasnie opinie są sprzeczne odnosnie pierwszej dawki,

Opublikowano

Ja tez rozważam przejsc na RSM 26+ s na pierwsza dawke a pózniej standardowo saletra. I tak na rzepak sieje saltrosan wiec to bedzie odpowiednik. Tylko jak to jest z zakupem saletre zazwyczaj kupuje jesienia pazdziernik-listopad, a z RSM jak ceny rosna czy nie ma sensu kupowac jesienia i ryzykowas krystalizacja ?

Opublikowano

ja tez bym wolał dac druga dawke RSM a pierwsza saletre. Ja zakupiłem RSM z siarką w sierpniu. Gosciu twierdzi ze nic nie powinno sie dziac jesli chodzi o krystalizacje co innego 32 % poniewaz stoją u nich przez zimę na placu i z 26 % nic sie nie dzieje

Opublikowano

Według charakterystyki  26+S ma krystalizacje przy -7st, a 32  przy 0st.,  28 przy -17.  Z druga dawka boje sie poparzen,  które widziałęm w tym roku u znajomego co daje RSM 32. 

Włąsnie  mam oferte na saltre  przy całym aucie 800 netto Anwil ( odbiór własny Stoczek Łukowski z wagonów), 870 Puławy z dostawa, 

Sobianek z dostawa:

RSM 26+s -568 netto

RSM 32 - 690netto

Saletra puławy -867netto

Opublikowano

Biały u kogo to się płaci żeby z wagonów w stoczku ładowac? W sensie która firma to chce sprzedać?

Opublikowano (edytowane)

Baniaki są tanie, po 100 albo i po 80 zł można dostać i masz już na ładnych kilka lat. A i dobrze się z nich nalewa bezpośrednio do opryskiwacza ładowaczem, albo ty jak masz ładowarką.

EDIT:

Wracając do poprzedniego wątku, to ja ze swojego doświadczenia na pierwszą dawkę też jednak saletrę wybieram. I chodzi tu o techniczne aspekty konkretnie w moim gospodarstwie. Nie jestem w stanie szybko rozlać RSM po zamarźniętej (o poranku) glebie tak jak szybko saletrę rozsieję. 

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Zbiorniki po 100zł to ciezki temat za łądne to około 200zł trzeba dac minimum 150-180zł.

Włąsnie ten problem z wjechaniem jest i u mnie saltrosan czy saletre rozsieje bardzo szybko po przymrozku a z RSm to jednak sie juz schodzi. to jesten z problemów dla których jescze nie wszedłem w RSM. Bo jak co niektórzy leja tylko jedna dawke RSM to im to rybka juz obeschnie i leja całe dnie.

Tylko z drugiej strony  w RSM azot duzo tanszy i precyzja dozowania jest nieporównywalna. RSM + S na druga dawke ma sens ? Bo w rzepaku to moze byc troszke za pózno on bardzo lubi siarke i musiałby  i tak kupic saletrosan na pierwszy strzał :(

W tym roku przy tych cenach któe podałem to na RSm osczednos ledwo 1500zł  jesli bym zakupił 25t saletry lub równowartość N w postaci RSM takze nawet na połowe zbiorników może zabraknąc :(

A co do nalewania lejac zaworem z baniaka do opryskiwacza to czas  nalania mojego opryskiwacza bedzie koło godziny !!!!!!!!! albo i dłużej no i pryskam ciagnikiem który ma łądowacz a przy drugim musiałbym go podszykowac bo puszcza rozdzilacz lub siłowniki. TAkze raczej skłaniłbym sie do zasysania rura ze zbiorników pompa opryskiwacza. Kuzyn tak robi swoja amazonka)

Co do saletry to na PW  dam namiar :)

Edytowane przez bialy2005