Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RSM sie nieprzykleja do rośliny bo dzięki temu że jest rozlewany specjalnymi końcówkami to kropla jest ciężka i spada zrośliny na ziemie .Co do deszczu to jest bardzo dobrze jak pod deszcz sie da ale pod kontem czekania na chmóre to ja sie nigdy niezapatrzam.Wczasie deszczu też można ale komu sie chce wdeszcz jezdzic

Opublikowano
co wy ztymi wężami?węże używa sie dopiero przy 3 dawce tzn. na kłos w zbożu lub wrzepaku na zwarty pąk (nigdy tego nierobie bo to na plon już nie wpłynie) oraz w kukurydzy rozmieszczając węże ok 10cm od żędu.Ja stosuje 50ton rsm 32 bez rozcienczania. Wpierwszej dawce pszenica i rzepak dostaje ok 220 litrów czyli 290 kg tojest 92N końcówkami 7czy8 otworowymi.Efekt po kilku dniach.Rsm to jakby mieszanina mocznika isaletry toteż jak zimno to najpierw zadziała ten azot z saletry.Wdrugiej dawce umnie leje tyle samo a trzecia tylko na zboża wężami ok 70litrów.Kup se beczke po cpnie minimum 20000tyś litrów zeby cały zestaw zcysterny przelać.Załatw tak zeby dostawa była pod koniec marca

nie cytuj poprzedniego posta!

Widzę, że jesteś obeznany w temacie dlatego mam parę pytań. Mówisz, że najlepiej aby dostawa była w marcu, sam rozlewacz na pola rsm 32%. Gdybym np. zamówił rsm 32% w pazdzierniku musiałbym go doprowadzic do roztworu 28%? Trzeba takie coś zrobic przed mrozami czy przed rozlewaniem na polu? A więc węże tylko przy trzeciej dawce, na pierwsza i druga trzeba jakoś dostosowac opryskiwacz? Na razie to chyba wszystkie pytania :D

Opublikowano

a da sie jakos to przechowac zima? Ponoc jak ma 28% to sie krystalizuje przy -17, a jak spadnie ponizej to co wtedy? Chcialbym teraz kupic rsm bo cena nie wysoka a kasa sie marnuje na koncie;/ Co polecacie w tej sytuacjo zrobic? Moze lepiej sobie odpuscic i kupic saletre?

Opublikowano

720 netto ale spytaj kolegi RSM32 on rozprowadza te nawozy,

Aby przezimować rsm wystarczy rozwodnić do 28% i nic sie niedzieje a by wyposażyć opryskiwacz to wystarczy by na opryskiwaczu pisało że jest przystosowany do nawozów płynnych i kupić zestaw końcówek i wężów za około 100zł na jedną końcówke

Opublikowano

to chyba masz tania saletre/drogi rsm:D U mnie to wychodzi rsm 1.90 saletra 2.65 jesli sie niepomylilem w obliczeniach ale chyba nie. Po ile kupujesz saletre?

Opublikowano

Przyjmuje do obliczeń ceny:

-saletra amonowa 765 netto/T

-rsm 720 netto/T

A gdzie masz rsm po 610/T ?? Zapodaj namiary chętnie kupię :D.

Acha, RSM się sprzedaje na tony nie na litry :).

Opublikowano
720 netto ale spytaj kolegi RSM32 on rozprowadza te nawozy,

Aby przezimować rsm wystarczy rozwodnić do 28% i nic sie niedzieje a by wyposażyć opryskiwacz to wystarczy by na opryskiwaczu pisało że jest przystosowany do nawozów płynnych i kupić zestaw końcówek i wężów za około 100zł na jedną końcówke

A jeśli mój opryskiwacz nie jest przystosowany do nawozów płynnych to co jeszcze muszę wymienic oprócz dokupienia tych końcówek? Jeśli opryskiwacz nie jest przystosowany to grozi mu szybsza korozja?

Opublikowano

@xsc jak Ci sprzeda 1000L rsm32 za 800zł brutto to ino bierz i sie nie oglądaj, a najlepiej to weź kilkaset tys.L i handluj, zrobisz dobry interes :D.

Opublikowano

ja sprzedaje RSM 32% w ilościach hurtowych (cała cysterna) po:

- 700 zł netto- dostawa samochodowa;

- 650 zł netto- dostawa PKP.

RSM30% i 28% stosunkowo tańsze. (ceny przy płatnościach gotówkowych, z dowozem w dowolne miejsce w kraju)

Opublikowano

witam

możecie mi powiedzieć jaką dawkę daje sie na zboża tego nawozu??

dokładnie to mi chodzi o ozime pszenżyto i parzenice no i jary owies.

czy opryskiwaczem Kwas 800l mogę pryskać??

z góry dzięki za odpowiedz

Opublikowano

stosowalem tego rodzaju nawoz na owies i sa efekty widoczne golym okiem pryskalem slezą 1012 to byl pierwszy raz i ostatni poniewaz po kilku tygodniach zaczelo zrec kolanka doprowadzajace i musialem demontowac pompe i czyscic ja <_< juz wole rozpuscic mocznik zrobic roztwor 10 % i efekt bedzie tez zadowalajacy ale za ta cene to i moze oplacalniejsze niz cena nawozu <_<

Opublikowano

czytając poprzednie posty właśnie zauważyłem ze efekty są niesamowite i cena też niczego sobie ale ile się tego daje na hektar??

to sie rozcieńcza w wodzie czy jak??

Ja mam do Puław niedaleko <_< jakieś 45km?? Wiec jak to są takie efekty to może warto się przejechać

Opublikowano

nie rozpuszcza się RSMu w wodzie, a efekty są bardzo dobre - zostaje tylko kwestia organizacji w gospodarstwie, czy w płynie czy w granulach lepiej rozwieść azot (z opryskiwacza jest dokładniej ale musi byc przystosowany do rozlewu rsm)