Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sobotę część pryskałem, resztę wczoraj. Te co w sobotę, to widać przypalenia na liściach, te co wczoraj to też, na jednym polu dość mocno (po pastwisku) bo nie równo i krople się zderzały i ciut więcej poparzyło, do tego doszła rosa.

Fakt że zboże jest już wysokie, więc pewnie dlatego też. Teraz czekam na deszcz i efekt :)

Opublikowano

Mi również niestety rsm przypala liście, nie da się tego chyba w pełni uniknąć. Nie każda kropla spada z liścia na glebę, dodatkowo kropla jak spadnie na liść to nieraz się rozpryśnie na boki i chyba te drobinki wtedy palą liście. Im zboże większe, łan gęściejszy to i ten problem staje się poważniejszy. Robiłem już eksperymenty z ciśnieniem rozlewu, gęstością rsmu, wysokością belki nad łanem i ciągle tak samo przypala, co ciekawe przy 120L i 200L ilość przypalonych liści jest podobna. Kołpaki mam 7-otworowe. Trochę przykro jak się to ogląda w pierwszych dniach od oprysku, jednak zboże szybko rośnie i po 2-3 tygodniach już pięknie wygląda.

Opublikowano

Ja w przyszłym roku przechodzę na rsm wykluczając standardowe granule. Sporo czytam na ten temat i stwierdzam że prócz przypalania i krystalizacji nie ma żadnych wad. Macie może jakieś podpowiedzi dla początkującego z tym nawozem? Składowany będzie w zbiorniki plastikowe 1000l w garażu- przynajmniej narazie

Opublikowano

Mi również niestety rsm przypala liście, nie da się tego chyba w pełni uniknąć. Nie każda kropla spada z liścia na glebę, dodatkowo kropla jak spadnie na liść to nieraz się rozpryśnie na boki i chyba te drobinki wtedy palą liście. Im zboże większe, łan gęściejszy to i ten problem staje się poważniejszy. Robiłem już eksperymenty z ciśnieniem rozlewu, gęstością rsmu, wysokością belki nad łanem i ciągle tak samo przypala, co ciekawe przy 120L i 200L ilość przypalonych liści jest podobna. Kołpaki mam 7-otworowe. Trochę przykro jak się to ogląda w pierwszych dniach od oprysku, jednak zboże szybko rośnie i po 2-3 tygodniach już pięknie wygląda.

szybciej niż 2-3 tyg :)

u mnie po 4 dniach coś już widać, szkoda że deszcz nie pada, bo dopiero wtedy podejrzewam, że efekt byłby duużo lepszy.

Nadawali deszcze, od dwóch dni miało padać, ale nie padało... jak nie popada dzisiaj w nocy i jutro to będzie nie za ciekawie ;/

Opublikowano

Koledzy prosze o radę

Pierwszy raz stosuję RSM i zasilam żyto w 2 dawce i .....

co oznacza nie lać na mokre rośliny....

Czy rosa to mokre, czy jak pociągnę ręką i poczuje dosłwonie krople 2 wody, czy mokre to po prostu po deszczu....

Dzięki za odpowiedzi a nie drwiny.....

Opublikowano (edytowane)

A czy stosując RSM na lekko mokre rośliny spowoduje to duże przypalenia liści? Pytam, gdyż wczoraj cały dzień było pochmurno, niestety bezwietrznie i po prostu rosa utrzymywała się cały dzień. Liczyłem że chociaż o 17-18 uda się wyjechać ale jak patrzyłem na pszenicę przed wyjazdem to szczególnie na dolnych liściach były jeszcze małe kropelki wody. Ostatecznie zrezygnowałem z rozlewu ale tak się właśnie zastanawiam czy gdybym jednak pojechał z RSMem to bardzo uszkodził bym pszenicę? Od poniedziałku dalej praktycznie na każdy dzień deszcz zapowiadają więc nie wiadomo kiedy będzie można wjechać w pole.

Edytowane przez Kamilmkm
Opublikowano

Zależy jaka wysokość roślin.

Ja na 2 polach pryskałem gdzie była rosa jeszcze (zboże wyższe) to trochę więcej poparzyło niż na zbożach suchych. Ale tragedii nie ma, powinno się bez problemu odbudować.

Ja czekam na deszcz. Wczoraj minął tydzień od pierwszych rozlewów RSM, i efekt na razie jest, ale nie zadowalający, myślę że to wina braku deszczu. Mam nadzieję, że jutro popada w końcu.

Opublikowano

skąd jesteś ?

bo w mojej miejscowości padał przez trochę i to nie za duży deszcz, przemoczyło może na niecały cm...

myślę, że wyszło coś około 250l/ha

Opublikowano

panowie do jakiej maksymalnej fazy mozna pryskac rsm 32 kolpakami zeby nie spalic pszenicy

bede chcial dac 200 litry na hektar bo jeszcze nic nie dawalem gdyz bylem chory a rsm stoi od listopada

a teraz nadaja caly tydzien deszcze i tez nici z tego

Opublikowano

To jak nic nie dawane jeszez to zboze i nie urosło zapewne tez za bardzo takze spokojnie mozesz jeszcze ten tydzien wytrzymac. A moze nie bedzie tyle deszczu to wczesniej polejesz

Opublikowano

Druga dawka powinna iść na mniej więcej 1 lub drugie kolanko. Ja jeszcze nie odchwaszczałem i zapowiada się że może do świąt uda mi się cherbicydem prysnąć, póżniej skróce i fungicyd pójdzie a dopiero później drugą dawke RSMu. Najlepiej dać na suche rośliny tak około 1szego kolanka i spokojnie nie przypalisz. Ja stosuje RSM w 100% nawet na kłos, także już wiem jak pilnować żeby było ok....

Opublikowano

Koledzy mam 2 pytania. Jeśli chcę pierwszą dawkę rsm-u zastosować pod jare przedsiewnie to ile dni przed siewem najlepiej? I drugie pytanie czy jeśli nie mam ścieżek to czy nic nie grozi przejechanym roślinom na które spadnie rsm?

Opublikowano

Pod jare zboża RSM możesz dać nawet po siewie przed wschodami zbóż by nie przypalić pierwszych liści, a przed siewem jak chcesz to najlepiej tuż przed uprawą. Ja pod jare zboża dawałem sam nawóz NPK przed siewnie i dopiero po wschodach w fazie pełni krzewienia rozlewałem pierwszą i jedyną dawkę RSMu.

Co do drugiego pytania to na pewno RSM przypali trochę liście tym położonym roślinkom bo kropla RSMu nie będzie miała jak z tych liści spłynąć. Ja bym się tym nie przejmował bo przecież będziesz jeszcze później tymi samymi przejazdami jeździł z opryskami.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam pytanie posiadam końcówki do RSM Lecher FD wachlarzowe chcę rozlać RSM32% do kiedy go mogę stosować tymi końcówkami

w pszenicy ozimej aby nie było skutków ubocznych?

Edytowane przez piotrdd