Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakąś pompą zewnętrzną, tylko wąż do zbiornika wkładasz. Ja teraz kupiłem taką małą membranową na elektromagnez, Białoruska za ponad 100 zł. Bo przeważnie podnosiłem na turze i spuszczałem do innego zbiornika podziemnego, ale nie chcę mi się teraz tak bawić.

Opublikowano

Azot pompy Power UP 79909 nie załatwi. Sam takiej używam i już wypompowała 4 tiry z tysiączków :), ale trzeba zwracać uwagę na:

1.rozerbrać przez pierwszym użyciem pompe i pomalaować metalowy korpus wewnętrzny farmą , najlepiej chlorokauczukową

2. Po zakończeniu pracy wymyć w wodzie

Liczyć się z mniejszą wydajnością niż dla wody bo rms jes cięższy i za dużej wydajności to ona nie ma dlatego naraz korzystam z dwóch lub trzech pomp naraz aby szybko

napełnić opryskiwacz 2500 litrowy.

Pozdro

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kupiłem RSM jakos pod koniec stycznia, i od tamtego czasu leży w mauzerach na polu, ( miał 32% ale rozcieńczyliśmy go do 28?% bo przy tej temp lepiej znosi mróz) jak wiadomo, od tamtego czasu były dosc duże mrozy, i wg mnie to przez nie na spodzie mauzera wytrącił się taki biały osad, co teraz zrobic ? w opryskiwaczu raczej się go nie wymiesza, a poza tym jak go tam włożyc, bo przeciez nikt nie bedzie go z tamtąd wyciągał, moze zacząc jakos mieszac ten RSM ?

Opublikowano

Spuść go osadu wymieszaj mieszadłem wiertarką i jakąłś grzałkę włóż i podgrzej.

Ja tak miałem robić mam jakołś grzałkę, ale wczoraj spuściłem z opryskiwacza i żadnego osadu nie ma. RSM 32% kupiony w połowię stycznia.

Byłem dzisiaj u kolegi i mówię mu o tym , i on ma to samo, wcale nie skrystalizował. Ważył, sprawdzał i to jest 32%

Podejrzewa że Puławy coś dodały żeby nie krystalizował się.

Opublikowano

ksys ta akurat wejdzie do tysiączka z małym otworem, bo wylot ma umieszczony na górze pompy a nie z boku :) Notabene innej pompy do takich małych baniaków nie ma :). Dlatego warto kupować baniaki z duzym otwoerem 22cm, bo wtedy można wkładać bardziej wydajne pompki..

koledzy puławy nic nie dodają do RSM w kwestii krystalizacji.. Po prostu trzeba rozcieńczyć i po sprawie. Po co sobie robić dodatkową robotę, grzałki , mieszania. 28% wytrzyma w tysiączkach nawet mrozy -30 stopni. Sprawdzone. Powiedzą niektórzy że przecież krystalizuje się przy znacznie wyższej temperaturze. Tylko taki RSM w tysiączku ma swoje ciepło właściwe i należałoby poddać go długotrwałemu działaniu niskiej temperatury , powiedzmy przez kilka dni.

Dlatego zawsze bezpieczniej rozczieńczyć niż później czekać na dodatnie temperatury aby odkrystalizować...Pozdro

Opublikowano

Ten biały osad to azot. Nawóz został dostarczony do mnie 22 lutego, myślałem że zaraz będzie wiosna i nie rozcieńczyłem, teraz na każdym tysiąc litrowym mauserze mam 20cm osadu na dnie, próbowałem mieszać, aby rozpuścić ten azot, ale po 30 minutach mieszania jednego zbiornika stwierdziłem, że nie ma to sensu, rozpuściło się może z 5cm. Myślę, żeby wylać wszystko co ciekłe z pojemnika do opryskiwacza, a następnie dolać na skrystalizowany azot taką ilość wody, w celu rozpuszczenie go, żeby summa summarum w opryskiwaczu znalazł się RSM 30 lub 29.

Pytanie: czy podczas mrozów myjecie opryskiwacz i dysze, czy jedziecie z resztkami RSM-u w przewodach do domu? Czeka mnie kilka kursów na mrozie po 6km (razem 12km i napełnianie opryskiwacza - 1 do 1,5 godziny), i nie wiem, czy myć go po oprysku wodą, która zamarza, czy zostawić w przewodach ten RSM 29, najwyżej zleję go z elektrozaworów i przepływomierza.

Opublikowano

Tylko że już jutro/pojutrze jadę z nawozem, i pójdzie na to z 7-8 zbiorników. To będę lać ciepłą wodę, troszkę przez to czasu stracę, ale trudno. Śniegu u mnie na obsianych polach nie ma wcale, a po czwartkowej małej odwilży, nawet gdyby jutro popadało, będzie można w nocy i nad ranem lać azot. Mróz ponoć też nie szkodzi, powinno spłynąć po liściu. Może przewiozę te mausery do obory.

Opublikowano

witam panów :) od takie pytanie, jako że w zeszłym roku wiosna przyszła wcześnie to z RSM32 wyjechałem w pole pszenicy koło 18 marca i lalem na niezmarznieta ziemię bo było już na tyle sucho że bez problemu szło jechać. w tym roku każdy widzi jak jest... opóźnienie straszne i zastanawiam się żeby zaraz po świętach tj 2-3 kwietnia wyjechać w pole z RSMem na zmarznieta ziemie... czy nic nie stanie się roślinom ? bo zapewne będą oszronione, nigdy tak nie wylewalem i nie mam doświadczenia. z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Co do pomiaru zawartości azotu, gęstości, to kupiłem aerometr z cieczy kalifornijskiej na allegro i dobrze pokazuję. Dzwoniłem do firmy tej i pytałem się czy będzie dobrze pokazywał, to odpowiedzieli ze tak i będzie on dobry. On jest od 1100 do 1500, z firmy GOMAR z Warszawy. Polecam. http://allegro.pl/mi...3111840987.html

Do sprawdzenia RSM wystarczy zwykły miernik elektrolitu w akumulatoże jaki zapewnie posiadacie w gospodarstwie.

Opublikowano

Mierzyłem wczoraj takim miernikiem to pokazał 1,21, a tym co podałem 1,33 wiec któremu wierzyć.Kupowałem 32% i powinien mieć 1,32, ważyłem go to miał 1,31, ale nie jestem pewny że czy było idealne 1 litr. Bo musiał bym mieć menzurkę laboratoryjną, a miałem kubek za sklepu co sprzedają farby do samochodów.

Ten sam RSM ta sama bańka.

Dzisiaj mierzyłem też adblue do silników z samochodu to pokazał 1,11

Opublikowano (edytowane)

Lukasz a w zwykłym aerometrze jest skała do 1.32 bo mi sie nie wydaje

Tomek ja mam aerometr do rsm i mierzyłam nasz Puławski i Litewski i jest 1,32 także ok. Jak chcesz to tu se zamów http://www.areometr....l-o_firmie.html

Barabus oszronione rosliny przed ruszeniem wegetacji to zaden problem, mozesz lać, robie tak co roku.

Edytowane przez farmermf
Opublikowano

Kto z was dodaje do rsm- u stabiluren . Dodam ze będę podlewał i zastanawiam się nad dodaniem stabilurenu i ewentualnie wzbogacić mieszaninę o siarkę i magnez co polecacie. j myśle nad siarczanem magnezu tylko czy to się rozpuści i czy nie wytrąci się osad.

Opublikowano

Dzwoniłem do tej firmyo aerometr to nie wiedzili o jaki mi chodzi. Mam ten do cieczy i też do niech dzwoniłem i to jest to samo, nadaję się do RSM.

Czy na zmrożone rośliny mozna lać RRSM i jakie stężenie, 32 czy 29.

Stabiluren to nie jest inchibitor uerazy?. Jeśli tak to je stosuję na wszystko.

Siarczan magnezu też myślałem dodać, ale nie wiem?

Te dysze to stary typ już nie używane, 3 otwory stanowczo za mało.