Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kula07 napisał:

Mam wachlarzowe po ok 12zł/szt więc późniejszy ich zakup byłbh dużo mniej korzystny.

Zawsze mi się wydawało, że wachlarzlwe są lepsze a teraz zgłupiałem.

Niestety w praktyce jest że im większa prędkość tym musi byś większe ciśnienie, lejesz duży wydatek z małą prędkością =wieksze ciśnienie, teraz trochę inaczej lejesz ten sam wydatek iną końcówką z większą prędkością z mniejszym ciśnieniem czaisz w pierwszym przypadku będą większe poparzenia 

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano
Ja mam albuz ESI czerwone i ze swojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że mam problem na orce lub w innym grząskim terenie osiągnąć odpowiednią prędkość która wcześniej założyłem. Po prostu Rsm jest ciężki i pełna beczka stawia duży opór. Lepiej założyć o jeden rozmiar mniejsze dysze niż później porozlewać za dużo rsm na pola. Chyba że na 100% wiesz że twój traktor da radę.
  • Like 1
Opublikowano
Podsumowując najtrudniej rozlać jest te małe dawki rzędu 120 litrów na ha dużą dawkę możesz zredukować prędkość, ciśnienia poniżej 1,5 bara nie zejdziesz bo poniżej rozlewa nierówno.
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, tommmek napisał:

Kula 400l rsm chcesz dawać oszalałeś?

Bo to ten z siarką będzie chyba stosować 

Napisze to jeszcze raz dobieramy kołpak do dawki a nie ciśnienie, Lechlery robią kapitalną robotę w okolicach 2 barów ale już takiej nie robi przy 3,5 bara 

Opublikowano
40 minut temu, tommmek napisał:

Rozwiń swoją wypowiedź

1 godzinę temu, piotrdd napisał:

Niestety w praktyce jest że im większa prędkość tym musi byś większe ciśnienie, lejesz duży wydatek z małą prędkością =wieksze ciśnienie, teraz trochę inaczej lejesz ten sam wydatek iną końcówką z większą prędkością z mniejszym ciśnieniem czaisz w pierwszym przypadku będą większe poparzenia 

Przy 06, dawce ok 390l i prędkości 7km/ha jest ciśnienie jakieś 3,5bar. Przy 150l i prędkości 12km/ha ciśnienie jest 1,5bar. według tabeli.

Przy 05 390l osiąga się przy 5km/h i ciśnieniu 3,5 natomiast 150l przy prędkości 10km/h i ciśnieniu 1,5.

Pytanie które końcówki lepsze?

Opublikowano

Ale wiesz że 390l i prędkości 7km/ha jest ciśnienie jakieś 3,5bar to nieporozumienie takim czymś można sobie zjarać plantacje przy nieodpowiedniej pogodzie 

Opublikowano (edytowane)

Przy 06 żeby osiągnąć wydatek 390l mam możliwość jechania z prędkością 6km/h co daje ciśnienie jakieś 2,5bar. To byłoby ok? A co z 150l przy ciśnieniu 1,5bar?

Edytowane przez Kula07
Opublikowano
1 godzinę temu, tommmek napisał:

33 minuty temu, Kula07 napisał:

Rozwiń swoją wypowiedź

400l RSM 26+S to pewnie będzie pierwsza dawka na rzepak i raczej nie jest przesadzona.

Opublikowano
2 minuty temu, Kula07 napisał:

No to wiem, chodzi o same ciśnienie, 1,5 bar nie będzie za mało?

Pod górkę na pewno i tak skończy się na tym że kupisz dodatkowe końcówki 

A to już droga zabawa 

A teraz załóżmy że przez miesiąc wieje i wszystkie końcówki  z różnych półek cenowych działają tak samo tzn przypalają 

Opublikowano
45 minut temu, piotrdd napisał:

Pod górkę na pewno i tak skończy się na tym że kupisz dodatkowe końcówki 

A to już droga zabawa 

A teraz załóżmy że przez miesiąc wieje i wszystkie końcówki  z różnych półek cenowych działają tak samo tzn przypalają 

ewentualnie w tych dwóch przypadkach będę zjeżdżał z góry na dół :)

Opublikowano

Za dużo filozofowania już, przy pierwszej dawce niech i wieje mocno to poparzeń nie będzie. Im większe ciśnienie tym ciśnie bardziej ciecz i kropla mniejsza, ciężar mniejszy, wolniej spada, wolniej spływa z liścia - znowu jak szybko spadnie duża może rozbić się na mniejsze, tak myślę. 

To wyjdzie w praktyce, na pewno biedy nie narobisz jak pod 3 ciśnienie podejdzie nawet. 

Co do końcówki albuza 6 otworowe dobre są, znajomi mają w nowszych opryskiwaczach. Także ci praktycy tutaj mówią że lepsze są te co leją w dół bo szybsza prędkośc kropli. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kula07 napisał:

ewentualnie w tych dwóch przypadkach będę zjeżdżał z góry na dół :)

Można i tak :6_smile:

Pytanie czy to jest przyjemne 

28 minut temu, Tomek90 napisał:

Za dużo filozofowania już, przy pierwszej dawce niech i wieje mocno to poparzeń nie będzie. Im większe ciśnienie tym ciśnie bardziej ciecz i kropla mniejsza, ciężar mniejszy, wolniej spada, wolniej spływa z liścia - znowu jak szybko spadnie duża może rozbić się na mniejsze, tak myślę. 

To wyjdzie w praktyce, na pewno biedy nie narobisz jak pod 3 ciśnienie podejdzie nawet. 

Co do końcówki albuza 6 otworowe dobre są, znajomi mają w nowszych opryskiwaczach. Także ci praktycy tutaj mówią że lepsze są te co leją w dół bo szybsza prędkośc kropli. 

Czy ja wiem to tylko pokazuje że warunki stosowania wpływają na rezultat a nie kołpaki 

Oczywiście nie które kołpaki pomagają w uzyskaniu zamierzonego efektu 

Co do pionowych się nie wypowiadam bo się nie znam

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano

Griga, kołpaki już od dawna przechodzą do lamusa, Jak widzę efekt po tym kołpaku na filmie to przypominają mi się te moje które były standardowo w Biardzkim, efekt identyczny.
Oczywiście od razu je wywaliłem, bo wyglądało to tak jak by hmm.... Heniek z baru pod  drzewem mocz oddawał - sikało jak chce i gdzie chce :) 
O samooprysku belki  na nierównościach nie wspominam, tak samo jak i o wykańczaniu narożników pól, bo zamiast do mnie naóz poleciał by do sąsiada.

mówisz że większa kropla po kołpaku, jak to możesz udowodnić patrząc na oko? Tutaj fizyka się kłania - kropla idzie do tyłu i dopiero potem spada swobodnie na dół i dlatego widać większe pojedyncze krople.  W przypadku dysz Aragu i MMAT ciecz spada bezpośrednio w dół, a więc i szybciej nie jest rozproszona, dlatego widać strumień a nie pojedyncze kropelki. Coś takiego jak np bieżnik w ciągniku podczas szybkiej jazdy, albo śmigła w helikopterze podczas lotu takie złudzenie optyczne. 

Opublikowano

Pany stosuje ktoś RSM na zboża jare?

zawsze stosowałem na jare z azotów saletrzak pod agregat ale w tym roku chciałbym spróbować zastąpić go RSM powschodowo, na start roślina by miła azot z polifoski a poźniej z RSMu, ktoś tak robi? 

od jakiej fazy zboża bezpiecznie jest stosować rsm?

Opublikowano

Ja leje pod owies przed siewem 100 l 26 i potem 200 l. Jak się kończy krzewic. Niektórzy dają na szpilke. Ja też chcę spróbować w tym rokuje ten sposób bo później owies nie chce dojść jak za późno dam azot 

Opublikowano

Na jęczmień lałem ok 150 litrów rsm 32 w czasie krzewienia albo przed samym krzewieniem. Wyszło na to, że lepiej przed samym krzewieniem polać bo wtedy jest mniej oparzeń. W ciągu trzech lat stosowania to zauważyłem.