Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

• AgroTeam
Opublikowano

Ja też teraz kupowałem zbiorniki, cena 160zł za zbiornik po oleju roślinnym.  Umycie dyszą rotacyjną na zimno z płynem do naczyń zajęło minutę.  W okolicy teraz mocno wymiotło zbiorniki, bo wszyscy kupowali pod rsm lub pod tanie paliwo. Ale miałem też opcję 200zł za nowy zbiornik z fabryki.

Opublikowano

Dzis kupione RSM 32% 953,70 zł netto za tonę.I pytanie czy na zboże 100 litrów bez rozcieńczenia na 1 ha to dobra dawka?Pytam bo pierwszy raz będziemy stosować w tym roku.Oprócz tego jeszcze saletrzak będzie sypany około 200kg i to na start.

I to azot ito , zboże to zależy ozime , jare , w jakiej fazie i kondycji po zimie ,jaka obsada , w jaki plon celujemy ( 3 ,a może 7 ton?) Generalnie nie ma sensu dawać jednocześnie tych dwóch nawozów , 100 litrów RSM na zboża to minimalna ( można tyle dać ) ilość na dawkę w zbożu . Kończąc , na 1 dawkę saletrzak , na drugą RSM  , możliwe są oczywiście inne rozwiązania .

Opublikowano (edytowane)

Ja mam trochę inne pytanie. Trafiły mi się zbiorniki po 180 zł 1000 litrów. Gość mówi, że to po jakiś chemikaliach. Niby płukane, nic nie ma na dnie, ale wali chemią niemiłosiernie jakby klejem. Czy RSM może rozpuścić jakieś syfy, resztki co tam zostały i to może uszkodzić rośliny? Zawór tak średnio się zamyka bo jest oblepiony tym czymś... Co o tym myślicie?

Miałem to samo w zbiornikach jak kupowałem. wlałem w nie rsm i po rozlaniu nie widziałem żeby roślinom coś się stało. Zawory można kupić oddzielnie.

Latem kolega zaczął handlować zbiornikami. Muszę powiedzieć, że niezły biznes z tego kręci. Szkoda że mieszkasz tak daleko

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

a gdyby zmieszać saletre z mocznikiem albo rozsiać osobno to czy efekty byłby taki sam jak po rsm? skoro tabela mieszania nawozów pokazuje że nie można mieszać tych dwóch nawozów to jak się to ma do rsm?

Opublikowano

ja nalewam ze zbiornika rurka pcv 50 czy coś takiego, na końcu kolanko żadne węże mi sie nie zawijają nic nie trzeba trzymać, tylko podjechać zawsze tak samo trzeba. 3-4min i 400l nalane ;)

Opublikowano

Panowie stoję przed dylematem wyboru rodzaju rsm-u. Planuję go lać na pzsenicę, pszenżyto, rzepak o ile coś przetrwało i pod kukurydzę. Przedstawiciel dał mi oferty na RSM-S po 860 tona, 28 po 900 tona i 32....1150 zł... Ten trzeci odpada bo wydaje mi sie drogi. Skłaniam sie ku temu RSM-S bo wiadomo siarki też potrzeba. Czekam na Wasze opinie.

Opublikowano

Panowie stoję przed dylematem wyboru rodzaju rsm-u. Planuję go lać na pzsenicę, pszenżyto, rzepak o ile coś przetrwało i pod kukurydzę. Przedstawiciel dał mi oferty na RSM-S po 860 tona, 28 po 900 tona i 32....1150 zł... Ten trzeci odpada bo wydaje mi sie drogi. Skłaniam sie ku temu RSM-S bo wiadomo siarki też potrzeba. Czekam na Wasze opinie.

Ciekawie to wygląda w przeliczeniu na 1kg czystego N

RSM+S 3,31pln/kg

28 3,21pln/kg

32 3,59pln/kg

Odpowiedz jest prosta 28:))

Tylko że w RSM+S w każdej tonie masz 30kg siarki gratis:))

Ponadto jako że to pierwsza dawka odpada jak dla mnie 32 - krystalizacja.

Czyli reasumując pod rzepak RSM+S 300-350l/ha - u mnie tak jest w pierwszej dawce.

A pod zboża może być 28, u mnie RSM32 idzie na pszenice ozimą 200-220l/ha w pierwszej dawce.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wtrącę się do tematu ja stosuje rsm tak początkiem marca ale teraz zaczynam się zastanawiać czy tak jak sie da wjechać po 20 lutego nie pojechać A to dla tego ze teraz jeszcze może zaznaczam może spadnie jakiś deszcz by ten nawóz choć tak z 10cm poszedł w ziemię by roślina go mogła pobrać  Bo jeśli przyjdzie taka wiosna jak tamtego roku  ze susz  był straszny to ja lałem  i lałem a efektu nie było wylałem 600l na h a potem po deszczu myślałem ze chyba będzie trzeba ją grabiami podnośić z ziemi  ale dostała 03 modusa +1l antywylegacza  i potem optimy 04/h i tyle co ją utrzymało choć w paru miejscach kółka porobiło Powiem wam ze to wszystko się zaczyna coraz wczesniej ale bez wygłupów nie na snieg ! to moje zdanie

Opublikowano

A jak dam np jakieś 220-250l/ha RSM 32% na rzepak i pszenicę ozimą czy dawka azotu nie będzie za duża?

250 l rsm 32% to 330 kg w tym 105 kg N , wszystko w zależności jaką planujesz technologie nawożenia, na pszenicę jako 1 dawkę myślę ,że jest ok.

Ale na rzepak uważam ,że mało. Ja chcę praktycznie cały N załatwić 1 dawce rsm 32 %  wylać około 320 l/ha.

Opublikowano

Chodziło mi i wypowiedź Igora, że na rzepak w jednej dawce.

Raz dałem 500 kg na jeden kawałek  na rzepak i to był nie wypał, ale dlatego bo nie chciało mi się tam wracać a i póxno było, takie troche pole zapomniane, w tym roku w ugór je daje.

W lutym to nie dam ,ale w marcu jak tak będzie to pewnie wjadę.

Opublikowano

Chodziło mi i wypowiedź Igora, że na rzepak w jednej dawce.

Raz dałem 500 kg na jeden kawałek  na rzepak i to był nie wypał, ale dlatego bo nie chciało mi się tam wracać a i póxno było, takie troche pole zapomniane, w tym roku w ugór je daje.

W lutym to nie dam ,ale w marcu jak tak będzie to pewnie wjadę.

Uważam ,że przy takiej sytuacji jaka panuje u nas woj. opolskie powiat głubczycki , gdzie na dzień dzisiejszy jest  nie dobór wody rośliny są strasznie marne i wygłodzone gdzie wiosna również zapowiada się sucha..Dostraczenie 1 dawki N będzie kluczowe.

Dlatego w przyszłym tyg ... chcę startować z saletrosanem a później zaraz pójdzie rsm 32% .

Opublikowano

Czy pogoda ma jakieś znaczenie dla stosowania rsm, np.  jeśli będzie sucho po zastosowaniu? Czy rsm który się skrystalizował traci w jakimś stopniu swoje właściwości? 

PS

Jadąc dziś do Puław mijałem 5 cystern z napisem rsm, wszystkie na gdańskich numerach. 

Opublikowano

W jakimś stopniu na pewno ma. Teoretycznie powinno sie stosować rsm jak jest sucho na polu. Z tego co mi wiadomo rsm po skrystalizowaniu nie traci swoich właściwości, ale trzeba go wymieszać.