Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na pszenżyto rozlałem RSM 32 w dawce 130 l/ha czyli ok 50 kg N/ha jakieś 10 dni temu. Zaraz po rozlaniu zaczął padać deszcz i padało prawie 2 doby (nie był to zlewny deszcz ale ciągły opad), jak skończyło padać to przyszły nocne przymrozki i pomimo tego że na dniu jest ciepło to pszenżyto nadal jest takie jakie było. Czy myślicie że bedzie coś z tego RSM? czy jest możliwość że część została poprostu wypłukana i nic z tego nie bd???

• Like 1
Opublikowano

U mnie przez 15 lat stosowania zawsze działał.  Dwie dawki w pszenicy RSM32 po około 200l/ha gluten powyżej 30%. Najważniejsza pierwsza dawka przed ruszeniem wegetacji 

Ja na pszenżyto rozlałem RSM 32 w dawce 130 l/ha czyli ok 50 kg N/ha jakieś 10 dni temu. Zaraz po rozlaniu zaczął padać deszcz i padało prawie 2 doby (nie był to zlewny deszcz ale ciągły opad), jak skończyło padać to przyszły nocne przymrozki i pomimo tego że na dniu jest ciepło to pszenżyto nadal jest takie jakie było. Czy myślicie że bedzie coś z tego RSM? czy jest możliwość że część została poprostu wypłukana i nic z tego nie bd???

Jeśli został wypłukany to musiał spłynąć z ziemią z pola. Deszcz po lub w trakcie stosowania zmniejsza uszkodzenia i straty.

Opublikowano

Mało lej czysty. Tylko czysty. Im bardziej się go rozcieńcza tym większa możliwośc poparzeń. Czysty RSM jest w dotyku "tłusty" co powoduje że krople nie kleją się do rośliny tylko spływają na ziemię. Rozcieńczony staje się bardziej przyczepny do roślin.

Wydajności masz np. tu: http://albuz.pl/wp-content/uploads/2013/01/dawki-RSM-28-dla-rozlewaczy-ko%C5%82pakowych-7-otworowych.pdf

W zależności od posiadanych kryz. Jak lejesz zwykłymi końcówkami to RSM leci nieco mniej jak wody przy tym samym ciśnieniu i wiem, że dla RSM28 wydajnośc wody trzeba podzielić przez ok. 1.13 do 1.15 

Opublikowano

Kolego a ty jakimi lejesz końcówkami bo teraz to nie problem tylko jak podskoczy pszenica i przyjdzie droga dawka to przy 200 L/ha mam pewne obawy o rsm 32 leje 7 otworowymi  wiadomo rośliny muszą być suche i żeby było pochmurno.   

Opublikowano

10 lat już leje 7 otworowymi i jest ok. Również 32%. Tylko nie czekaj za długo w pszenicy z drugą dawką, ja zawsze robię pierwszą dawkę, potem grzybowy na kolanku razem z antywylegaczem i zaraz drugą. Szybciej jest zazwyczaj lepiej dać bo mamy coraz częściej suche wiosny.

Opublikowano

na większej kryzie zmniejszasz ciśnienie robocze co powoduje zwiększenie kropli przy podobnym wydatku cieczy  na mniejszej kryzie i przy większym  ciśnieniu.  

Opublikowano

Z tego co wiem i widzę u siebie to kryza jest do regulowania wydajności a do kroplowania służy kołpak rozlewowy z otworami i moim zdaniem od rozmiaru kryzy nie zależy wielkość kropli, no ale zawsze mogę się mylić.....

Opublikowano

Ciśnienie za kryzą jest praktycznie takie samo, prawie równe atmosferycznemu bez względu czy to kryza 0.8 czy 1.2,  więc niby czemu krople mają być większe lub mniejsze.

Opublikowano

Stosuje ktoś RSM do nawożenia rzepaku dolistnie ? Powiedźmy 5kg N/ ha do zabiegu np insektycydem albo jak będę skracał ? Przykładowo 12-14l RSM 32% i do tego woda + np odżywki i pryskam po 200l wody na/ha ? Nie popalę rzepaku ? Co myślicie o czymś takim ? Stosował ktoś ?

Opublikowano

Na pewno przy takiej dawce nie popalisz. W ubiegłym roku na pszenice dolewałem bo mi został i żadnych śladów. Ale jednak na twoim miejscu dla pewności dałbym mocznik bo zawsze to pewność a RSM dolistnie jest odradzany.

Opublikowano

witam wszystkich zwracam się z pytaniem do osób które stosują rsm i chciały by doradzić czy warto zastosować ta formę nawożenia na łąki i w jakiej dawce i czy dzielić dawkę czy może teraz rsm na start a potem normalnie saletra potraktować czy może na 2 dawki rsm podzielić. proszę o poradę to było moje pierwsze pytanie natomiast 2 jest takie iż posiadam opryskiwacz z biardzkiego i posiada on niby dysze do rozlewania rsm-u wygląda to mniej więcej jak na załączonej grafice i dodarcie jak zastosować rsm za pomocą tego co mam z góry dzięki wszystkim za pomoc a dodatkowo może poinformujecie mniej więcej w jakiej cenie zawiera sie cena rsmA458362_7.jpg

Opublikowano

Jak to wygląda cenowo. Za rok kupuję na całość RSM 32 tylko pytanie jak to wygląda cenowo i czy przywożą w zbiornikach 1000 litrów? Przykładowo w 100 l jest 42 kg N a ile waży takie 100 litrów?