Skocz do zawartości

RSM -kto z was używa tego nawozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krzysztof1987 powiedz mi w jakich ilosciach stosujesz ten rsm z siarką?? efekt tak samo szybki jak przy tym 32% a robisz badania gleby na ph?? bo skoro wiecej mocznika to według mnie szybciej zakwasza glebe. chce już kupic ten rsm i musze zdecytowac  wkońcu który. a właścnie skoro ma 26% to nie powinno być  problemu z krystalizacją  bo 32 czesto mi krystalizuje jak za wczasu kupię i później mieszanie :/

Opublikowano

Jak ma nie być jeśli im mniej procentowy RSM tym mocniej się krystalizuje człowieku. Problem jeszcze może być z poparzeniami jak lejesz kołpakami bo im słabszy RSM tym kropla lżejsza i wolniej spada.

Opublikowano

chyba coś Ci sie pomyliło. z tego co pamiętam to  im słabszy tym w niższej temperaturze może być przechowywany. znam takich co dolewają wody żeby się mniej krystalizował jak kupują na zimę. 32 ma przy 0 stopni krystalizację a póżniej przy słapszych ta temperatura spada.

ja nie praktykowałem  rozcieńczania właśnie z tego powodu co piszesz ze większe ryzyko poparzenia i więcej trzeba wywieść w pole:D

a tu na potwierdzenie tego http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/przechowywanie-rsm-zima,54308.html

Opublikowano

Oj sorry pomyliłem hehe, tak tak im słabszy tym mniej się krystalizuje  :). Ale ludzie biorą  32% do dużych baniaków po paliwie i po ziemie wrzucają pompe na dobe, mieszaja i niby po problemie. Dolanie ileś tam litrów wody też pomaga.

Opublikowano

ja też mieszam jak jest potrzeba ale zawsze to dodatkowa praca i mnie wkurza i dlatego zazwyczaj czekam do końca lutego z zakupem ale tak jak w tym roku to duże rusznice na cenie w stosunku do grudnia np.

Opublikowano

krzysztof1987 powiedz mi w jakich ilosciach stosujesz ten rsm z siarką?? efekt tak samo szybki jak przy tym 32% a robisz badania gleby na ph?? bo skoro wiecej mocznika to według mnie szybciej zakwasza glebe. chce już kupic ten rsm i musze zdecytowac  wkońcu który. a właścnie skoro ma 26% to nie powinno być  problemu z krystalizacją  bo 32 czesto mi krystalizuje jak za wczasu kupię i później mieszanie :/

kolego rsm leje ok 150 l / ha na jedną dawke  badania robię ale nie co roku i p rsm nie występuje efekt zakwaszania natomiast po rsm +s jest delikatniejszy a czego 

rsm ma ph ok 7 dokładnie nie pamietam ile i jeżeli ktos ma glebe o ph 6 to nawet rsm ją odkwasza 

a rsm +s ma siarke która sama w sobie zakwasza ziemie ja kupuje rsm zawsze w sierpniu jest najtańszy i czeka rok i zawsze sie krystalizuje to jego minus 

Opublikowano

dzięki za odpowiedz. jednak chyba zamówie dziś ten32 bo cos sprzedawca mi mówił ze jacyś rolniczy narzekali coć na ten z siarką więc nie bede  ryzykował tylko jak zawsze 32 zamawiam do 20 lutego ma być. a tak z ciekawości pamiętasz po ile płaciłeś w sierpniu??

Opublikowano

nie pamietam ile i nie chce nikogo w bład wprowadzać ale kiedys kupowałem na wiosne i ze sprzedawcą jakos w rozmowie wyszło ze sierpień jest najtańsze i faktycznie tak było i teraz kupuje w sierpniu nają martwy sezon i schodzą z cen 

Opublikowano

a zawsze sprawdzacie plomby na samochodzie bo kierowca mówił ze kiedyś ktoś wyleciał jak plomba była zerwana a zawiózł rsm i sami kierowcy pilnują  tych plomb bo samochody maja gps i ich po drodze kontrolują z zakładów azotowych 

ja sprawdzałem to do tej pory było u mnie ok 

Opublikowano

ja też zwracam uwage na plomby choć to wiadomo jak kierowca sprytny to plomba nic nie gwarantuje. i u mnie czesto zdarza się ze przywozi prywatny przewoźnik nie zakładowe auta wiec ich gps nie  sprawdzą . tak cena brutto za tonę

Opublikowano

Z tym kupowaniem dużo wcześniej azotowych to bym dyskutował. Kolega kupił saletrę na jesieni i oczywiście taniej niż obecnie, ale jak ktoś sprzedaje pszenice na jesieni po to żeby kupić RSM taniej to uważam błąd bo po raz kolejny przełom grudnia i stycznie są ceny zbóż sporo wyższe. Ja np. sprzedałem jakościówkę około 100zł netto do przodu od niego także jakoś się kupno jesienią nie kalkuluje... Chodzi mi tylko o tych którzy mają tylko prod. roś. Nawozy mocno w górę i tak nie pójdą bo nie ma ku temu przesłanek a opłacalność gospodarstw ostatnio cieniutko....

Opublikowano

Zboże  dorożeje i nawóz też, więc  tu nie wygra się ani straci. Ja w grudniu kupowałem saletrę po 1200 a teraz 1350,a pszenica zdrożała z 70-80 zł.Więc raczej bym wygrał.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Do RSM polecam najbezpieczniejsze dysze do aplikacji nawozu azotowego ESI ALBUZ. Ciecz podawana jest 6 grubymi strumieniami co ogranicza do minimum ryzyko poparzenia rośliny. Można montować je do każdego typu opryskiwacza, bez zbędnych przedłużek i redukcji.

Można obejżeć je na filmie podczas oprysku:

jeszcze jeden z pola, nawożenie RSM 32%  dawaka jeśli dobrze pamietam to190 l/ha, pszenżyto ozime