Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kawałek 0,5 ha, na którym był posiany jęczmień. Zastanawiam się co na nim posiać, wykonałem podorywkę i zastanawiam się nad jakimś poplonem, tylko chyba jest już trochę za późno, martwi mnie to, że pszenica byłaby marna, może owies? Co byłoby najlepsze?

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, anti239 napisał:

Kukurydza odpada, może owies? pszenica jara?

ja mam taka sama sytuacje posiałem poplon po jeczmieniu owies z gorczyca na zime załatwiłem sobie obornik wszystko przeoram i wiosną poleci jakaś kwalifikowana pszenica powinna byc

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez qazi
      Witam wszystkich. Jakie będą najlepsze rośliny na poplon przeznaczony na paszę dla bydła, głównie na kiszonki.
    • Przez evolution93
      Witam.
      Za rok kończy mi się plan 5 lat i czas zacząć myśleć na przyszłość. Czy są jakieś zboża ,warzywa lub inne rośliny które warto posiać /posadzić w gospodarstwie ekologicznym czy pozostaje wszystko wrzucić w łąki?obszar jaki mam do zagospodarowania to 11 ha.
    • Przez garu
      Mam problem jaki zasiać poplon po jęczmieniu myślałem o gorczycy, łubinie, facelii czy seradeli ale z drugiej strony chciałem zasiać na wiosnę groszek i tu mój dylemat jęczmień zejdzie z pola pod koniec czerwca czyli poplon już pod koniec września będzie zdatny do przyorania a gdzie tam jeszcze do zimy pytanie do was co ewentualnie innego zasiać na poplon żeby doszło później. Proszę o szybkie opinie.
      Powiem jeszcze że w po przednim roku zasiałem tatarkę i zostawiłem ją na ziarno i to był błąd ponieważ lepiej było ją zaorać jako zielony nawóz i chyba tatarka to kiepski poplon co o tym myślicie.
    • Przez Ist
      Czy są jakieś przeciwwskazania co do stosowania soli potasowej pogłównie w jęczmieniu jarym? Próbowałem rozsiać dzisiaj lejkiem ale zj_bane mieszadło zmieliło sól i wszystko zwiewa. Dzisiaj będę już siał i nie zdążę ogarnąć tematu z rozsianiem. Stosował ktoś sól pogłównie?
    • Przez Bizon_Ursus
      Oitam . Czy da się jeszcze zaradzic owsikowi w jeczmieniu ?? na jednym polu jest czysciutko nie ma nic owsika a na drugim jest placami i dosc gesto zaznaczam iz bylo wszystko pryskane tak samo i w tym samym dniu.
  • Dodaj nową pozycję...
v