Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey mam renówkę 103.54 i ostatnio wpatrzyłem się że na wskaźniku obrotów silnika w miejscu gdzie zmienia się liczba motogodzin to na ostatnim miejscu (licząc od lewej) zmienia się na trójkącik lub kwadracik co to oznacza?

IMG_20180821_165245.jpg

IMG_20180821_165324.jpg

Opublikowano

ja na początku obstawiałem że zmienia się w momencie zbyt dużego obciążenia silnika i podpowiada żeby zredukować bieg lub ze silnik jest na optymalnych obrotach ale wycofałem się z tej teorii. To zmienia się w miarę szybko w ciągu minuty ze dwa razy, rożnie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez johenek
      Witam
      szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje wszystkie pytania, więc przepraszam jeśli był już taki temat ale zależy mi na czasie

Podiołem się naprawy ciągnika koledze i mam kilka pytań:
      1. Od czego jest ten pedał co się znajduje między pedałem sprzęgła a pedałem hamulca?
      2. jak podciągnąć sprzęgło(jest to wersja z reversem elektrohydraulicznym i wydaje mi się że jest sprzęgło sterowane elektrycznie)?
      3. czy posiada ktoś schematy elektryki i instrukcję obsługi, bo ja mam ale po francusku
      4. dlaczego świeci się cały czas kontrolka od włączonego WOM-u mimo że jest on wyłączony?

A teraz kilka ważniejszych rzeczy:
      Największym problemem jest to że nie można odpalić ciągnika ze stacyjki. Po przekręceniu stacyjki na zapłon to się zapalają kontrolki i coś
      piszczy, po odczekaniu aż skończy piszczeć, przekręcam stacyjkę na rozruch i cisza. Jedynie jakiś przekaźnik kliknie wszystkie kontrolki gasną. Po przez zwarcie styków rozrusznika silnik zawsze odpala, ale po odpaleniu czasami zapala się kontrolka STOP i piszczy.
      Sprawdzałem kontrolką i po przekręceniu stacyjki na rozruch, stacyjka nie podaje prądu na kabel wzbudzający( ten cienki co się przykręca do elektromagnesu).

Drugim problemem jest to że nie ma prądu prawie w całej kabinie. Działają jedynie światła drogowe, kierunkowskazy, klakson, wycieraczka, spryskiwacze szyb, załączanie przedniego napędu. Resztę rzeczy nie działa, czyli: ogrzewanie, światła robocze, lampa błyskowa, radio, światełko wewnątrz.

Jeśli ktoś by wiedział jak rozwiązać jakiś problem to proszę o jak najszybszą odpowiedź,
    • Przez mad
      Witam, zamierzam kupić ciągnik który pracowałby w lesie z "płytą" przy zrywce tartaczki i stosówki (przyczepa 10t z żurawiem) dodatkowo mam 20ha pola. I tutaj mi się nasuwają pytania, główna kwestia to wymiary a zwłaszcza szerokość. Wiem że na stronach z danymi technicznymi szerokość reni to 248 cm, co niestety  na nasze warunki jest za dużym wynikiem. Miałbym prośbę do użytkowników o informacje jaka jest szerokość 103-ki po maksymalnym zwężeniu albo czy jest możliwe uzyskanie szerokości 210 cm. Chodzi mi tylko i wyłącznie o 103.54, 103.14 nie biorę pod uwagę ze względu na promień skrętu.
      Chodzą mi jeszcze po głowie dwa ciągniki, MF 3060/3070 i case 4240 momenty obrotowe mają lepsze z szerokością też lepiej ale tak czysto teoretycznie narazie jestem nastawiony na Renault. Na 6-cio cylindrowce nie ma miejsca, chyba że renia 110 nie różni się dużo od 103. 

Jeszcze jedno pytanie. Czy posiada ktoś 103.54 i jest z okolic Wrocławia. Jeśli tak, to czy istniałaby możliwość odwiedzin w celu obejżenia ciągnika ale to już najlepiej na priv.

• Przez johenek
      Witam

Mam parę pytań dotyczący tego silnika:
      1.Z jakim momentem powinna być dociągana głowica( na forum wyczytałem że z siłą od 200 od 210Nm, ale nie jestem pewien czy nie za duża)
      2. Z jakim momentem powinny być dokręcane stopy korbowodów
      3. Jaki luz zaworowy należy ustawić
    • Przez johenek
      Cześć

Mam takie pytanie jak wyłączyć blokadę tylnego mostu w Renault 103,54(wersja mechaniczna), wiem że na pewno dźwignią co jest z tyłu z prawej strony za fotelem, tylko nie wiem czy ją należny obrócić, czy wcisnąć, a może wyciągnąć. Dzisiaj miała być pierwsza jazda tego ciągnika od 8 lat, ale niestety nie było jak bo załączona jest blokada tylnego mostu, jeździłem renią 103.54TX to tam był wystarczyło wcisnąć pedał pod kolumną kierowniczą aby załączyć, natomiast aby wyłączyć wystarczyło wcisnąć hamulec.

A to parę dodatkowych pytań:
      1.Macie jaki sposób aby otworzyć drzwi prawe, które są zamknięte na klucz i w dodatku w zamku jest złamany kluczyk?
      2.Czy to prawda że do skrzyni(w tym hydraulika i tylny most) wchodzi 70litów oleju ?

PS:Liczę o jak najszybszą odpowiedź, bo jutro przyjeżdża ciężarówka po zboże a ciągnikiem blokuje wjazd do wiaty w której jest zboże 

• Przez everto
      Witam,
      mam pytanie dotyczące womu w renówkach.
      Czy mają one lewe obroty womu?? jak tak to jak je włączyć?

potrzebne są mi do ostrzenia noży w mengele mb300. Noże muszą kręcić się w drugą stronę do tego. Teraz muszę podjeżdżać drugim traktorem i podłączać wom do mengelki od tyłu.

sposób typu reduktor na luz, rewers (elekt.hydr) daje do tyłu i wrzucam bieg (jakikolwiek) a wom puszczam przez skrzynie nie działa.
      wom kreci się w lewo tylko jak wrzuce go przez skrzynie i bede jechał do tyłu. Ale niby jak mam wtedy wysiąść i dokładać ostrzałke do noży i obserwować to wszystko??

thx za pomoc.

• Dodaj nową pozycję...
v