Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Jakis czas temu nabylem vladimirca model t25a. Ciagnik z nieduzym przebiegiem, raptem 1200motogodzin. Silnik w orginale nie ruszany bardzo czysty i w dobrej kondycji. Rok chodzil bez zarzutu, zrobilismy mu w tym czasie dwa razy olej bo nie bylo pewnosci jak dlugo nie byl wymieniany. cisnienie oleju na cieplym silniku okolo 70-80°C na wolnych obrotach 1.5bara. Jakies dwa tygodnie temu przy bronowaniu silnik zaczal glosniej pracowac. Odpala normalnie, cisnienie oleju ok, nie dymi, moc jest wszystko w normie tylko coraz glosniej slychac silnik. nie stuka, nie puka. dzwiek jest podobny do szumu uszkodzonego lozyska, takie rzeżenie jakby cos pracowalo na sucho troche grzechocze, slychac to z okolic rozrzadu moze 1 cylindra, no i jest wrażenie ze jest o polowe wolniejszy jak obroty walu. Sprawdzilismy panewki na wale i korbowe i glowne. Praktycznie bez sladow zuzycia. pompa oleju igla, korby sztywne, sfoznie tlokowe sztywne, tloki nie przytarte, glowice szczelne, dzwignie zaworowe pracuja lekko. walek rozrzadu kreci sie leciutko i nie ma luzu. panewki na kolach posrednich praktycznie jak nowe, praktycznie bez luzow. tryby cale, bez wyszczerbien. wszystko bylo dokrecone bez zadnych luzow. walek balansowy sztywny, przeciwwagi na wale dokrecone, panewki oporowe w porzadku. Wszystko wyczyszczone poskrecane zabezpieczone, niestety nic nie pomoglo, dalej halasuje. Ma ktos pomysl. Nie mam pojecia co jeszcze mozna sprawdzic....
Opublikowano
dmuchawa i alternator odpadly w pierwszej kolejnosci, zastanawiam sie nad pompa wtryskowa, czy moze generowac taki halas, jest na rozrzadzie, czyli kreci sie wolniej niz wal, a obudowa naokolo kola zembatego jest jakby obtarta, ale moze to byc fabryczna obrobka bo w misce nic nie znalazlem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez erni16pl
      Jak w temacie mam problem z ciągnikiem MF 3080 głośno wyje skrzynia. Niewiem jaka jest tego przyczyna, i jak to naprawić? proszę o pilne odpowiedzi kto miał z tym doczynienia. wyczytałem coś o jakiśch łożyskach igiełkowych ale niewiwm jak je sprawdzić i gdzie się znajdują

skrzynia power shift 32x32 bez komputera zaczyna wyć jak się rusza pod wpływem obrotów i wyje coraz głośniej

z góry dzięki
    • Przez poziom123
      Witam
      Potrzebuje strony aukcyjne z czech albo niemiec z maszynami rolniczymi.
    • Przez ZETOR10540Marek
      Witam kolegów. Mam problem z zetorem 10540. Stuka mi coś z lewej strony z tyłu tak jakby uszkodziło się łożysko w zwolnicy. Niestety rozpołowiłem zwojnice i wszystko jest w idealnym stanie. Wymontowałem przystawkę od przedniego napędu okazało się żę uszkodziło koła zębate + koło zębate w skrzyni biegów. Kolejnym etapem było rozpołowienie skrzyni i wymiana tego koła zębatego jak i regeneracja przystawki. Wszystko się uspokoiło lecz gdy dzisiaj jechalem bylo dziwne stukanie bez przedniego napedu z tej samej strony. po chwili wszystko ustalo. Kolejna objawa jest taka ze słabo opuszcza podnośnik a podnosi normalnie. i słabo przerzuca pół biegi. koledzy co radzicie mi zrobic w takiej sytuacji??? Dodam jeszcze ze satelity w moście sa ok.
    • Przez dawidozo56
      co zrobic zeby bizon zo50/56 mial ten charakterystyczny piekny dzwiek
    • Przez void
      Witam, zimą lub wiosną planujemy zakup Renówki jednak, aby mieć pewność, że jest to słuszny wybór, chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy. Jak wygląda trwałość, w razie awarii dostępność i ceny części do skrzyni? Ponadto chciałbym zapytać o most oraz podnośnik i jego pompę. Czy należy unikać EHR? Czytałem, że wszystkie Renówki po 95 r. miały już EHR. Ostatnie pytanie czym różni się Renault od Renault Claas poza nazwą i malowaniem?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v