Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na poczatek kup im np z blattiny taka mieszanke pelnoporcjowa z cala kukurydza. cielaki to uwielbiaja i zaczynaja wygladac. potem do tego bedziesz mieszal swoje sruty. przestawienie sie z mleka bezposrednio na srute to niezbyt dobry pomysl.
a, i nie srut jeczmienny, tylko sruta z jeczmienia.
Opublikowano

Ok, a powiedzcie mi jeszcze ile kg na sztukę świni? Tak od 50+. Do tej pory daję też łyżkami plastikomi aby równo porcjowac. Dawałem np.5 łyżek na gniazdo to trochę zostawało w korycie, teraz daję 4 na gniazdo to ok, wylizane wszystko.

Tak robić, obserwować ile są w stanie zjeść i tak karmić?

Opublikowano

nie musisz kupować bo to nie potrzebne ;) pszenice, jęczmień i pszenżyto masz ? jak tak to wszystko śrutuj ;)
przy dalszym chowie bedzie potrzebna też jakaś kiszonka typu sianokiszonka lub kiszonka z kukurydzy bo na sianie, słomie i śrucie to za wiele one nie urosną

Opublikowano

świniom 50+ śruty możesz walić do oporu, powinny mieć stały dostęp do paszy :) dla świń najlepszy jest jeczmien, najlepiej proporcję 30-40% pszenżyto 60-70 jęczmień ;)  i do tego koncentrat.

bydłu nie bardzo opłaca się kupować wszelkie dodatki, na samej śrucie z owsa dobrze rosną, a te wszystkie koncentraty kosztują i jeżeli będziesz trzymał byka 2 lata, to możesz więcej wsadzić w konstraty jak zarobisz na tym byku,

Opublikowano

No to świnie mniej więcej mamy ogarniete.

No a co do tego bydła to kiszonek wuja nie ma, owsa tym bardziej. W takim razie musiałbym kupić co średnio mi się podoba.

Uchować to co miał i dam sobie spokój.

Czytałem kilka tematów i może jakby do tej śruty co mam zboża dodawać śruty rzepakowej czy coś...ale to też musiałbym kupić bo nie ma. 

Rozmawiałem z doradcą-zywieniowcem to powiedział żeby paszę pelnpporcjowa kupić - pomógł jak jasna cholera

Opublikowano
duze te bydlo do karmienia? jesli chodzi o rzepak czy soje to lepiej zastapic to bialko bialkiem z mocznika. tak, z tego nawozu. ale podac mozesz to tylko bydlu powyzej 7-8 miesiecy. i to 250g na sztuke. oczywiscie nie od razu tyle. to jest najtansze w zakupie bialko. tylko nie wolno go podac na mokro.
Opublikowano
to mozesz probowac z tym mocznikiem. tylko robisz to na wlasna odpowiedzialnosc. najpierw szczypta posyp na srute. potem z czasem wiecej. oczywiscie z kazdym dniem wiecej az dojdziesz do 250g na sztuke.
poczytaj jeszcze o moczniku w paszy tu na forum.
Opublikowano
ja mam i stosuje juz od 2,5 roku. jedyna wada jest w przerwaniu podawania moczniku. w kilka dni hf zaczynaja wygladac gorzej. pewnie czegos brakuje organizmowi albo syndrom odstawienny.
Opublikowano

bo ci mąci jakimiś mocznikami ... nie baw się sie z nawozami ;)
teraz im syp śrutę, siano i słomę
tak powyżej 6 miesięcy przydała by sięjakaś kiszonka bo na sianie za wiele nie urosną a dodanie samego białka bez "zapychacza" wiele nie pomoże

Opublikowano
czy ja mu to kaze sypac? napisalem tylko, ze tanim (o ile nie najtanszym) zrodlem bialka jest mocznik. i zgoda, bez zapychacza to mozesz pchac cokolwiek, a za wiele nie ugrasz. bydlo potrzebuje bialka, energii i czegos co wypcha im boki.
Opublikowano

Bardzo dobrze że piszecie i pomagacie. Każda odpowiedz jest dla mnie cenna. Daje mi ona zawsze jakaś wskazówkę, coś do poczytania, wyciągnięcia wniosków. Wiadomo decyzję muszę podjąć samodzielnie...

Opublikowano
zbic do korytka. tylko dopilnuj aby kazde zjadlo jedno. skorupki wyrzuc swiniom. jesli ciele nie bedzie mialo sily/ochoty na jajo- wlej mu sila do mordy. dopilnuj zeby polknelo. powtorz codziennie i ciesz sie z efektow.
Opublikowano

I rozumiem że jak poczują się lepiej to zaprzestać podawania?

Kurde Panowie nie myślałem, prowadzenie gospodarki to taki ciężki orzech. Przed pracą jadę nakarmić zwierzęta, po pracy znowu na fermę coś tam porobić, nakarmić i do domu jak już ciemno. :):)