Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
45 minut temu, marko-kolo napisał:

gminy były wprowadzane w błąd przez urzędników z agencji a ci byli niedoinformowani przez ministerstwo i tyle 

druga sprawa  to wpieprzali się  jeszcze wojewodowie z wytycznymi jak i co szacować 

nie było jasnych wytycznych i robotę zawaliło ministerstwo bo nie poszły wytyczne i tyle ...każdy próbował interpretować niejasne przepisy po swojemu bo nieroby z ministerstwa olały temat i tyle  

najlepiej zwalić  swoja winę na tych co odwalili największą robotę 😉

Najlepsze jest to że marecek tu lajka walnął . Albo już sam chłopina się gubi , albo przestał chwalić dojną zmianę .

Opublikowano

Rolnik  gdyby  PO-PSLem  rządziło to byś dostał 162zł   do ha  i by ci nawet  na dyszel  nie starczyło  :)    Ciesz  się  z Dobrej Zmiany 

Opublikowano (edytowane)

Taaa ... , bo kradną mniej .

Każdy ma oczy i potrafi sam ocenić Twoje upierdliwe wciskanie innym , że PiS to wzór cnót wszelakich wiele tu nie da . Ludzie mają rozum i widzą także co robią nie tak jak trzeba .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, marko-kolo napisał:

gminy były wprowadzane w błąd przez urzędników z agencji a ci byli niedoinformowani przez ministerstwo i tyle 

druga sprawa  to wpieprzali się  jeszcze wojewodowie z wytycznymi jak i co szacować 

nie było jasnych wytycznych i robotę zawaliło ministerstwo bo nie poszły wytyczne i tyle ...każdy próbował interpretować niejasne przepisy po swojemu bo nieroby z ministerstwa olały temat i tyle  

najlepiej zwalić  swoja winę na tych co odwalili największą robotę 😉

Bzdura wszystko od początku było jasne tylko nidouki siedzący w gminach zrobli zamieszanie bo ich trzeba prowadzić jak cielę na sznurku

Opublikowano (edytowane)

Staszek  daj sobie  spokój  i tak ich nie przekonasz  to  tak jakbyś  mówił  do  ściany   taki  sam efekt.

Lepiej mi  napisz  czy  miałeś  jakąś  styczność lub słyszałeś opinie  o  handlarzu   Dużej  Cerekwicy   bo  za 2-3 tygodnie będę  potrzebował  większą  partię   simów  albo  najlepiej  coś  po BBB

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Mi suszowe szacowali w sierpniu. Na komisję nie narzekam. 60 procent pol strat y między 70 a 80 procent, 40 procent pol straty od 50 do 70 procent. Protokół podpisany od wojewody złożony przeszło 2 tygodnie temu. I do tej pory cisza. Jak to mówi mój listonosz : Oni na wszystko mają czas. 

Opublikowano

JA do dziś nie mam protokołu i tak sobie krąży między gminą a wojewodą 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Najlepsze jest to że marecek tu lajka walnął . Albo już sam chłopina się gubi , albo przestał chwalić dojną zmianę .

Norma oni się wzajemnie bryndzlują

1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

Taaa ... , bo kradną mniej .

Nic nie mniej jeno jeszcze nich ich nie złapał ale spokojnie co wisi nie utonie

Opublikowano

Najpierw krzyczeli skladajcie szybko suszowe wnioski, winne gminy i komisje. Połowa złożonych i jedna wielka bryndza. Od 14 września wydali ponad 18 tyś decyzji. Zaznaczam to co piszą ponad. Czyli mniej niż 18 tyś. Tak samo jak minister mówił kilkanaście milionów zł wypłat dziennie to znaczy po sprawdzeniu kilka mln zł.  PROW oficjalnie można wypłacać od 16 listopada pełna sume. A oni mówią o zaliczkach z prow. Ministerstwo nie zna terminów. Zna ale Polski chłop to kupi. Ile dni zostało do wyplaty zaliczek. Parę. A on mowi ze przyspieszymy suszowe. Kukuriznikiem nam dostarczy ☺

Opublikowano

Ktos tu się śmiał. Ktoś liczył. My Polacy mamy jedna wade , liczymy komuś i zazdroscimy komuś. Ktoś mi obliczyl ze mało tu pisałem. To odpowiem. Wcześniej pisałem na funduszeue.info. Ktoś wie dlaczego stronka znikła po tylu latach?  A szuszowe już zeszło na drugi plan  w ministerstwie !!!!! Każdy Polak kupi slowa i obietnice. A najlepiej powiedział wiceminister, ta susza jest mniejsza niż 2015 (do wglądu video na internecie ze spotkania ministerstwa z rolnikami )  Kto się z nim zgodzi ? 

Opublikowano

Susza jest większa niż w 2015. Obiektywnie. Szczególnie dotknęła rolników prowadzących produkcję zwierzęcą. Przepisy są niejasne, a wszyscy- w tym urzędnicy- zdezorientowani. Ale ani urzędnicy, ani tym bardziej zwykli rolnicy nie ponoszą za to odpowiedzialności....Dobrze, że mamy wybory za pasem. Przynajmniej jest dobra wola decydentów:);)

Opublikowano

Dzisiaj dostałem suszowe, składane 25 września, składałem normalnie na pomoc publiczną, na części działek powyżej 70% , trawy na 50% a kuku i ziemniaka nie szacowali, smutno. Kilka dni po złożeniu zostałem wezwany aby przerobić wniosek na pomoc de minimis, dzięki czemu będę mógł dostać całą pulę (bo państwowych szkoda) i  jak najszybciej to możliwe, prawda dostałem całą pulę tak jak obiecywano, i dość szybko, szkoda tylko że pomoc została wykorzystana z limitu unijnego a nie pieniążki z państwa. Więc spoko ale krzyczeć że rozdaje się i pomaga rolnikom ale nie za swoje pieniądze jest coś nie halo, też mógłbym się porządzić czyimiś pieniędzmi. Podsumowując fałsz i obłuda.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, kierowiec napisał:

Dzisiaj dostałem suszowe, składane 25 września, składałem normalnie na pomoc publiczną, na części działek powyżej 70% , trawy na 50% a kuku i ziemniaka nie szacowali, smutno. Kilka dni po złożeniu zostałem wezwany aby przerobić wniosek na pomoc de minimis, dzięki czemu będę mógł dostać całą pulę (bo państwowych szkoda) i  jak najszybciej to możliwe, prawda dostałem całą pulę tak jak obiecywano, i dość szybko, szkoda tylko że pomoc została wykorzystana z limitu unijnego a nie pieniążki z państwa. Więc spoko ale krzyczeć że rozdaje się i pomaga rolnikom ale nie za swoje pieniądze jest coś nie halo, też mógłbym się porządzić czyimiś pieniędzmi. Podsumowując fałsz i obłuda.

A decyzje dostałeś przed przelewem ? Jakie województwo ?

Opublikowano

3 klęski w jednym sezonie,dusza,komisję suszone i interpretacje zasad według ministerstwa.

No w sumie 4bo dali .rolnikowi jego własne pieniądze 

Opublikowano
37 minut temu, kierowiec napisał:

A  Kto ci takich bzdur  naopowiadał że  Pomoc  De minims   jest  z pieniędzy  Unijnych  

Nie masz Pojęcia  co to jest  De minimis  to  poco  piszesz takie bzdury 

Opublikowano

Jest to pomoc publiczna która Państwo może wypłacić nie wymagajac zgody Uni. I tyle w tym temacie.

Opublikowano

@marekfarmer cokolwiek ktoś by nie napisał złego i nie po Twojej myśli sztucznie stajesz w obronie jakby Ci za to płacili, uważasz że piszę nie prawdę @rafkap wyjaśnił nie ma co dodawać, czekam jeszcze od Ciebie na wyjaśnienia dlaczego w mojej decyzji kwota pomocy jest podana zarówno w euro jak i w złotówkach, gdyby to była pomoc czysto z państwa nikt by nie mieszał w to euro, zaraz i tak mnie zganisz bo napiszesz że jesteśmy w unii europejskiej w w gwoli jasności są podane różne waluty, tylko czemu w decyzji nie ma franka szwajcarskiego, funta brytyjskiego czy też korony czeskiej ?

Opublikowano (edytowane)

Jak piszesz bzdury  to reaguje    płacą  ci  za pisanie takich bzdur   ????

Pomoc De minims  nie jest  z UE 

Pomoc  De minimis  jest to pomoc z budżetu  Państwa  nie   podlegająca notyfikacji  UE.  Rozporządzenie  UE  reguleje  limit  tej  pomocy dlatego  jest w Euro  

Także jak nie wiesz  co  piszesz to nie pisz nic bo robisz z siebie  błazna 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Jest to wsparcie państwa udzielane producentom rolnym, które nie wymaga notyfikacji Komisji Europejskiej.

Wynika to z tego, że jest to pomoc o niewielkiej wartości, która nie powoduje naruszenia konkurencji na rynku.

Rolnicy chętnie korzystają z takiego wsparcia, dlatego też warto przypomnieć limity obowiązujące w pomocy de minimis,

ponieważ ich przekroczenie spowoduje, że otrzymane wsparcie będzie trzeba zwrócić.

A podana jest w euro bo nie możesz przekroczyć 15 tyś euro.

Wielkość pomocy, jaka może zostać przyznana jednemu producentowi rolnemu, to 15 000 euro w okresie trzech lat, tj. w bieżącym roku podatkowym i w ciągu poprzedzających go 2 lat podatkowych, z uwzględnieniem kwot pomocy de minimis w rolnictwie ze wszystkich tytułów.

JAK PRZEKROCZYSZ ZWRACASZ. (WCHODZI W TO WIELE ROŻNYCH WSPARĆ, NP.DOPŁATA DO MATERIAŁU SIEWNEGO).

Trzeba liczyć aby nie przekroczyć, i uważać. Znajomy już zwracał kiedyś.

Opublikowano (edytowane)

Jak jedynie twój , to cię robią .

Edytowane przez zetorki12