Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Informacja dla rolników o możliwości składania wniosków o oszacowanie szkód - Susza 2018 r.

Rolnicy Gminy Zbójno

Wójt Gminy Zbójno informuje, że w związku ze stwierdzeniem przez Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy wystąpienia  w okresie sześciodekadowym od dnia 11 kwietnia 2018 r.  do dnia 10.06 2018 r. suszy rolniczej wśród upraw: zbóż jarych i ozimych, truskawek, krzewów i drzew owocowych, istnieje pilna potrzeba zgłaszania powstałych strat w wymienionych uprawach W związku z powyższym prosimy zainteresowanych o składanie w sekretariacie Urzędu Gminy w Zbójno pisemnych wniosków o oszacowanie wysokości i zakresu powstałych szkód  w uprawach (rosnących na glebach kat. I i II - glebach najsłabszych, piaskach -: zbóż ozimych i jarych, truskawek i krzewów owocowych oraz rosnących na glebach najsłabszych kat. I: drzew owocowych) oraz zbóż jarych na III i IV klasach. Informujemy, ze rodzaj upraw i klasy gleb uprawnione do szacowań mogą się zmienić po ogłoszeniu kolejnego komunikatu Instytutu. Prosimy     o monitorowanie stron internetowych.

Wnioski należy składać zgodnie z przyjętym wzorem  (do pobrania w Urzędzie Gminy lub  ze strony internetowej)  w terminie do 27 czerwca 2018 r. (środa) do godz. 1100 Termin składania wniosków  może ulec wydłużeniu w sytuacji, gdy wystąpi taka konieczność, a rolnicy zostaną o tym powiadomieni w sposób zwyczajowo przyjęty.

W celu ustalenia średniego %  obniżenia rocznej produkcji w gospodarstwie zgłaszający będzie musiał podać we wniosku uprawy, w których wystąpiły szkody oraz wszystkie pozostałe inne uprawy – w oparciu o powierzchnię i strukturę upraw wykazaną przez rolnika we wniosku  o dopłaty obszarowe na rok 2018.

Ponadto rolnicy prowadzący produkcję zwierzęcą zobowiązani są do podania podczas szacowania przez komisję - rocznej wielkości produkcji towarowej poszczególnych grup zwierząt gospodarskich (trzoda chlewna, bydło) oraz mleka (jako średnia roczna produkcja ustalona na podstawie 3 ostatnich lat).

Przedmiotowe dane (nazwy poszczególnych upraw rolnych i ich łączne powierzchnie oraz wielkości dotyczące rocznej produkcji zwierzęcej) należy przygotować wcześniej, co przyczyni się do sprawniejszego spisania protokołu w czasie wizji oraz pozwoli uniknąć ewentualnych błędów.

Powyższe wnioski będą podstawą przeprowadzenia szacowania szkód przez komisję, która rozpocznie szacowanie po formalnym jej powołaniu przez Wojewodę.

Sprawę należy potraktować jako pilną i po zapoznaniu się z powyższą informacją należy ją przekazać następnemu rolnikowi.

Opublikowano

Wydaje mi się że u nas susza aż tak mocno nie dała się we znaki i głupio mi było wyciągać rękę jak czytałem jak niektórym dokuczyło . I tak moim zdaniem większość nie powinna dostać , ale nie mi o tym decydować .

Opublikowano

Panie , Bo jem sie należy !

Reakcja naszej sołtys że ma mały % uznany - bezcenna . Nie tak dawno chwaliła mi się jakie to dobre zbiory miała ...

Opublikowano (edytowane)

Dobrze, że od gościa lucernę wzieliśmy. Trawy była zaledwie przyczepa z 5-6 ha, z lucerny tyle samo z 1-1,5 ha. U mnie spaliło do gołej ziemi. Poplony i zboża ozime nie siane. Kto próbował, musi odsiewać. Plaga jakaś. Gorzej niż maj-czerwiec. W sąsiednich gminach grzyby nawet w lesie, a u nas drzewa schną.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
23 minuty temu, marko-kolo napisał:

tu masz trochę racji ale popatrz jak elektorat dobrej zmiany daje przykład ..pierwszy wyciąga łapki i to co roku 😉

Ja nie elektorat ale jak można to trzeba brać. Podatki płacę, kupuję, sprzedaje, gospodarkę napędzam więc się należy. Panstwo co  rusz łapę  do mnie po kasę wyciąga to i czasem coś  dać może.Do gara ideałów się nie włoży.

Opublikowano

Racja . Ale czy tylko ja mam wrażenie , że ta pomoc rozdmuchana jest głównie medialnie niemal do granic absurdu , a prawda jest zwykła i prozaiczna ?

Opublikowano
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Wydaje mi się że u nas susza aż tak mocno nie dała się we znaki i głupio mi było wyciągać rękę jak czytałem jak niektórym dokuczyło . I tak moim zdaniem większość nie powinna dostać , ale nie mi o tym decydować .

Popieram

Opublikowano (edytowane)

No widzę Ryszard , z na dobrej drodze jesteś żeby celebrytą zostać , Wtedy suszowe to na waciki .... Ale poważnie pisząc , to jak słowo daję , Jaja jakieś z tej "Największej pomocy w historii"  wychodzą . Też wszystko na stojąco podpisywane ? Wystarczyło  tym debilnym urzędnikom w gminach przekazać jasne wytyczne - co i jak . Teraz dzieją się cuda i jaja , a jedni zwalają winę na drugich . To ma być "DOBRA ZMIANA" , Kużwa - chyba w burdelu ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Szymi40 napisał:

Protokół w garści -  teraz  wypełnić  wniosek  [  czytaj  książkę  napisać ]   i jutro  z rańca  do  agencji ........  rolnictwa.

nie przesadzaj. nie ma duzo wypelniania. do tego wszystko idzie gladko. chwila pisania i gotowe.

Gość marekfarmer
Opublikowano

Najgorsza ta  tabelka   z działkami   zawsze  się  spisywało z  protokołu  a teraz   wymyślili   durnoctwo  pewno  jakiś  ,,profesur,, to wymyślił  

Opublikowano (edytowane)

Na pewno . Ja też tak czuję , ze całe to nieudacznictwo suszowe to przez PO  ,ale wydźwięk medialny to PiS , jak nic . Prawda marecek ?

Wszystko fajnie . Ja bym chciał , żeby ktoś kumaty policzył za jakiś czas , gdzie te 1,5 mld się rozlezie . Zobaczymy jak kraść mniej ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jakim sposobem mieścicie w tabelkach nazwę uprawy z protokołu np.rośliny pastewne objętościowe z łąk-zielonka albo mieszanki zbożowe jare na ziarno .Przecież ta rubryka w tabelce jest mikroskopijna

Opublikowano

I kolejny problem bo po poprawce protokołu który nie uznał suszy w ziemniakach błędna pieczątka podpisu protokołu, zapimnieli dać  z up wojewody, i jest tylko zastępca wojewody.

Niech jutro ogłoszą że dochód z ha wzrósł to 3000 zł to pożegnamy przy urnie dobrą zmianę,☹

Opublikowano
4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Mareczek, nie pier**l... Tyle ci powiem. Sam byłem zadowolony z tego że PiS obaliło tych patałachów z PO i PSLu. Ale teraz wychodzi szydło z worka, pajacują w TV ile to kasy dla nas ma być a naprawdę  gówno dostaniemy.

Pszenicy sypała mi 2t/ha na 40 ha jestem w plecy ze 100 tys. . Ubezpieczenie mam, ale 50% dopiero na wiosnę bo w większej połowie sieję kukurydzę.