Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Teraz  na jesieni   możesz  już  się  ubezpieczyć   od gradu   ozime  zboża  

Ale mam ich 3 ha a to nie da 50% upraw, trzeba wiosną szukać firmy co ubezpiecza od marca i wtedy będzie ciągłość na cały sezon.

Opublikowano

Nie kombinuj składaj wniosek na ewentualne odwołanie przyjdzie pora

Opublikowano

Odebrałem protokół z gminy : zboża-65% (BEZ KOMENTARZA), seradela-75%, łąki 40-60%. Czekam na protokół podpisany od wojewody :]. Dodam jeszcze, że dołączyłem faktury, których BRAK W PROTOKOLE  na pewno nie wiedzieli jak to zrobić 🤣 .Całe szczęście średnia z gospodarstwa 32%.

Opublikowano (edytowane)

Średnia z gospodarstwa nie ma znaczenia. Ja mam 11% przez krowy i składam. Wystarczy jedna uprawa z odpowiednią ilością strat i składasz wniosek. W gminie to potwierdzili. Na stronie agencji jest to samo.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
7 minut temu, bambrzwlkp1 napisał:

Odebrałem protokół z gminy : zboża-65% (BEZ KOMENTARZA), seradela-75%, łąki 40-60%. Czekam na protokół podpisany od wojewody :]. Dodam jeszcze, że dołączyłem faktury, których BRAK W PROTOKOLE  na pewno nie wiedzieli jak to zrobić 🤣 .Całe szczęście średnia z gospodarstwa 32%.

Nie wiem jakie faktury i po co dołączyłeś no ale nikt Ci nie zabroni mogłeś jeszcze życzenia Świąteczne dołączyć

Opublikowano
Przed chwilą, przezuwaczka napisał:

Średnia z gospodarstwa nie ma znaczenia. Wystarczy jedna uprawa z odpowiednią ilością strat i składasz wniosek. W gminie to potwierdzili. Na stronie agencji jest to samo.

Wiem, że nie ma znaczenia ale po coś dałem te faktury i powinny być one dołączone do załącznika. A gdybym miał poniżej 30% to bym im hałasu narobił. A po drugie to z tym 65% to nieźle mnie zdenerwowali.  ( 500zł do ha a 250zł to duża różnica a poza tym miałem 65%! Według mnie powinno być liczone % razy pieniążki. Później wychodzą ''chocki klocki''   5ha x 250 a 5ha x 500 to tez robi różnice :] A po za tym gdzie ta komisja chodziła ???? Pewnie gmina ma takie urządzenia, że satelitarnie wylicza straty.

1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Nie wiem jakie faktury i po co dołączyłeś no ale nikt Ci nie zabroni mogłeś jeszcze życzenia Świąteczne dołączyć

hmm... Faktury za zakupioną pasze aby podwyższyć % które zaniżają zwierzęta :)))))   staszek131415  nie każdy ma znajomości takie :] a po drugie nikt sie nie przejmuje czy ty dostaniesz czy nie dostaniesz czy brakuje ci 5%. Byle, że zrobione i dobra następny...

Opublikowano

Pokaż mi gdzie są wymogi by faktury dostarczyć? Pasze jedni tyko kupują to co roku mają straty? Kupnem pasz nie podwyższy % strat ludzie sobie to ubzdurali i stąd te kwiatki

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Pokaż mi gdzie są wymogi by faktury dostarczyć? Pasze jedni tyko kupują to co roku mają straty? Kupnem pasz nie podwyższy % strat ludzie sobie to ubzdurali i stąd te kwiatki

,, W kosztach poniesionych z tytułu niezebrania plonów w wyniku wystąpienia szkód mogą być uwzględniane koszty związane z zakupem pasz, o ile ten zakup wynika z ujemnego bilansu paszowego w gospodarstwie rolnym spowodowanego szkodami powstałymi w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, przy czym ilość nabytych pasz nie może przekroczyć ilości pasz niewyprodukowanych w gospodarstwie.''  staszek131415 ??????

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam znajomego, który ma same trawy. Kupił już 100 bel sianokiszonki i nic od niego w gminie nie chcieli. Miał nie składać, bo przez krowy mu 25% strat wyszło, ale go namówiłam😉

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Ale mam ich 3 ha a to nie da 50% upraw, trzeba wiosną szukać firmy co ubezpiecza od marca i wtedy będzie ciągłość na cały sezon.

Składaj  wniosek z Polisami  jak stachu  pisze    a  potem  działaj  bo  to  nienormalne  aby  susze  od 1 kwietnia  ci wpisali   sprawę  musisz  nagłośnić  do  Polsatu  i TPR   zadzwoń     

2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Zootechnik mi mówił, że hodwcy wcale nie składają, bo patrzą na ogólny procent strat liczony z bydłem. W gminach nawet ich nie zachęcają. Porażka normalnie😳. O zgłoszeniu zakupu sianokiszonki nikt nie słyszał.

Tak było do tej  pory  ale  PiS  to zmienił  

2 godziny temu, krzysieek napisał:

Mój protokół wrócił od wojewody bez podpisu ale z datą i pieczątka urzędu wojewódzkiego. Uznają to?

Zapewne  jest  tam  podpis  osoby  z  upoważnienia wojewody.  

24 minuty temu, staszek131415 napisał:

Faktur  nie   ale  Oświadczenia  o  zakupie  pasz  można było  składać  Wpisywało  się  ile  %  trzeba dokupić  z danej uprawy  

Opublikowano

Współczuć tylko wam takich urzędników w gminach. Urzędnicy z poprzedniej koalicji ( PO-PSL) pewnie specjalnie wam zaniżałi straty aby jak najmniej osób dostało. Wszystko aby zniechęcić do obecnej władzy. Gra wyborcza.  U nas się starano aby wyszło każdemu te 30 % no chyba, że ktoś miał 6 ha swoich i 80 sztuk bydła to nie dało rady.  Zwierzęta odliczano itd. Wszystko oczywiście w ramach prawa. Mimo iż gminą w której mieszkam rządzi PSL to przedstawiciele tej partii u nas w gminie bardzo dobrze działają. Dbają tak samo o miastowych jak i o tych na wsiach. Także wszystko zależy od człowieka. Dlatego moim zdaniem w wyborach samorządowych trzeba głosować na człowieka a nie na partię.  Dziś się nieoficjalnie dowiedziałem z  powiatowego arimr, że pomoc ma być dla wszystkich. Nawet tych co mają poniżej 30 %. Ile w tym prawdy zobaczymy. 

@przezuwaczka Co to jest 100 bel. W 2015 musieliśmy kupić ponad 300 bo już w czerwcu trzeba było dawać kiszonkę mimo iż się wypasało. Nawet trawa na torfach nie dawała rady. Ten rok jest znacznie lepszy 

Opublikowano (edytowane)

PIS to zmienił, ale ludzie nie wiedzą i nikt ich z błędu nie wyprowadza. To są często bardzo mądrzy ludzie, ale zbyt zarobieni by dochodzić prawdy. Sama taką akcje informacyjną robie. Wszyscy mamy w plecy, więc każdy grosz się przyda.

100 bel to dużo, jak masz 25 krów i sianokiszonka to cały twój plon z ziemi. Jak u tego gościa, co tylko trawy ma.

A przy cenach dochodzących do 200 za belę...

Opublikowano

Dopiero od Was mam informacje, iż do protokołu nalezało dołaczyć oświadczenie( faktury) o zakupie paszy, czy potrzebie ich zakupu, co skutkowało zwiększeniem strat w gospodarstwie. U mnie w gminie, nikt o czymś takim nie informował:( a szkoda, bo kilku naprawdę potrzebujących by coś tam dostało, a tak większości odszkodowanie dostaną Ci co leżą do góry brzuchem i ziemię wydzierżawili, oczywiście liczba sztuk bydła 0 !!!

no ale to już po ptakach ....

Opublikowano

My przy 50 krowach dokupiliśmy 300. Dodatkowo 50 słomy i 20 belek wysłodek. Także wiem co to znaczy jak się nie ma paszy .Poszło kilkadziesiąt tyś na paszę . Jeszcze w porę  zaczęliśmy dokupywać bo w czerwcu to płaciliśmy po 100-120 zł i w miarę towar. Kto zaczął kupować w sierpniu wrześniu to płacił minimum po 150 zł i towar średniej jakości. Zdarzali się tacy oszuści co kosili łąki nadrzeczne nie koszone po kilka lat, owijali to i wciskali ludziom. Ludzie zadowoleni bo belki 130 czy 140 po pasówce to towaru dużo a po otwarciu w zimę szok bo krowy nie chcą jeść. 

Gość marekfarmer
Opublikowano
pewnie nie masz 30% strat w gospodarstwie dlatego nie podpisane ale wniosek śmiało możesz składać
Opublikowano
2 godziny temu, bambrzwlkp1 napisał:

,, W kosztach poniesionych z tytułu niezebrania plonów w wyniku wystąpienia szkód mogą być uwzględniane koszty związane z zakupem pasz, o ile ten zakup wynika z ujemnego bilansu paszowego w gospodarstwie rolnym spowodowanego szkodami powstałymi w wyniku niekorzystnych zjawisk atmosferycznych, przy czym ilość nabytych pasz nie może przekroczyć ilości pasz niewyprodukowanych w gospodarstwie.''  staszek131415 ??????

No mogą tylko co to da? Że dłużej na kasę poczekasz

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, alegra napisał:

Dopiero od Was mam informacje, iż do protokołu nalezało dołaczyć oświadczenie( faktury) o zakupie paszy, czy potrzebie ich zakupu, co skutkowało zwiększeniem strat w gospodarstwie. U mnie w gminie, nikt o czymś takim nie informował:( a szkoda, bo kilku naprawdę potrzebujących by coś tam dostało, a tak większości odszkodowanie dostaną Ci co leżą do góry brzuchem i ziemię wydzierżawili, oczywiście liczba sztuk bydła 0 !!!

no ale to już po ptakach ....

No właśnie o tym piszemy, że to nie ma znaczenia. Składasz na konkretne uprawy, a straty w całym gospodarstwie nie mają znaczenia. Nie patrzysz na wyliczenia, tylko do tabelki. Mów o tym ludziom, bo to weszło w tym roku.

Na dzierżawy też złożyłam, bo o dopłaty też składam. Z resztą trzeba nr gospodarstwa mieć itp, więc ci leżący tak się nie na chapią.

• Like 1