Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Byłem złożyć wniosek i d*pa, w protokole susza wystąpiła od 1kwietnia do 6 czerwca nakaz odgórny a polisa ubezpieczeniowa od 26 kwietnia i d*pa zawarta po wystąpieniu szkody , a szkoda zgłoszona 6 czerwca no i pani a agencji powiedziała że nie mam ubezpieczonych upraw do pomocy suszowej, 2 godz stania w kolejce na darmo i pisać nowy wniosek jako nie ubezpieczone.

Też tak macie?

8cfd755200_no_i_w_pizdu.jpg

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

teraz czekać jak naszych dwóch głównych zwolenników sprawiedliwych i prawych oszukają :/ 

jedna wielka ściema, propaganda wieksza jak zza wschodnią granicą

@Rolnik1973 bez urazy ale to zbyt piękne aby było prawdziwe, przecie Polska jest tak zadłużona jak mój dalszy sąsiad w GSie i odziwo dalej na zeszyt dostaje 😮

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano

Jeszcze jedne pytanko, jeśli mam kilka upraw pow 70% jedna uprawa i 2 uprawy ponizej 70% na tej samej dzialce to mam wypisać nr dzialki ten sam do tych upraw w kawałkach i ile hekt co w protokole suszy? oczywiscie ponizej to w zalaczniku 2

2018-09-17 20_59_58-INSTRUKCJA WYPEŁNIANIA WNIOSKU.png

Gość marekfarmer
Opublikowano

Tak  w 11 kolumnie wpisujesz ha  danej uprawy    ze stratami  

Opublikowano
31 minut temu, marulekk napisał:

teraz czekać jak naszych dwóch głównych zwolenników sprawiedliwych i prawych oszukają :/ 

@Rolnik1973 bez urazy ale to zbyt piękne aby było prawdziwe, przecie Polska jest tak zadłużona jak mój dalszy sąsiad w GSie i odziwo dalej na zeszyt dostaje 😮

Ale ja się nie gniewam, człowiek stary a dalej musi się na błędach uczyć, na drugi rok ubezpieczę wcześniej. 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Masz  błąd  w protokole   no chyba że  susza  u ciebie  od  1 kwietnia  jest  to  co innego 

umnie  jest  tak  :

936006345_Suszaprotok.thumb.jpg.e4a2c2f2e749fc9425404ef9bf626a25.jpg

Opublikowano

Ha, ale heca. Marekfarmer, w mojej wsi i sąsiednich wszyscy mają datę wystąpienia szkody określoną nie jednym dniem, a okresem. To jest ja np. mam od 01.042018 do 29.06.2018, inni mają do 24.06, 28.06, 10.06 itd. Inne są też daty początkowe, bo np. 21.04 też widziałem. Tak że nie wiem co za fak.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Widać  gminy   różnie  interpretują  przepisy  

8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Spytam jutro jak w sąsiedniej gminie wpisali

Jedź do wojewody  jak nie masz daleko  albo  dzwoń  a jak nic nie da to do Ministerstwa 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, agricolus napisał:

Ha, ale heca. Marekfarmer, w mojej wsi i sąsiednich wszyscy mają datę wystąpienia szkody określoną nie jednym dniem, a okresem. To jest ja np. mam od 01.042018 do 29.06.2018, inni mają do 24.06, 28.06, 10.06 itd. Inne są też daty początkowe, bo np. 21.04 też widziałem. Tak że nie wiem co za fak.

Dokładnie i w tym okresie musisz posiadać ważną polisę Rolnik ten warunek spełnia bo zawarł umowę z końcem kwietnia a susza trwała do 20 czerwca

8 godzin temu, przezuwaczka napisał:

W szoku jestem, jak was czytam. U mnie krowy zaniżają straty, ale nie tyle, co u takich, gdzie 4-5 szt na ha przypada. Jutro się przekonam, co moja gmina za farmazony wymyśliła.

Nic Ci niczego nie zaniża szkody masz w uprawach a nie w krowach co wy za bzdury wymyślacie?

Czy naprawdę nie potraficie zrozumieć że ważne że do ostatecznego terminu szkody była ważna polisa?

10 godzin temu, marulekk napisał:

Polska jest tak zadłużona i jeszcze łapy wyciągasz po kasę? NIe wstyd CI?

Opublikowano

Co z tego ze w uprawach jak krowy zanizaja. Jak wedlug Ciebie nie zanizaja to jak wytlumaczysz to. Mam w dwoch gminach pola zlozylem wniosek w tej co nie mieszkam wyszlo 38%szkody przywiozlem do swojej gminy i tutaj mam krowy i mialem 17%szkody. Po podliczeniu wszystkiego dochodu z krow wyszlo ze ogolnie mam 7% szkody i co Ty pier....ze nie doliczaja. Jak tak mowisz to widocznie nie masz krow.

Opublikowano

Ale z tym bydłem to jaja . To jawne oszustwo . Dlaczego bydło obniża %strat , a np inne gatunki zwierząt nie ? No i co właściwie ma to bydło jeść , jak posiadacz tego bydła suszę naprawdę miał ?

Gość marekfarmer
Opublikowano
11 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Spytam jutro jak w sąsiedniej gminie wpisali

Wniosek złożyłem  i Polisy  z 26  kwietnia  2018    jak najbardziej  aktualne    i  100%  wysokości  pomocy    wpadnie   :)   :) 

Tak samo jak ktoś ma więcej strat w produkcji roślinnej  zaznacza  roślinną   ja mimo że miałem powyżej 30  z obu  to i tak pani  w ARIMR  mówiłą żeby zaznaczyć  tylko roślinną.

I nie trzeba  żadnych  faktur    przedstawiać  

#Dobrazmiana :)  :)  :)  

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Ale z tym bydłem to jaja . To jawne oszustwo . Dlaczego bydło obniża %strat , a np inne gatunki zwierząt nie ? No i co właściwie ma to bydło jeść , jak posiadacz tego bydła suszę naprawdę miał ?

To tak popierdo.... ze glowa mala z bydla masz dochod i oni to doliczaja ale zeby miec dochod to przeciez trzeba czyms je nakarmic zeby byl dochod. A jak susza to wez je nakarm.

Opublikowano

No dla mnie to idiotyzm . Aż dziw że nikt na takie idiotyzmy nie reaguje . Wszyscy byli zadowoleni , bo w TV się nasłuchali jak to kasy się nabiorą . Teraz dochodzi do konkretów i przestaje być tak pięknie . Doinazmiana !

Opublikowano
46 minut temu, artek27 napisał:

Co z tego ze w uprawach jak krowy zanizaja. Jak wedlug Ciebie nie zanizaja to jak wytlumaczysz to. Mam w dwoch gminach pola zlozylem wniosek w tej co nie mieszkam wyszlo 38%szkody przywiozlem do swojej gminy i tutaj mam krowy i mialem 17%szkody. Po podliczeniu wszystkiego dochodu z krow wyszlo ze ogolnie mam 7% szkody i co Ty pier....ze nie doliczaja. Jak tak mowisz to widocznie nie masz krow.

Liczy się szkoda w uprawch % strat w gospodarstwie to jedynie czy otrzymasz z deminimis czy nie

36 minut temu, zetorki12 napisał:

No dla mnie to idiotyzm . Aż dziw że nikt na takie idiotyzmy nie reaguje . Wszyscy byli zadowoleni , bo w TV się nasłuchali jak to kasy się nabiorą . Teraz dochodzi do konkretów i przestaje być tak pięknie . Doinazmiana !

Naćpałeś się czy głupa palisz?

41 minut temu, artek27 napisał:

To tak popierdo.... ze glowa mala z bydla masz dochod i oni to doliczaja ale zeby miec dochod to przeciez trzeba czyms je nakarmic zeby byl dochod. A jak susza to wez je nakarm.

Bydlarze zawsze płaczą a każdy paszy rok na przód nazbierane ma ale czym to karmić płaczą

Gość marekfarmer
Opublikowano
nie opowiadaj bzdur zawsze bydło czy świnie zaniżały straty ogólne gosp. w tym roku rząd zrobił że możesz składać oświadczenie o zakupie pasz i straty rosły i w ARiMR zaznaczyć że mają brać tylko straty z produkcji roślinnej . czemu nie korzystacie z tych udogodnień tylko pierdoły wypisujcie. takich udogodnień jak teraz rząd zrobił jeszcze nigdy nie było
Opublikowano

Dokładnie Marek pamiętam jak jednego roku za PSl była pomoc 1000 zł do gospodarstwa a żeby było śmieszniej nie dawali tym co mieli ubezpieczone

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam zapasu sianokiszonki niestety. Oświadczenia o zakupie pasz nie dodałam, bo od was się dowiedziałam, że powinnam dodać. W gminie pojęcia nie mają, co ma być, mimo że 90% to krowiarze.

Podobno mamy składać i tak, bo do ha dostaniemy, ale kiedy to nie wiadomo, bo narazie tylko tacy, co ponad 70% strat mają.

Edytowane przez przezuwaczka