Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No ja mam na jednej  całej działce jęczmień 70% na trugiej jęczmień i pszenicę po 60%, wpisałem tak jak radził Bananek, jęczmień 70% do załącznika 70+, a drugi jęczmień do załącznika 30+ dzięki temu stanę się bogatszy o 1500zł😁

Albo i nie bo w poprzednie lata odżucali takie wnioski

Gość marekfarmer
Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

tak, wiem. ja i tak juz zlozylem wniosek. czekam tylko na wypelnienie konta pieniedzmi. oby wytrzymalo tak duze wplaty. :)

w przyszłym tygodniu  powinny  wpaść  z tego co  mówił minister   

Gdybyś  nie pomieścił  to ja mam 3 konta  więc   te  nadwyżkę  zagospodaruję  

Gość marekfarmer
Opublikowano

dobra  jak wpadnie kasa   pisz na pw    chętnie przyjmę  każdą   ilość  

Opublikowano
Dnia 15.09.2018 o 12:26, staszek87 napisał:

Dostalem protokol i jest czesc zbiorcza i dwa protokoly czesciowe ponieważ mam ziemie w trzech gminach. Wojewoda podpisal sie tylko na zbiorczym a na czesciowych nie czy tak powonno byc? 

Ponawiam pytanie czy podpis wojewody ma byc tez na protokolach czesciowych? 

Opublikowano

Rozumiem, że wszyscy macie chociaż 50% gruntów ubezpieczone, jeśli nastawiacie się na maksymalne pieniądze. U mnie nikt nie ubezpiecza, bo drogo to wychdziło zawsze i ciężko było uzyskać odszkodowanie. Nie wiem, jak teraz. Na moim terenie firmy najchętniej ubezpieczają od zdarzeń, które nie występują. Susza to niopłacalny interes.

Opublikowano
ja, ani moi sasiedzi nie ubezpieczalismy. ostatnio jakos, dzieki Bogu, udawalo sie bez tego przetrwac i zebrac dobre plony. nie nastawiamy sie na jakies mega pieniadze. smieszy mnie, ze ktos chce na tym "zarobic", ale na podatek caloroczny powinno starczyc, a to juz moim zdaniem ok.
Opublikowano
35 minut temu, przezuwaczka napisał:

Rozumiem, że wszyscy macie chociaż 50% gruntów ubezpieczone, jeśli nastawiacie się na maksymalne pieniądze. U mnie nikt nie ubezpiecza, bo drogo to wychdziło zawsze i ciężko było uzyskać odszkodowanie. Nie wiem, jak teraz. Na moim terenie firmy najchętniej ubezpieczają od zdarzeń, które nie występują. Susza to niopłacalny interes.

Kiedy drogo wychodziło ? Umnie od czasu kiedy przeszedł grad cła wieś ubezpiecza a pomoc klęskowa4 rok z rzędu i więcej jak podatek przez całe życie

Przecież ubezpieczenie nie musi być od suszy

Opublikowano

13 lat z mężem gospodarujemy i nigdy oprócz suszy nic nas nie spotkało. Więc po co wywalać na inne zdarzenia? Taki teren i tylko dla krów wszystko siejemy.

W sumie mam jakieś 70-80% strat w trawach, bo susza trwa nadal. W protokole jest max 50%, bo liczony był I i II pokos. Rozumiem, że 250 zł do ha powinnam otrzymać. Starczy może na opłacenie transportu za bele, które muszę jeszcze dokupić. 

Opublikowano
3 godziny temu, marekfarmer napisał:

dobra  jak wpadnie kasa   pisz na pw    chętnie przyjmę  każdą   ilość  

temu to zawsze mało, weź się chłopie za robotę, nawet po za rolnictwem a nie tylko na darmowe czekasz 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

13 lat z mężem gospodarujemy i nigdy oprócz suszy nic nas nie spotkało. Więc po co wywalać na inne zdarzenia? Taki teren i tylko dla krów wszystko siejemy.

W sumie mam jakieś 70-80% strat w trawach, bo susza trwa nadal. W protokole jest max 50%, bo liczony był I i II pokos. Rozumiem, że 250 zł do ha powinnam otrzymać. Starczy może na opłacenie transportu za bele, które muszę jeszcze dokupić. 

To że nie dopadło nie znaczy że nie spotka ubezpieczenie od gradu to są grosze jak możesz mieć 80 % strat jak zebrałaś 2 pokosy?

Gość marekfarmer
Opublikowano
20 minut temu, marulekk napisał:

temu to zawsze mało, weź się chłopie za robotę, nawet po za rolnictwem a nie tylko na darmowe czekasz 

A znasz  kogoś kto ma za dużo ???,  Jak ma się kasa zmarnować to trzeba  ją  zagospodarować   :P  :P  

Opublikowano

Niektórym wystarcza . Zachłanność to nie cnota . To tak gdybyś nie wiedział .😆

Opublikowano
5 minut temu, marekfarmer napisał:

A znasz  kogoś kto ma za dużo ???,  Jak ma się kasa zmarnować to trzeba  ją  zagospodarować   :P  :P  

pamiętaj! w dalszej perspektywie pieniądze szczęścia nie dają 

Opublikowano

Niektórym zawsze za mało , dlatego ciągle nieszczęśliwi i sfrustrowani ...

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marulekk napisał:

pamiętaj! w dalszej perspektywie pieniądze szczęścia nie dają 

0164-pieniadze-szczescia-nie-daja-ale-zy

Ktokolwiek_uwaza_ze_pieniadze_2016-04-15

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Ciekawe co z rolnikami, którzy uprawiają rośliny, których "susza nie dotyka". W ubiegłym roku prawie 90 ton buraków z ha, 2 lata temu 80, w tym będzie o wiele mniej, a strata w uprawie 0%. Ludzie, którzy się nie ubezpieczają dostaną po 500 zł lub 250 zł w zależności od % strat,  a inny dostanie 0, bo ma dobry płodozmian z okopowymi lub kukurydzą.  Morał jest taki, że trzeba siać tylko rzepak i zboże. To jest naprawdę dobra zmiana.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Buraki  są  objęte  suszą   unas w gminie były poprawiane protokoły bo   IUNG  uznał susze  w buraku i ziemniaku   także głupot  nie pisz .  A że  masz niedojdy w gminie to  już nie wina  rządu  

Edytowane przez marekfarmer