Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzis rozebrałem to  z godzine temu i wyciagnałem pas który oczywiscie popekany  i na szerokosc 4mm roznicy od góry i 5mm od dołu.Widełki zdemontowałem i sa skrzywioe czy tez skrecone w porównaniu do nowych.Mam oprawe łozyska nowa ale nie mam łozyska sprobuje jutro je zamowic.Oprawa ma tez wytarte te czopy na które zakałda sie  widełki.Jutro sprobuje to złozyc ale mam pytanie odnosnie napinania widełek tam u góry na odrzutniku? po załozeniu pasa i napieciu na sprezynie jak ustawic je  na odrzutniku bo teraz jak widzicie na zdjeciach  widełki były docisniete do przenosnika pochyłego.Jak to ustawic aby było dobrze ?Jestem ciekaw czy juz koło nie bedzie tarło i jakie obroty osiagnie.... 

I wyglada ze dobrze kolego mowiłes ze wszystko było skrecone na maksa aby osiagnac  obroty.Mam nadzieje ze teraz po złozeniu bedzie ok bo juz za duzo nispodzianek mam z ta maszyna a jeszcze nie wjechałem w pole a dla mnie w tym roku tez to bedzie  wyzwanie bo to bedzie moj pierwszy raz za kierownica .... :) 

Opublikowano

Wczoraj wymieniłem pas i widelki i jest to niemały  wyczyn ale się udało. Ustawiłem sprężyne na 95mm  tylko nie wiem jak u góry na odrzutniku  bo wcześniej były widełki oparte aż o przenośnik a teraz tylko wykręcilem że 3 obroty. Jak ta górę ustawić przy nowym  pasie?? Ponoć trzeba włączyć i patrzyć na obroty jak będą za małe to trzeba podkręcić. Ale wy może macie inne spostrzeżenia.  Dziś po pracy sprawdzę bo wczoraj o 23 i już miałem dość... 

Opublikowano

Nadajnik obrotów bębna  nowy wymienilem  i ta sprężynka także tam git jest. Czyli dziś odpalam włączam i patrze ile mi pokaże powiedzmy przy 2200 obrotów i będę miał porównanie. Musi być różnica bo pas zużyty byli i widelki krzywe 

A na odrzutniku zostawić na chwilę obecną bo tam mam że 3 obroty tylko

Opublikowano

A wiec tak.Pas napiety na 95 mm na odrzutniku kilka obrotów nakretka ale do przenosnika mam jeszcze centymetr krecenia.I podczas próby przy2200 obr ale na skreconej korbie na maksa" z ciekawosci " mam  850 obrótów a jak dam na 2400obr to mam około tych 900obr 950 na bebnie  Ale ten  pas na podrzutniku nie wystaje jest schowany na 1.5 2  cm.Nowy pas nowe proste widełki na bebnie które juz nie obcieraja o koło ale efekt do niczego.Obroty kiepskie nie wyciagne 1000 obrotów.Co moge zrobic jeszcze  aby to poprawic bo złosc mnie juz ogarnia.Nie zmieniło sie nic pozatym ze widełki nie obcieraja 

nie wiem co zrobic aby ten pas wystawał

Opublikowano

To już się dużo zmieniło, zlikwidowales zagrożenie pożarem. Albo drugie widelki są rozbite i krzywe, lub oprawa łożyska ma rozrobione te czopy, albo sprężyna słaba. 850 obrotów już nada się do koszenia.

Opublikowano (edytowane)

Dziekuje za zainteresowanie.Teraz jeszcze jest u mnie armagedon wichury itp nie ma swiatła i nie moge nic porobic .No własnie to jeden plus te widełki ze nie tra na maksie skreconym.Liczyłem na to ze chociaz te 1000 obrotów uzyskam przy 2200 obr a tu lipa musze wieksze zrobic.Ten pas  na odrzutniku dalej nie wystaje jest schowany.Widełki u góry ciezko stwierdzic ale wszystko mozliwe bo ma swoje lata a jak te na dole były krzywe to te u góry moze tez .Zrobie jeszcze tak ze na odrzutniku wykrece jeszcze ta nakretke aby dotkneły przenosnika bo wtedy tak było i zobacze jakie złapie obroty.Wszyscy mowia  ze ten pas ma wystawac ale u mnie lipa.A koła talerzowe  tez moga byc zuzyte  zeby ten nie mogł miec obrotów?

Edytowane przez sajmon8526
Opublikowano

To co jeszcze widzę to to że na odrzutniku pomiędzy talerzyki od środka widzę jeszcze miejsce że z 1 centymetr by mogły te talerze się zejść no niestety nie daja rady.  wykręcilem ta śrobe na odrzutniku a z się oparła o przenośnik i jutro sprawdzę co będzie za z miana bo pas jakby poszedł około 3 może 4 mm wyżej ale i tak centymetr brakuje. Jutro sprawdzę jakie będą obroty po tej korekcie. Znów szału nie będzie... Ech 

Opublikowano

Jeszcze ani razu w pole nie wyjechałem a już nadajnik obrotów nowy chłodnica wody pompa wody kilka listew w gardzieli pasy łożysk kilka i teraz widełki itd itp  Zdaje sobie z tego sprawę że to stary sprzęt i dopiero go poznaje ale wiadomo że chce się aby dobrze chodził.  Jutro dam znać jak wyszło i co osiągnąłem i zdjęcie wrzucę jaki efekt na nowych widelkach. 

Opublikowano

Na pierwszej stronie sa zdjecia i sa górne widełki widoczne .Chodzi o te otwory w które wchodzi oprawa łożyska?jezeli tak to tak jak na zdeciu widac to otwory nie sa po srodku tylko otwór jest blizej tarczy przesównej.

DSC_0166.thumb.JPG.ed40cfee1a86aeb6b69344693eae1710.JPG

widełki.JPG

Opublikowano

Na Twoim miejscu zacząłbym szukać od mechanizmu sterujacego tym bajzlem. Sprawdz c zy otwór dzwigni regulującej nie jest rozbity i czy gwint na pręcie sterujacym jest używany po całej długości. Co do pozostałych pytan: widełki nie są symetryczne i nigdy nie były. Obudowy łożysk oporowych zdaje się  mają inne numery - tego pewien nie jestem, ale wiem na 100% ze mechanicy z PGRów pilnowali tego by wróciło na swoje miejsce.

Opublikowano
9 godzin temu, sajmon8526 napisał:

Jeszcze ani razu w pole nie wyjechałem a już nadajnik obrotów nowy chłodnica wody pompa wody kilka listew w gardzieli pasy łożysk kilka i teraz widełki itd itp  Zdaje sobie z tego sprawę że to stary sprzęt i dopiero go poznaje ale wiadomo że chce się aby dobrze chodził.  Jutro dam znać jak wyszło i co osiągnąłem i zdjęcie wrzucę jaki efekt na nowych widelkach. 

Nie załamuj się, ale tak jest z bizonami. Ja co roku przed żniwami w sprawny kombajn co najmniej 1 tysiąc zł. wrzucam.

Opublikowano

Załamywać się nie załamuje ale wiecie czas jest ważny bo normalna praca  a po pracy dopiero można coś robić i tak nocki się zakrywa .Jedno się ruszy a po drodze to i tamto się jeszcze okaże itd :14_relaxed:  

Opublikowano

A te widełki dobrze są osadzone na oprawie?? Czyli otwór bliżej koła?? Na Bebnie też bliżej koła jest otwór.  Ciężko stwierdzić jak jest z tą krzywizna bi sam też tak uważam że coś może być z nimi nie tak ale ze bardziej skręcone są. Te na Bebnie też za dużo o sobie nie mówiły a różnica kolosalna jest więc pewnie tamte też mają coś na sumieniu. W sumie to jak te na Bebnie takie były krzywe u dopiero po zdemontowaniu było widać to wyraźnie to te na odrzutniku też mogą być tylko ciężko tam tak głowę wsadzić aby to zobaczyć. Mam pytanie bo wczoraj wykręcilem.na maksa te na odrzutniku aż oparty się o przenośnik i czy powinienem położona najpierw sprężyne na dole??  Bo ja mając wymiar 95mm na sprężyne później kręcilwm na odrzutniku. Po pracy jak pogoda pozwoli sprawdzę jaka będzie różnica w obrotach 

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki. To pozostaje te widełki wymienić ale najpierw zobaczę jakimi obrotami będę dysponować po tej regulacji i napisze i podpowiecie czy to starczy czy nie. W tym roku susza zniszczyła całe plony także kombajn za.bardzo obciążony nie będzie musiał być raczej....

Opublikowano (edytowane)

Takze przy 2300 obr silnika i prawie maksymalnie skreconej korbie uzyskałem 880 obr.Szału nie ma liczyłem ze cos wiecej wyciagne. Gdybym bardziej skrecił to chyba z 900 lub ponad bym uzyskał ale tez przy 2400obr ale nie chce katowac silnika .J jeden obrót korba zostawie wolny bo mowiliscie ze moze łozysko dostac na odrzutniku.Na ten sezon tak to zostawie bo rzepak ponoc kosi sie na 550 obr bebna to bedzie wystarczajace a pszenica bedzie sucha  z tego co widac i z tego co susza z nia zrobiła takze te 850 powinno wystarczyc.Jednakze wezme sie za te obroty po zniwach abym  miał maks taki wy uzyskujecie.Odkrece ten podajnik zdejme koło odrzutnika wymienie widełki łozysko i koła i co bedzie trzeba o czym bede informowac w poscie, Wczoraj trenowałem zaczepianie i odczepianie  z hederem i sprawdzanie  podzespołow.A jak wyglada u was sprawa ustawienia kombajnu do rzepaku i do pszenicy? Chciałem beben ustawic na 550, wiatr na 1 według skali pod warunkiem ze dobrze to wskazuje , klepisko chyba tak jak wszyscy mowia ze na maks w doł i obrót podciagnac w razie zapchania aby zrobic  luz bo według skali to nie wiem.Ale najwazniejsze to sita.Jak ustawiacie górne w " mm" i dolne?