Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O cenach robocizny nie wspomnę fachowcy to sobie dziś cenią 100 pn...... na godzinę i jakoś na brak pracy nie narzekają

Opublikowano
1 godzinę temu, Szczepanitoo napisał:

Widzę, że każdy tutaj na forum zna problem, każdy wie co napisać. Ale żeby wczoraj pokazać się w Warszawie, przekazać tą mądrość to już gorzej.

Tak jak wcześniej pisałem, już miałem zaplanowany ten dzień a nie dało się zmienić chociaż chciałem być, następnym razem będę robił wszystko żeby być, ale też powinien być wcześniej ogłoszony i nie robiony w środku tygodnia

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, zarzeckimichal napisał:

1.A kto mówi że sie w 2007 nie rozpoczął??? PiS ogłosił bo wtedy rządził, czy to ma być jakiś wielki sukces? Taki mieli obowiązek :D Ale w listopadzie 2007 ministrem był już Marek Sawicki :D wiec PiS tylko ogłosił, ale dalej zarządzał tym PSL i gdyby zrobił to co PiS teraz to pewnie trzeba by było odwołać nabór :D 

2.Zapoznaj się z założeniami PROW 2007-2013 i dowiesz się dlaczego tak a nie inaczej :D 

3.Nie napisałem słowa ZUS ale jak ktoś potrafi czytać to rozumie :D 

3.Ale jeszcze raz Ci wytłumaczę wiek emerytalny został podniesiony (ZUS) co wiąże sie z wyższymi emeryturami (ZUS). PiS obniżył wiek emerytalny (dla ZUS) więc tym samym obniżył emerytury (dla ZUS). 

4.Wszyscy doskonale wiedzą??? Kto tak twierdzi np. w tym temacie oprócz Ciebie że PSL podniósł wiek dla rolników??? 

5. Podajesz jakieś przykłady, wyliczenia myślisz że ktoś w Twoje manipulacje uwierzy? 

6.Dlaczego PSL nie wprowadził emerytura bez podatku? Były w PSL inne władze Pawlak, Piechociński widocznie nie mieli takiego pomysłu. Teraz jest Władysław Kosiniak-Kamysz prezesem wielu młodych ludzi nowi ludzie nowe pomysły. A dlaczego PiS nie wprowadził 500+ jak rządził w 2005-2007 ? Przecież 500+ to pomysł Kaczyńskiego, a w PiS nie ma czegoś takiego jak demokracja i zmiana Prezesa, więc czemu Kaczyński wcześniej na ten pomysł nie wpadł?

7.Wyrównania dopłat? Ale do jakiego kraju? Polska nie ma złych dopłat, nie chwaląc PSL, ale wywalczył dobre dopłaty, wiadomo że zawsze może być lepiej, ale nie jest źle.

8. PiS walczy o dopłaty po 2020? Ale obiecywali że podniosą obecne, KŁAMALI ? No i z tym walczeniem to trochę przesadzasz, bo jak na razie to dzięki PiS chcą nam dać mniej kasy :D 

Niestety nie mogłem być, środę miałem już dużo wcześniej zaplanowaną, myślę że środek tygodnia to niezbyt dobry termin.

9.Nie chcesz podać imienia, nazwiska, adresu żebym mógł sprawdzić, czyli przyznajesz się że Ci płacą? To przyznaj się ile Ci płącą? ;) Ale chyba sporo bo siejesz taką propagandę pisowską :D 

1.

Dnia 23.05.2018 o 14:52, zarzeckimichal napisał:

MGR był, 2007-2013 był to pierwszy nabór na innych zasadach, warto sie pierwszo zapoznać, a nie pisać czemu tak a nie inaczej, nie był od razu na cały kraj, a był podzielony, ale był wszędzie.

Piszesz Brednie że nie był   od razu  a   był na cały kraj     więc  jak ???

Nabór  na MGR  w 2007 roku  rozpoczął się  9  Listopada    A  Sawicki  objął urząd  16  listopada  więc  xDxDxDxD

2. To  podaj  link  do tych  informacji   o PROW  gdzie jest   napisane dlaczego nie było naborów w 2008, 2010, 2012 (poza podkarpaciem), 2013 xD  xD

3. Kto będzie chciał  obecnie  pracować  dłużej  także  będzie  miał większą emeryturę  w ZUS   :) 

4. Wszyscy  doskonale  wiedzą  że PSL  podniósł wiek Emerytalny  Rolnikom  Ustawą  z dnia  11 Maja 2012 roku. Skoro Twierdzisz  że  PSL   tą  ustawą  obniżył  a nie podwyższył  to  Udowodnij  :) 

5. Ty nie potrafisz  podać  żadnych wyliczeń  xD  xD 

6. Nowi  ludzie   ciekawe   Chyba zapomniałeś  że  Włądysław Kosiniak Kamysz  był Ministrem Pracy  i  Polityki Społecznej.  Jacy  młodzi  nowi  tam  są  potrafisz  ich wymienić.     A widziałeś  aby  przed wyborami w 2005  roku  PiS  obiecywał  500+  ????

7. Wyrównanie   choćby  do tego co ma Niemiecki  Rolnik.  Niewiem czy wiesz  ale jeden z postulatów  wczorajszych to właśnie wyrównanie bądź  likwidacja dopłat.

8.No  walczy PiS.   Sawicki  i jego Partia  Mimio  Silnej drużyny  nic nie wywalczyła.   Przez  PiS chcą  dać mniej  dobre  xD  xD  xD  wszyscy mówią  nawet  TyVN  że przez  Brexit  xD  xD  xD

9.  Pracujesz w FSB  czy jak   a może  jesteś z WSI ??? :D  xD:D  xD

18 godzin temu, stempos1980 napisał:

Ogólnie PIS dla rolnictwa nic nie zrobił i nie robi. Każdy śmiał się że Śp Leppera ale on coś działał dla polskiej wsi

A co zrobił  Śp. Lepper  dla  Polskiego Rolnika ???

Wiesz  może  dlaczego  zaczął  protestować   na poczatku lat 90-tych????

17 godzin temu, rolnik34 napisał:

dokladnie a pis wybil swinki i wykancza nas dobra zmiana

Rozumiem że  te świnie były dla ciebie  jak rodzina  ???    że  tak przeżywasz  ich  śmierć  :ph34r:   chodziłeś  , drapałeś  je za uszkiem a tu zły PiS  ci wymordował 

16 godzin temu, staszek131415 napisał:

:P A kury zjadł lis i uiakł za zgranicę ludzie ogarnijcie się lepszych czasów na wsi jak dziś to nie było i nie będzie

Był  staszek były   ale  te  czasy  już  nie wrócą.  Teraz  jest  najlepiej  odkąd  w UE  jesteśmy   ale  nie  jest  tak dobrze  żeby  nie mogło być  lepiej

18 godzin temu, Szczepanitoo napisał:

marekfarmer. Niech kupują zagraniczne, ale niech będą tego w pełni świadomi, że to zagraniczne. Rozumiesz? A jak ten konsument ma wiedzieć, że to Polski towar jak towar ten jest przepakowany? A za taki proceder nie ma odpowiednich kar.

Rozumiem   i  popieram  ten postulat  w 100% 

Ten  organizator  Protestu  Michał  nazwiska zapomniałem to  ty  ??

Nie  dziwi  mnie  tak niska  frekwencja  na tym proteście   z kilku  prostych  powodów.  Większość  Rolników   jest  zadowolona z Rządów  PiS  pamiętają  to  co  było  przez  8 lat  rządów  Poprzedników  i   mając  wybór  protestować  przeciwko PiS  i  Ministrowi Jurgielowi  wspierają   poprzedników  bo   mało kto n wsi  chce  ich powrotu.

Trzeba było  wykreślić  z listy  tych postulatów  te  Polityczne   i  Zebrać  przynajmniej 100tyś  podpisów   i  taką  petycje  zawieść   Premierowi  bo taka robiła  by wrażenie  bo miałbyś  poparcie  100 czy nawet 200 tyś  Rolników. Bo wiadomym jest  że  nie każdy  może  przyjechać  do Warszawy Manifestować.  a tak  przyjechała  gastra  Rolników  z Postulatami  i tyle. Zweryfikuj listę  Postulatów   dorzuć   wprowadzenie  Ceny  Minimalnej na produkty  rolnicze  a wtedy  na pewno zyskasz  wsparcie  kilkuset  tyś  Rolników. Jestem pewien że w Każdej  Gminie   a może nawet i w każdej wsi  znajdzie się osoba które  pod  Postulatami apolitycznymi  zebrała podpisy.   Koncepcje miałeś   dobrą  ale wykonanie nie koniecznie.

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
Ja nie jestem Michał, Michał jest z Sieradzkiego. Ja Mateusz, ja organizowałem w łęczyckim. No dobra, te postulaty powinni stworzyć wszyscy. Gdzie tu polityka? A środa dlatego, że wg nas dobry dzień. Do tej pory wszystkie protesty odbywały się w środę. A z manifestacja chodziło o to, żeby dotrzeć do jak największej liczby ludzi, bo do tej pory nie było za głośno o tym. Coś już zaczyna się dziać. Ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie, za każdym razem nabiera doświadczenia.
Jeśli minister sam mówi, że nie może zapanować nad niektórymi ludźmi z ministerstwa to albo jest potrzebny ktoś kto będzie miał autorytet i zapanuje, albo minister Jurgiel musi postawić sprawę jasno, albo współpracujesz albo wypad.
Gość marekfarmer
Opublikowano

Dlatego  postulaty  muszą być  apolityczne.

bo uderzając  w Ministra  uderzasz  w PiS  a PiS  ma większość na Polskiej WSI 

Manifestować  uderzając  w zachodnie  koncerny  niszczące  Polskie  Rolnictwo  z Podpisami  tysięcy  Rolników  i  sukces  murowany   bo nawet  Rząd   próbował nałożyć  na nich podatek  ale się nie udało  bo bruksela.

A jak teraz  staną  za tym setki  tyś  Rolników   to na pewno  coś  się zmieni na lepsze

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, marekfarmer napisał:

1.

Piszesz Brednie że nie był   od razu  a   był na cały kraj     więc  jak ???

Nabór  na MGR  w 2007 roku  rozpoczął się  9  Listopada    A  Sawicki  objął urząd  16  listopada  więc  xDxDxDxD

2. To  podaj  link  do tych  informacji   o PROW  gdzie jest   napisane dlaczego nie było naborów w 2008, 2010, 2012 (poza podkarpaciem), 2013 xD  xD

3. Kto będzie chciał  obecnie  pracować  dłużej  także  będzie  miał większą emeryturę  w ZUS   :) 

4. Wszyscy  doskonale  wiedzą  że PSL  podniósł wiek Emerytalny  Rolnikom  Ustawą  z dnia  11 Maja 2012 roku. Skoro Twierdzisz  że  PSL   tą  ustawą  obniżył  a nie podwyższył  to  Udowodnij  :) 

5. Ty nie potrafisz  podać  żadnych wyliczeń  xD  xD 

6. Nowi  ludzie   ciekawe   Chyba zapomniałeś  że  Włądysław Kosiniak Kamysz  był Ministrem Pracy  i  Polityki Społecznej.  Jacy  młodzi  nowi  tam  są  potrafisz  ich wymienić.     A widziałeś  aby  przed wyborami w 2005  roku  PiS  obiecywał  500+  ????

7. Wyrównanie   choćby  do tego co ma Niemiecki  Rolnik.  Niewiem czy wiesz  ale jeden z postulatów  wczorajszych to właśnie wyrównanie bądź  likwidacja dopłat.

8.No  walczą  Sawicki  i jego Partia  Mimio  Silnej drużyny  nic nie wywalczyła.   Przez  PiS chcą  dać mniej  dobre  xD  xD  xD  wszyscy mówią  nawet  TyVN  że przez  Brexit  xD  xD  xD

9.  Pracujesz w FSB  czy jak   a może  jesteś z WSI ??? :D  xD:D  xD

Nie  dziwi  mnie  tak niska  frekwencja  na tym proteście   z kilku  prostych  powodów.  Większość  Rolników   jest  zadowolona z Rządów  PiS  pamiętają  to  co  było  przez  8 lat  rządów  Poprzedników  i   mając  wybór  protestować  przeciwko PiS  i  Ministrowi Jurgielowi  wspierają   poprzedników  bo   mało kto n wsi  chce  ich powrotu.

Trzeba było  wykreślić  z listy  tych postulatów  te  Polityczne   i  Zebrać  przynajmniej 100tyś  podpisów   i  taką  petycje  zawieść   Premierowi  bo taka robiła  by wrażenie  bo miałbyś  poparcie  100 czy nawet 200 tyś  Rolników. Bo wiadomym jest  że  nie każdy  może  przyjechać  do Warszawy Manifestować.  a tak  przyjechała  gastra  Rolników  z Postulatami  i tyle. Zweryfikuj listę  Postulatów   odrzuć   wprowadzenie  Ceny  Minimalnej na produkty  rolnicze  a wtedy  na pewno zyskasz  wsparcie  kilkuset  tyś  Rolników. Jestem pewien że w Każdej  Gminie   a może nawet i w każdej wsi  znajdzie się osoba które  pod  Postulatami apolitycznymi  zebrała podpisy   Koncepcja  dobra  ale wykonanie nie koniecznie.

Ty naprawdę nie rozumiesz przenośni? PROW 2014-2020 nie jest dzielony na województwa a na cały kraj. Poprzedni nabór był i tak i taki, a nie cały czas jednolity. 

ok 9 listopad a 16 listopad to nie wiele dni, nabór się zakończył i gdyby Sawicki tak jak Jurgiel zwolnił wszystkich i zatrudnił nowych bez doświadczenia to kto by to sprawdził, wydał decyzję, itd?

Nabory były, a jak chcesz poczytać o założeniach programu to wejdź sobie na stronę ARiMR, albo ministerstwa rolnictwa poszukaj i poczytaj, bo ja nie będę Tobie szukał bo i tak dalej się będziesz upierał przy swoim więc to będzie stracony czas.

Wszyscy czyli kto??? Wszyscy z PiS? Przeczytaj sobie komentarze w tym temacie, tylko ty jeden tak twierdzisz. Jakich chcesz dowodów? Porozmawiaj z rolnikami a najlepiej tymi którzy w tamtym roku skończyli 60 lat poszli do KRUS i dostali emeryture i porozmawiaj z tymi którzy w tym roku skończyli 60 lat poszli do KRUS i nie dostali emerytury.

Wyliczenia dotyczące czego mam Ci podać? Bo nie rozumiem o czym piszesz? Co ja na matematyce jestem ? :D Chcesz wyliczenia? ok

200 mln dla urzędników ministerstw, nagrody dla ministrów 1,5 mln ,  no i oczywiście spółki skarbu państwa miliony dla członków PiS bez żadnych kompetencji :D 

https://www.tvn24.pl/wysokie-zarobki-radnych-pis-w-panstwowych-spolkach,839627,s.html

Tak Kosiniak-Kamysz był ministrem od 2011 czyli nie 8 lat. Nie był Prezesem a teraz jest, czyli jest nowym Prezesem.  No właśnie pytam dlaczego wtedy PiS nie obiecywał 500+? Pytasz dlaczego w 8 lat PSL nie wprowadził emerytury bez podatku, bo dopiero teraz nowi ludzi wpadli na taki pomysł, chyba proste :D 

Niemiecki rolnik jest dłużej w unii, niemiecki rolnik ma euro. Nie nie jestem za euro. Zgadzam się z postulatem, albo wszystkim po równo, albo wcale. 

Jak to Sawicki nic nie wywalczył? A co Polski rolnik nie ma dopłat? PROW? itd. czyja to zasługa? Może PiSu? :D:D:D

Brexit brexitem, ale dzięki działaniom PiS komisja europejska uruchomiła art.7 wobec Polski co może wiązać się z mniejszą kasą dla Polski, a tym samym dla rolników

A jak piszesz o TVN to i ja zacytuje ze stront tvn "W przypadku 6 krajów, w tym Polski, również będzie cięcie. Rolnicy z pięciu krajów członkowskich będą mieli podniesione dopłaty."

Nie jakbym tam pracował pewnie już bym wiedział o tobie wszystko i mógłbym czarno na białym pokazać, że jesteś pisiorem, który piszę te komentarze za kasę. A pytam o twoje dane, bo sam przecież chciałeś żebym Ci udowodnił że Ci płacą, no ale po twoim nicku nie jestem w stanie tego zrobić :D 

Większość rolników zadowolona z rządów PiS? no nei bądź śmieszny, chyba że masz na myśli członków PiS :D 

Odrzucenie postulatu cen minimalnych??? No ty naprawdę z rolnictwem nie masz nic wspólnego ...

Edytowane przez zarzeckimichal
Opublikowano

zarzeckimichał skończ pier...olić tyle ci powiem.

Strajk polityczny i tyle w temacie. Tak samo jak strajk nawiedzonych matek w sejmie.

A tekstem: ,, Jak to Sawicki nic nie wywalczył? A co Polski rolnik nie ma dopłat? ,, pojechałeś po bandzie. Sawicki z okolicy moich znajomych, druga pierwsza persona czyli główny prezes ANR prawie sąsiad. Słyszało się to i owo, w PSL-u może dla GAZPROM coś wywalczyli na pewno nie dla polskiego chłopa, więc przestań się ośmieszać. Sami PSL-owcy członkowie tej partii to potwierdzają a znam osobiście ze 20 chłopa w wieku 50 - 70 lat co w partii są członkami od 30 lat.

Lekarze weterynarii wydający nakazy ubicia całych stad u chłopa bo niby jakiś ASF są w kieszeni firm wstawiających tuczniki na kontrakt. U nas czerwona strefa ale ci co na kontrakt mają tuczniki prawie zero jakiś wymogów i oczywiście samochody odbierają żywiec jakby nigdy nic. A prywatnie trzymaj w chlewie i sprzedawaj na wolnym rynku - zapomnij.

Opublikowano

Damian wywaliles cała prawdę tutaj. Tak właśnie z tym wszystkim jest. Niby asf A to ch*ja nie asf tylko tak jak mówisz. Dzików nie ma niby A jak pomidory sadzilismy to po dniu świeże ślady. Ciekawe kto dziki z helikopterów zrzucal? U nas chyba w okolicy ze 3 przypadki były że ludzie znajdowali zamarznięte dziki 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, zarzeckimichal napisał:

1.Ty naprawdę nie rozumiesz przenośni? PROW 2014-2020 nie jest dzielony na województwa a na cały kraj. Poprzedni nabór był i tak i taki, a nie cały czas jednolity. 

2.ok 9 listopad a 16 listopad to nie wiele dni, nabór się zakończył i gdyby Sawicki tak jak Jurgiel zwolnił wszystkich i zatrudnił nowych bez doświadczenia to kto by to sprawdził, wydał decyzję, itd?

3.Nabory były, a jak chcesz poczytać o założeniach programu to wejdź sobie na stronę ARiMR, albo ministerstwa rolnictwa poszukaj i poczytaj, bo ja nie będę Tobie szukał bo i tak dalej się będziesz upierał przy swoim więc to będzie stracony czas.

4.Wszyscy czyli kto??? Wszyscy z PiS? Przeczytaj sobie komentarze w tym temacie, tylko ty jeden tak twierdzisz. Jakich chcesz dowodów? Porozmawiaj z rolnikami a najlepiej tymi którzy w tamtym roku skończyli 60 lat poszli do KRUS i dostali emeryture i porozmawiaj z tymi którzy w tym roku skończyli 60 lat poszli do KRUS i nie dostali emerytury.

5.Wyliczenia dotyczące czego mam Ci podać? Bo nie rozumiem o czym piszesz? Co ja na matematyce jestem ? :D Chcesz wyliczenia? ok

6.200 mln dla urzędników ministerstw, nagrody dla ministrów 1,5 mln ,  no i oczywiście spółki skarbu państwa miliony dla członków PiS bez żadnych kompetencji :D 

https://www.tvn24.pl/wysokie-zarobki-radnych-pis-w-panstwowych-spolkach,839627,s.html

7.Tak Kosiniak-Kamysz był ministrem od 2011 czyli nie 8 lat. Nie był Prezesem a teraz jest, czyli jest nowym Prezesem.  No właśnie pytam dlaczego wtedy PiS nie obiecywał 500+? Pytasz dlaczego w 8 lat PSL nie wprowadził emerytury bez podatku, bo dopiero teraz nowi ludzi wpadli na taki pomysł, chyba proste :D 

8.Niemiecki rolnik jest dłużej w unii, niemiecki rolnik ma euro. Nie nie jestem za euro. Zgadzam się z postulatem, albo wszystkim po równo, albo wcale. 

9.Jak to Sawicki nic nie wywalczył? A co Polski rolnik nie ma dopłat? PROW? itd. czyja to zasługa? Może PiSu? :D:D:D

10.Brexit brexitem, ale dzięki działaniom PiS komisja europejska uruchomiła art.7 wobec Polski co może wiązać się z mniejszą kasą dla Polski, a tym samym dla rolników

11.A jak piszesz o TVN to i ja zacytuje ze stront tvn "W przypadku 6 krajów, w tym Polski, również będzie cięcie. Rolnicy z pięciu krajów członkowskich będą mieli podniesione dopłaty."

12.Nie jakbym tam pracował pewnie już bym wiedział o tobie wszystko i mógłbym czarno na białym pokazać, że jesteś pisiorem, który piszę te komentarze za kasę. A pytam o twoje dane, bo sam przecież chciałeś żebym Ci udowodnił że Ci płacą, no ale po twoim nicku nie jestem w stanie tego zrobić :D 

Większość rolników zadowolona z rządów PiS? no nei bądź śmieszny, chyba że masz na myśli członków PiS :D 

13.Odrzucenie postulatu cen minimalnych??? No ty naprawdę z rolnictwem nie masz nic wspólnego ...

1.  Pisałeś  o dzielonym PROW  2007-13   więc   gubisz  się  we  własnych bzdurach.

Dnia 23.05.2018 o 14:52, zarzeckimichal napisał:

MGR był, 2007-2013 był to pierwszy nabór na innych zasadach, warto sie pierwszo zapoznać, a nie pisać czemu tak a nie inaczej, nie był od razu na cały kraj, a był podzielony, ale był wszędzie

2. Jurgiel zwolnił wszystkich i by nie miał kto sprawdzać  dobre   xD  xD  xD  xD     od lat  te  same  twarze  widzę  w ARIMR  ale wyrzucił wszystkich  xD  xD   Dyrektorów  i Kierowników  bo nikt nie chciał by  mieć dywersantów  

3. Czytałem założenia  jestem nawet  beneficientem  tego PROW  2007-13  i  Niema w  żadnych założeniach   o tym że nie będzie naborów  w 2008, 2010, 2012(Poza podkarpaciem),2013.  Dlatego pytam jeszcze  raz  dlaczego nie było tych naborów na MGR  w tych  latach ???

4.  Spójrz  na komentarze  moich przedmówców :).    Reformy z 12 Maja  2012  roku nie zakłamiesz.  W 2006 roku jak był PiS przy władzy  to jaki był wiek emerytalny dla Rolnika  ???

5. No wylicz  ile tej emerytury  Rolnik ma po 60 latach  i  kobieta  po 55 ????? Tyle  samo co ten po 65  czy mniej  ????

6. To dlaczego  LOT  zaczął  zarabiać  teraz  Koleje   Kopalnie  itd.  Za PO-PSL  się nie opłacało  a teraz  co  ci niekompetentni  ludzie  i  spółki na ++++

7. Którzy  to nowi ludzie  są  teraz w PSL  możesz  ich wymienić  ??? 

8. Czyli niemiecki Rolnik jest  lepszy bo  dłużej w UE   i ma  Euro  xD  xD  xD  

9.  Ale Niskie dopłaty  wywalczył.  Gdzie  jest  te obiecane  140 Euro  do 1 szt  bydła   i ponad 300 euro   do 1ha strączkowych ???

10.Ja tam wiem że  Opozycja   zabiegała  o ten traktat  a nie PiS.

11. A Wymienisz  te Kraje    xD  xD  xD

12. Fakt  by  cie tam nie zatrudnili  :D  :D 

13. Literówka  miało być  ,,dorzuć ,,  bo jakbyś  wiedział  to  takiego  Postulatu  nie ma na tej liście 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
17 godzin temu, damianzbr napisał:

Strajk polityczny i tyle w temacie. Tak samo jak strajk nawiedzonych matek w sejmie.

A tekstem: ,, Jak to Sawicki nic nie wywalczył? A co Polski rolnik nie ma dopłat? ,, pojechałeś po bandzie. Sawicki z okolicy moich znajomych, druga pierwsza persona czyli główny prezes ANR prawie sąsiad. Słyszało się to i owo, w PSL-u może dla GAZPROM coś wywalczyli na pewno nie dla polskiego chłopa, więc przestań się ośmieszać. Sami PSL-owcy członkowie tej partii to potwierdzają a znam osobiście ze 20 chłopa w wieku 50 - 70 lat co w partii są członkami od 30 lat.

Lekarze weterynarii wydający nakazy ubicia całych stad u chłopa bo niby jakiś ASF są w kieszeni firm wstawiających tuczniki na kontrakt. U nas czerwona strefa ale ci co na kontrakt mają tuczniki prawie zero jakiś wymogów i oczywiście samochody odbierają żywiec jakby nigdy nic. A prywatnie trzymaj w chlewie i sprzedawaj na wolnym rynku - zapomnij.

kultura pełną gębą, kolejny pisowiec się odezwał :D to w 2015 też był strajk polityczny ? albo w 2014 niepełnosprawnych też polityczny i nawiedzone matki???

A Jurgiel z moich stron :D widać że z PiSu jesteś bo ta bajeczka o GAZPROM jest ciągle przez was używana, ale prawda jest taka że najdroższy gaz wywalczył nam minister w rządzie PiS Wojciech Jasiński :D co ciekawe do niedawna Prezes ORLENu w 2016 roku zarobił 1,7 mln złotych + 1,6 mln złotych premii :D pewnie dlatego paliwo teraz poszło w górę :D a ja znam członków PiS i lepiej się o nich nie będę wypowiadał, bo 1 na 100 to normalna osoba :D 

co do ASF to już kiedyś pisałem że też mi ta bajeczka się nie podoba, no ale jest różnica za PSL, a za PiS, teraz wybijają wiozą przez całą Polskę do utylizacji, no to bioasekuracja to chyba nie jest :D 

9 godzin temu, marekfarmer napisał:

1.  Pisałeś  o dzielonym PROW  2007-13   więc   gubisz  się  we  własnych bzdurach.

2. Jurgiel zwolnił wszystkich i by nie miał kto sprawdzać  dobre   xD  xD  xD  xD     od lat  te  same  twarze  widzę  w ARIMR  ale wyrzucił wszystkich  xD  xD   Dyrektorów  i Kierowników  bo nikt nie chciał by  mieć dywersantów  

3. Czytałem założenia  jestem nawet  beneficientem  tego PROW  2007-13  i  Niema w  żadnych założeniach   o tym że nie będzie naborów  w 2008, 2010, 2012(Poza podkarpaciem),2013.  Dlatego pytam jeszcze  raz  dlaczego nie było tych naborów na MGR  w tych  latach ???

4.  Spójrz  na komentarze  moich przedmówców :).    Reformy z 12 Maja  2012  roku nie zakłamiesz.  W 2006 roku jak był PiS przy władzy  to jaki był wiek emerytalny dla Rolnika  ???

5. No wylicz  ile tej emerytury  Rolnik ma po 60 latach  i  kobieta  po 55 ????? Tyle  samo co ten po 65  czy mniej  ????

6. To dlaczego  LOT  zaczął  zarabiać  teraz  Koleje   Kopalnie  itd.  Za PO-PSL  się nie opłacało  a teraz  co  ci niekompetentni  ludzie  i  spółki na ++++

7. Którzy  to nowi ludzie  są  teraz w PSL  możesz  ich wymienić  ??? 

8. Czyli niemiecki Rolnik jest  lepszy bo  dłużej w UE   i ma  Euro  xD  xD  xD  

9.  Ale Niskie dopłaty  wywalczył.  Gdzie  jest  te obiecane  140 Euro  do 1 szt  bydła   i ponad 300 euro   do 1ha strączkowych ???

10.Ja tam wiem że  Opozycja   zabiegała  o ten traktat  a nie PiS.

11. A Wymienisz  te Kraje    xD  xD  xD

12. Fakt  by  cie tam nie zatrudnili  :D  :D 

13. Literówka  miało być  ,,dorzuć ,,  bo jakbyś  wiedział  to  takiego  Postulatu  nie ma na tej liście 

1. No i czego nie rozumiesz? Nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

2. Dobra wszystkich to przesada bo za PSL i ludzie PiS byli w ARiMR, więc ich Jurgiel zostawił, ale są miejsca gdzie nawet sprzątaczka wyleciała :D 

3. Jak sam piszesz jesteś beneficjentem PROW 2007-2013, ale piszesz że MGR nie było. Gubisz się :D 

4. To zacytuj kilka komentarzy :D

5. To była emerytura wcześniejsza, więc płatność częściowa chyba logiczne :D emerytura z KRUS jest taka jak płatność, mało się płaci, ale i gó..no się dostaje :D ale chyba lepiej dostawać coś wcześniej wieku 55/60 niż później 60/65 :D proste że z tych pieniędzy czy to częściowych czy pełnych byłoby ciężko wyżyć :D ale w większości rolnik który przechodzi na emeryturę oddaj ziemię dla dzieci i oni go utrzymują, a ta emeryturka to takie kieszonkowe :D nie jeden rolnik nie dożywa do emerytury wiec chyba dobrze jak mógł przejść na wcześniejszą emeryturę

6. to nie TVPiS że napiszesz że LOT i reszta nagle zarabia i wszyscy w to uwierzą. Przedstaw konkretne dane z podpisem dyrektora że teraz np. LOT więcej zarabia niż wcześniej. chociaż tak może być wszyscy maja dość PiSu i odlatują więcej są większe przychody :D 

7. naucz sie chłopie czytać bo to już jest denerwujące, piszę wyraźnie a ty dalej głupie pytania

8. Dla Ciebie może i Niemiecki, dla mnie lepszy jest Polski rolnik :D jeżeli coś zakładasz a ja po jakimś czasie do tego wstępuje to kto ma więcej do powiedzenia ja czy ty?

9. Zawsze może być więcej ale nie są niskie. Zobaczymy jakie PiS wynegocjuje :D 
Na lata 2015-2020 na dopłaty i PROW dla Polski przewidziano 27,45 mld euro, więcej na 28 krajów ma tylko Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy. 
Może wydawać się że mamy mniejsze dopłaty średnia w 2007 było to 87 euro na ha, w 2015 to 207 euro na ha. Średnia europejska w 2015 to 240 euro na ha. A dlaczego inni mają więcej oprócz tego co wyżej, to dzielone jest to tak aby każdy dostał w miarę równo, rolnik na Malcie czy Cyprze dostaje 429-448 euro, niby więcej, ale tam większość rolników posiada niewielkie uprawy, często mierzące poniżej 1 ha gaje oliwne, winnice lub plantacje cytrusów. Rolnictwo w europie jest zróżnicowane, trzeba o tym pamiętać.

10. Najlepiej zrzucić na opozycję :D Tu nikt o to nie zabiegał, to PiS swoimi działaniami, czyli łamaniem praw, zmusił UE do tego. To czy ktoś popiera to co PiS robi czy nie to inna sprawa, ale jeżeli na coś się zgodziliśmy to trzeba tego przestrzegać. No ale jak PiS nie przestrzega Polskich praw, to proste że tym bardziej nie będzie przestrzegać unijnych.
Przypominam że również PiS skarżył się do Brukseli m.in. w 2014 roku, że w Polsce nie ma demokracji, itd. Ale nie popieram tego ani wcześniej ani teraz. 

11. Większe - Litwa, Łotwa, Estonia, Portugalia, i jeszcze jeden kraj ; Mniejsze -  cała reszta,

12. Jak tak mówisz :D a skąd wiesz, czy masz coś wspólnego w WSI, że wiesz kogo zatrudniają ? :D 

13. Nie ma na tej liście :D Ale jest to postulat rolników

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, marekfarmer napisał:

3. Czytałem założenia  jestem nawet  beneficientem  tego PROW  2007-13  i  Niema w  żadnych założeniach   o tym że nie będzie naborów  w 2008, 2010, 2012(Poza podkarpaciem),2013.  Dlatego pytam jeszcze  raz  dlaczego nie było tych naborów na MGR  w tych  latach.

A czy w 2017 był nabór na MGR?  Podobno miały być nabory coroczne?

Ponawiam pytanie: czy każdy rolnik po przejściu na emeryturę dostanie ją w wysokości przedstawionej przez ciebie?

Edytowane przez jacek1296
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, zarzeckimichal napisał:

1. No i czego nie rozumiesz? Nauczyć się czytać ze zrozumieniem.

2. Dobra wszystkich to przesada bo za PSL i ludzie PiS byli w ARiMR, więc ich Jurgiel zostawił, ale są miejsca gdzie nawet sprzątaczka wyleciała :D 

3. Jak sam piszesz jesteś beneficjentem PROW 2007-2013, ale piszesz że MGR nie było. Gubisz się :D 

4. To zacytuj kilka komentarzy :D

5. To była emerytura wcześniejsza, więc płatność częściowa chyba logiczne :D emerytura z KRUS jest taka jak płatność, mało się płaci, ale i gó..no się dostaje :D ale chyba lepiej dostawać coś wcześniej wieku 55/60 niż później 60/65 :D proste że z tych pieniędzy czy to częściowych czy pełnych byłoby ciężko wyżyć :D ale w większości rolnik który przechodzi na emeryturę oddaj ziemię dla dzieci i oni go utrzymują, a ta emeryturka to takie kieszonkowe :D nie jeden rolnik nie dożywa do emerytury wiec chyba dobrze jak mógł przejść na wcześniejszą emeryturę

6. to nie TVPiS że napiszesz że LOT i reszta nagle zarabia i wszyscy w to uwierzą. Przedstaw konkretne dane z podpisem dyrektora że teraz np. LOT więcej zarabia niż wcześniej. chociaż tak może być wszyscy maja dość PiSu i odlatują więcej są większe przychody :D 

7. naucz sie chłopie czytać bo to już jest denerwujące, piszę wyraźnie a ty dalej głupie pytania

8. Dla Ciebie może i Niemiecki, dla mnie lepszy jest Polski rolnik :D jeżeli coś zakładasz a ja po jakimś czasie do tego wstępuje to kto ma więcej do powiedzenia ja czy ty?

9. Zawsze może być więcej ale nie są niskie. Zobaczymy jakie PiS wynegocjuje :D 
Na lata 2015-2020 na dopłaty i PROW dla Polski przewidziano 27,45 mld euro, więcej na 28 krajów ma tylko Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy. 
Może wydawać się że mamy mniejsze dopłaty średnia w 2007 było to 87 euro na ha, w 2015 to 207 euro na ha. Średnia europejska w 2015 to 240 euro na ha. A dlaczego inni mają więcej oprócz tego co wyżej, to dzielone jest to tak aby każdy dostał w miarę równo, rolnik na Malcie czy Cyprze dostaje 429-448 euro, niby więcej, ale tam większość rolników posiada niewielkie uprawy, często mierzące poniżej 1 ha gaje oliwne, winnice lub plantacje cytrusów. Rolnictwo w europie jest zróżnicowane, trzeba o tym pamiętać.

10. Najlepiej zrzucić na opozycję :D Tu nikt o to nie zabiegał, to PiS swoimi działaniami, czyli łamaniem praw, zmusił UE do tego. To czy ktoś popiera to co PiS robi czy nie to inna sprawa, ale jeżeli na coś się zgodziliśmy to trzeba tego przestrzegać. No ale jak PiS nie przestrzega Polskich praw, to proste że tym bardziej nie będzie przestrzegać unijnych.
Przypominam że również PiS skarżył się do Brukseli m.in. w 2014 roku, że w Polsce nie ma demokracji, itd. Ale nie popieram tego ani wcześniej ani teraz. 

11. Większe - Litwa, Łotwa, Estonia, Portugalia, i jeszcze jeden kraj ; Mniejsze -  cała reszta,

12. Jak tak mówisz :D a skąd wiesz, czy masz coś wspólnego w WSI, że wiesz kogo zatrudniają ? :D 

13. Nie ma na tej liście :D Ale jest to postulat rolników

1.  Ja umiem czytać  ty  najwyraźniej masz z tym problemy

23 godziny temu, zarzeckimichal napisał:

Ty naprawdę nie rozumiesz przenośni? PROW 2014-2020 nie jest dzielony na województwa a na cały kraj. Poprzedni nabór był i tak i taki, a nie cały czas jednolity. 

Poprzedni nabór  był  jednolity   i tylko na koniec był  nabór   tylko w  jednym województwie  ale  ty najwyraźniej nie masz  pojęcia  dlaczego  xD  xD  xD 

3.  Pokaż  mi gdzie napisałem że nie było  MGR.  Pytam się  o  konkretne  lata  czemu w nich nie było naborów  i dlaczego w 2011 roku był  ostatnii nabór  poza  Podkarpaciem  na MGR

4.  Poszukaj sobie  na forum  :D  :D   i  nawet w tym temacie  masz 

5. No to dlaczego  Ustawą z dnia  12.Maja 2012  roku  PSL  Likwidował  tą  wcześniejszą  emeryturę  31.12.2017 roku  ????

6. http://forsal.pl/artykuly/1112583,lot-ma-coraz-lepsze-wyniki-w-2017-roku-zarobil-288-mln-zl.html   

http://forsal.pl/tagi/wyniki-finansowe;gornictwo

7.  Nie widzę  abyś wymienił tych młodych  nowych w PSL   wymień  ich  jeśli tam są 

8. Skoro  mamy takie same   Wymogi   więc  i dopłaty  powinny być takie same

9. Porównajmy Dopłaty  do 1ha    Rzepaku czy zbóż 

Dopłaty w 2014 roku  -  910,87zł/ha  http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/stawki-platnosci-bezposrednich-obowiazujace-w-roku-2014.html

Dopłaty  w 2015  roku  - http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2015/stawki-platnosci-bezposrednich-obowiazujace-w-roku-2015.html

Dla  Gospodarstwa   2ha  -  758zł/ha

Dla  gospodarstwa  10ha   średnia wychodzi 877zł /ha

Dla gospodarstwa  50ha  średnia wychodzi   850zł/ha 

Płatność do  Motylkowych

2014  - 556,37 zł/ha

2015  - 415,21

Jak by nie liczyć   Dopłaty   są  MNIEJSZE   do tego  dodatkowe wymagania  Dywersyfikacja   i   EFA.

10. Zabiegali zabiegali  ,, łopozycjoniści  ,, xDxD

Opublikowano
4 godziny temu, zarzeckimichal napisał:

kultura pełną gębą, kolejny pisowiec się odezwał :D to w 2015 też był strajk polityczny ? albo w 2014 niepełnosprawnych też polityczny i nawiedzone matki???

A Jurgiel z moich stron :D widać że z PiSu jesteś bo ta bajeczka o GAZPROM jest ciągle przez was używana, ale prawda jest taka że najdroższy gaz wywalczył nam minister w rządzie PiS Wojciech Jasiński :D co ciekawe do niedawna Prezes ORLENu w 2016 roku zarobił 1,7 mln złotych + 1,6 mln złotych premii :D pewnie dlatego paliwo teraz poszło w górę :D a ja znam członków PiS i lepiej się o nich nie będę wypowiadał, bo 1 na 100 to normalna osoba :D 

co do ASF to już kiedyś pisałem że też mi ta bajeczka się nie podoba, no ale jest różnica za PSL, a za PiS, teraz wybijają wiozą przez całą Polskę do utylizacji, no to bioasekuracja to chyba nie jest :D

A co w 2015 roku może nie był polityczny? Jak pojechaliśmy na warszawę traktorami w sumie nie wiadomo po co to był strajk rolników, ale jak nas zablokowali na zakręcie (podwarszawska miejscowość) to nie było już prowodyra który by zepchnął turem radiowozy. PiS wystawił i rolników i Izdebskiego i musieliśmy wracać do domu, ale to PiS z tylnego siedzenia podjuszał ten strajk.

I co to ma do rzeczy że prezes orleu dostał jakieś nic nie znaczące 2 mln. Za 2 mln to mój sąsiad tankuje ciężarówki w miesiącu jak ma ich ze 150 szt.

Ja z pisu nie znam żadnego, ale myślę że to tacy sami ludzie jak ci z PSL-u. Tylko że rozmawiamy o szczeblu najwyższym ,kaczory, pawlaki tuski itp. Jak widać kaczor na razie stawia wszystko na nogi w przeciwieństwie do tusków i pawlaków którzy wszystko rozsprzedali i jak się teraz okazuje za psi grosz, zrobili po prostu grabież.

Tobie bajka o ASF może się podobać lub nie, przyjedź na wschód a sam się przekonasz jak to wygląda od kuchni. W mojej gminie jest hodowla krów, jacyś mali co są na etacie trzymali trochę świnek jakiegoś byczka i jest taki jeden większy co trzyma na kontrakcie. I co, ci mali wyprzedali trzodę a ten co ma na kontrakcie dobudowuje chlewnie. Zresztą to nie musi o niczym świadczyć to nie jest żadna tajemnica, to jest ogólnie dostępne i jawne że świnie z kontraktu (czyli świnie nie rolnika) bez najmniejszych przeszkód będą trafiały do ubojni.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w gminnej miejscowości jeden miejscowy zakład masarski przez te strefy asf musiał kupować gotowe półtusze bo mu zakazali kupowania żywych świń i ubijania ich, najlepsze jest to że 700m od nich jeden przedsiębiorca co ma w kraju kilkanaście chlewnii trzyma tutaj ponad 3000 i nadal bezproblemowo sprzedaje świnki... 

Edytowane przez PATr
Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.05.2018 o 23:24, damianzbr napisał:

Każdy strajk jest polityczny i to jest racja bo zawsze przeciwko jakiemuś rządowi. Jak w 2015 roku protestowali to strony były rożne. Wielu to pasowało bo protestowali przeciwko rządowi po i psl. Minęło te trzy lata sytuacja w rolnictwie jakoś diametralnie się nie zmieniła ani na gorzej ani na lepiej i dzisiaj znowu są protesty. Tylko strony się zmieniły. To samo z niepełnosprawnymi w sejmie. Kiedyś pis ich tam zaprowadził i Kaczyński obiecywał wszystko byle tylko głosować. Dzisiaj protestują przeciwko Kaczyńskiemu ot taka polityka robiona na grzbietach ludzi.

Sawicki święty nie był i Jurgielowi nic nie brakuje. Kumoterstwo i kolesiostwo jak było tak jest. Tu tez sytuacja się diametralnie nie zmieniła jak w rolnictwie za jednego i drugiego. Tylko oceny protestów się zmieniły. Ci co kiedyś popierali dzisiaj krytykują i odwrotnie. Choć znam wielu wyborców pis co to jeszcze nie dawno mówili, że demonstracje KOD i podobne należało pałami rozpędzać. A dzisiaj jadą równo po Szydło za nagrody czy krytykują to jak rząd postępuje z protestującymi w sejmie.

Ze stawianiem wszystkiego na nogi to już nie do końca racja. Jeśli chodzi o pis i rolnictwo to akurat stadninę w Janowie położyli na łopatki. Zresztą nie pierwsza to rzecz, która Jurgiel wykończył. Podobnie było w 207 roku z cukrowniami. Bo Jurgielowi zamiast negocjować spać się chciało.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Przestań bredzić Stadninę na łopatki no nie żartuj nie ma ludzi niezastąpionych choć opozycji się tak wydaje

Opublikowano

NO w tym co zrobili z Janowem faktycznie są nie zastąpieni. Po 200 leciu czas na agonię. Gdzie nawet Niemcy za okupacji starali się o stadninę i jej hodowlę Jurgiel ze swoją świtą załatwili sprawę raz dwa. Ato, że rozłożyli ją na łopatki to fakt bezsporny. Bo za to mówią wyniki aukcji koni. Więc nie pisz mi o bredzeniu bo to są bezsporne fakty a bredzić to co najwyżej ty możesz. Bo twój ukochany pis dał w tym miejscu ciała po całości. Pewnie w podzięce miejscowemu elektoratowi za dobre wyniki w okręgu Białej Podlaskiej. 

• Like 1
Opublikowano

O stadninie nie mam pojęcia to się nie wypowiem. Ale z jednym się nie zgodzę mianowicie o sytuacji w rolnictwie. Ustawę o obrocie gruntami zrobili bardzo dobrą. Teraz mają tylko dopisać że synowa i zięć to też rodzina bliska i nic więcej nie trzeba.

Kupowałem pole a że w papierach jestem jako MR który jeszcze nie ma 5 lat swojego gospodarstwa, musiałem z żoną pojechać do woj. ośrodka KOWR aby uzyskać zgodę ministra.

Notariusz straszył że trzeba szybko jechać bo czeka się 2 miesiące na taką decyzję. Jak się okazało zabrakło nam jakiegoś błahego papierka to urzędnik przyjmujący zawołał przełożonego z góry aby zapytać co robić. Ten z góry nas zabrał do swojego gabinetu i tak temat ogarnął że na drugi dzień była decyzja.. Po prostu z luźnej gadki i jak to się mówi słomy z butów wyczaił że my normalne chłopy ze wsi normalnie pole chcemy kupić to nie robił problemów i decyzję wydał w JEDEN DZIEŃ.

A jak by przyszedł jakiś pajac w garniaku i neseserem skórzanym za 8 koła to wiadomo że by musiał swoje odczekać.

Zresztą drugi pajac z drugiego końca Polski co od kilkunastu lat dzierżawił w naszej okolicy 60 ha po PGR po zmianie ustawy nie mógł startować na kolejnym przetargu i wygrał go miejscowy rolnik. Co prawda pajac podstawił okolicznego słupa z pod budki piwnej ale drożej już im się nie opłaciło podbijać i wygrał rolnik stawi ale nie jest to ważne. Gdyby wygrali przetarg sam osobiście pisał bym donosy do prokuratury gdyby ten słup z pod budki nie uprawiał tego pola tylko ten pajac/biznesmen. Więc ustawa na pewno biznesmenów podbijających ceny zablokowała a że biznesmeni podstawią słupa no to już jest przestępstwo którym zajmą się sądy w których kaczor robi czystkę z układów i układzików, aby pajace bezkarnie nie mogli łamać prawa bo sobie sędziów i prokuratorów opłacą.

Co reszta to może i nic zbytnio w rolnictwie nie poprawili, a nawet z ASF sztucznie rozdmuchują problem i jeszcze każą świnie wybijać to paranoja. Ale to też może chodzi o to że jeszcze nie zrobili czystki w powiatowych wet. i PSLowskich starostwach.

A nagrody szydło to problem rozdmuchany przez TV. No bo ta kwota w skali kraju nie miała najmniejszego znaczenia kilkanaście mln. nic nie znaczy przy miliardach budżetu. Oddali to oddali po temacie. Tylko jakoś kilka lat temu kopalnie były nie rentowne, PKP było nie rentowne, LOT był nie rentowny. Nagle dziwnym trafem jak pis rządzi to trend na tych rynkach się zmienił i nagle stały się rentowne, dziwne co??

3 minuty temu, damianzbr napisał:

O stadninie nie mam pojęcia to się nie wypowiem. Ale z jednym się nie zgodzę mianowicie o sytuacji w rolnictwie. Ustawę o obrocie gruntami zrobili bardzo dobrą. Teraz mają tylko dopisać że synowa i zięć to też rodzina bliska i nic więcej nie trzeba.

Kupowałem pole a że w papierach jestem jako MR który jeszcze nie ma 5 lat swojego gospodarstwa, musiałem z żoną pojechać do woj. ośrodka KOWR aby uzyskać zgodę ministra.

Notariusz straszył że trzeba szybko jechać bo czeka się 2 miesiące na taką decyzję. Jak się okazało zabrakło nam jakiegoś błahego papierka to urzędnik przyjmujący zawołał przełożonego z góry aby zapytać co robić. Ten z góry nas zabrał do swojego gabinetu i tak temat ogarnął że na drugi dzień była decyzja.. Po prostu z luźnej gadki i jak to się mówi słomy z butów wyczaił że my normalne chłopy ze wsi normalnie pole chcemy kupić to nie robił problemów i decyzję wydał w JEDEN DZIEŃ.

A jak by przyszedł jakiś pajac w garniaku i neseserem skórzanym za 8 koła to wiadomo że by musiał swoje odczekać.

Zresztą drugi pajac z drugiego końca Polski co od kilkunastu lat dzierżawił w naszej okolicy 60 ha po PGR po zmianie ustawy nie mógł startować na kolejnym przetargu i wygrał go miejscowy rolnik. Co prawda pajac podstawił okolicznego słupa z pod budki piwnej ale drożej już im się nie opłaciło podbijać i wygrał rolnik stawi ale nie jest to ważne. Gdyby wygrali przetarg sam osobiście pisał bym donosy do prokuratury gdyby ten słup z pod budki nie uprawiał tego pola tylko ten pajac/biznesmen. Więc ustawa na pewno biznesmenów podbijających ceny zablokowała a że biznesmeni podstawią słupa no to już jest przestępstwo którym zajmą się sądy w których kaczor robi czystkę z układów i układzików, aby pajace bezkarnie nie mogli łamać prawa bo sobie sędziów i prokuratorów opłacą.

Co reszta to może i nic zbytnio w rolnictwie nie poprawili, a nawet z ASF sztucznie rozdmuchują problem i jeszcze każą świnie wybijać to paranoja. Ale to też może chodzi o to że jeszcze nie zrobili czystki w powiatowych wet. i PSLowskich starostwach.

A nagrody szydło to problem rozdmuchany przez TV. No bo ta kwota w skali kraju nie miała najmniejszego znaczenia kilkanaście mln. nic nie znaczy przy miliardach budżetu. Oddali to oddali po temacie. Tylko jakoś kilka lat temu kopalnie były nie rentowne, PKP było nie rentowne, LOT był nie rentowny. Nagle dziwnym trafem jak pis rządzi to trend na tych rynkach się zmienił i nagle stały się rentowne, dziwne co?? i tam chodzi o miliardy i jakoś TV tego nie rozdmuchuje. Ja nie wiem czy z moich podatków dkładają do tej kopalni czy dyrektor przestał kraść z całą radą nadzorczą ale chyba widać co się dzieje. Inwestycje na PKP, LOT wzrost obrotu chyba coś o tym świadczy. Albo z moich podatków sztucznie utrzymują te podmioty przy życiu, albo faktycznie przestali kraść i za zarobione pieniądze te firmy inwestują i się rozwijają.

Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał:

NO w tym co zrobili z Janowem faktycznie są nie zastąpieni. Po 200 leciu czas na agonię. Gdzie nawet Niemcy za okupacji starali się o stadninę i jej hodowlę Jurgiel ze swoją świtą załatwili sprawę raz dwa. Ato, że rozłożyli ją na łopatki to fakt bezsporny. Bo za to mówią wyniki aukcji koni. Więc nie pisz mi o bredzeniu bo to są bezsporne fakty a bredzić to co najwyżej ty możesz. Bo twój ukochany pis dał w tym miejscu ciała po całości. Pewnie w podzięce miejscowemu elektoratowi za dobre wyniki w okręgu Białej Podlaskiej. 

Jakie fakty że konie sięnie sprzedają bo nie ma popytu na nie? Może susza to też wina PiS? kONIE DAWNO BYŁY NIERENTOWNE I DOPŁACANO DO NICH Z INNYCH DZIAŁÓW