Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Vineta to ziemniak szczególnie małej troski kolego. Nie znam mniej wymagajacej odmiany. W zeszłym roku kupowane w elicie, więc w tym roku sadzona kasa A. 

Opublikowano
3 minuty temu, ZYLA napisał:

Vineta to ziemniak szczególnie małej troski kolego. Nie znam mniej wymagajacej odmiany. W zeszłym roku kupowane w elicie, więc w tym roku sadzona kasa A. 

Małej ? no zaraz pękne ze śmiechu xD od sąsiada z za miedzy sadzeniaki ?

ledwo wyjdzie z ziemi a już alternalioza (kropki jakby ktoś dziurek narobił ) przez co więcej zabiegów trzeba robić. wyjatkowo podatny na choroby, tego ziemniaka nie oszukasz 3 lata i wypad z nasieniem

Ja już trzy zrobiłem w vinecie a Ty się cackasz z drugim . tu się nie ma co zastanawiać trzeba dobrać taki środek co się szybko wchłania i jazda a nie a to urok a to sraczka i dzień za dniem mija a potem jeden z drugim wypisuje pierdoły o poparzeniach

małej troski z jadalnych to masz belaroze , denara a nie opowiadaj głupot że vineta sama rośnie

Opublikowano

Dla ciebie może trudna dla mnie nie.  Może ty kupujesz od sąsiada sadzeniak. Miałeś kiedyś w życiu klasę E? Co najwyzej A, a najczesciej pewnie B. Wiesz wogóle co oznaczają te literki? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Dla ciebie może trudna dla mnie nie.  Może ty kupujesz od sąsiada sadzeniak. Miałeś kiedyś w życiu klasę E? Co najwyzej A, a najczesciej pewnie B. Wiesz wogóle co oznaczają te literki? 

I co z tego że sobie sprowadzisz ziemniaka z klasy bazowej czy przed bazowej z białą etykietą jak nie na każdej ziemi da sie wyprodukować  zdrowego sadzeniaka żeby przeszedł badania

Może być taka ziemia że ten bazowy (klasa A,B, E) czy przed bazowy tak samo zawirusuje  jak ten kupiony jako kwalifikowany CA

Wyższy stopień nie oznacza tego że Ty zamiast 3 lat będziesz sadził go 6lat

Vineta to jest podatny ziemniak na choroby. Jak wzejdzie to trzeba latać i patrzeć czy nie ma kropek.

Jeszcze napisz że wyłożysz lekką ręką ponad 1,5tys za za tonę ziemniaka bazowego

W sobolu koło radzynia  do produkcji sadzeniaków kwalifikowanych właśnie kupują takie bazówki z białą etykietą w takiej cenie tylko że oni potem kasują za sadzeniaka w CA  1,20zł

TY sobie nakupisz takiego jak oni i będziesz sprzedawał swoje jadalne po 0,30zł ?

5 tys wyłożysz na samego sadzeniaka bazowego  na 1 ha ?

mieć to każdy może tylko to jeszcze musi mieć sens

Edytowane przez Gość
Opublikowano
15 godzin temu, pawelol111 napisał:

pawelec był specjalistą od Vinety na AF

to tylko jeden człowiek umie uprawiać vinete ? xD

Opublikowano

Panowie mozna dodac basfoliar do oprysku na zaraze jak ziemniak kwitnie jeszcze?? co polecacie teraz na stonke ? najpierw poszedl apacz prawie wszystkie spadly pozniej mospilan (szkoda kasy na niego)

Opublikowano

Kwitnienie w niczym nie przeszkadza, ani w dokarmianiu ani w fungicydach.

A jeśli Ci chodzi czy nie za późno...raczej nie, ale po co się pchać w jakiś Basfoliar. Rozpuść mocznika a z mikro pilnuj boru i manganu. No chyba ze juz masz na magazynie ten Basfoliar to lej ale i tak decydujących pierwiastków skąpo.

Nie wiem gdzie mieszkasz ale masz konkretną inwazję stonki skoro musisz tyle zabiegów.

U siebie ziemniaki bez zaprawiania, gdy coś się pojawiło poszła Actara. Niby neonikotynoid ale trzyma i mam spokój.

• Thanks 1
Opublikowano

actara jest przereklamowana. a mospilan szkoda gadać

daj proteusa albo kohinor.

jak już kwitnie lub po to nie kombinuj z mocznikiem bo jeśli jest to jadalny ziemniak to klientów stracisz

Opublikowano
Dnia 29.06.2018 o 14:34, Daro44 napisał:

Ja przy grzybówce daje 150 litrów wody na hektar, drobno kropliste opryskiwanie, praktycznie mgła na zwykłych żółtych dyszach i naprawdę jest lepszy efekt pokrycia niz robić na antyznoszeniówkach nawet średnia krople i 200-250 l /ha. Warunek oczywiście wieczór, umiarkowana temperatura i brak wiatru. Oczywiście jak ktoś ma nie duże ilości to 300 litrów /ha jak najbardziej i drobna kropla

jest lepszy efekt bo przede wszystkim  stężenie jest mocniejsze

np.     0,6 cariala na 200l wody  to jest to samo co 0,9 cariala  na 300l

Problem tkwi tylko w tym jak 150-200l wody oblecieć hektar ziemniaków

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

actara jest przereklamowana. a mospilan szkoda gadać

daj proteusa albo kohinor.

jak już kwitnie lub po to nie kombinuj z mocznikiem bo jeśli jest to jadalny ziemniak to klientów stracisz

a co sie dzieje po moczniku dolistnie z ziemniakami?? mam wiekszosc vinety.  Jak dodam do 2 zabiegow po 3 litry basfoliaru 36 to chyba biedy nie zrobie?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, racyl napisał:

jest lepszy efekt bo przede wszystkim  stężenie jest mocniejsze

np.     0,6 cariala na 200l wody  to jest to samo co 0,9 cariala  na 300l

Problem tkwi tylko w tym jak 150-200l wody oblecieć hektar ziemniaków

co ty za pierdoły wypisujesz. Jakie stężenie? Dawka środka na hektar jest 0.6 a ilość wody zależy od masy zielonej. Im bujniejsze krzaki tym więcej wody żeby pokrycie było optymalne. W każdej chronionej uprawie tak jest

żółte rozpylacze, 3 atm, 6km/h, 160l/ha

niebieskie 2atm( trochę niskie na fungicydy kontaktowe), 6km/h, 196l/ha

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
Przed chwilą, saszeta napisał:

co ty za pierdoły wypisujesz. Jakie stężenie? Dawka środka na hektar jest 0.6 a ilość wody zależy od masy zielonej. Im bujniejsze krzaki tym więcej wody żeby pokrycie było optymalne. W każdej chronionej uprawie tak jest

oj coś musisz cofnąć się do szkoły podstawowej.

tyle samo środka 0,6 a zmieniasz ilość wody to i zmieniasz stężenie. im mniej wody oprysk jest mocniejszy 

pokrycie roślin to swoją drogą . każdy dodaje wody tyle ile potrzebuje na 1ha

specjalista się znalazł co nie rozumie prostej rzeczy

Opublikowano
Przed chwilą, saszeta napisał:

to znaczy że jak więcej wody zużyjesz na hektar to i więcej środka trzeba dać? W której etykiecie to wyczytałeś?

dawka jest 0,6 na 200-600l

no to przy jakiej ilości wody będzie mocniejszy oprysk ?

200 czy  600?

5 godzin temu, RoRo napisał:

a co sie dzieje po moczniku dolistnie z ziemniakami?? mam wiekszosc vinety.  Jak dodam do 2 zabiegow po 3 litry basfoliaru 36 to chyba biedy nie zrobie?

ziemniak  musi mieć czas to jeszcze przetrawić żeby nie było ujemnych skutków  w postaci czernienia i smakowych itp.

wg mnie do kwitnienia dla jadalnego to max moment pózniej to jest ryzyko

Ja dawałem nawet i 20kg mocznika na 1ha na te 350l

Opublikowano

carial star ma 250g/l mandipropamidu i 250g/l difenokonazolu. 0,6l/ha to jest po 150 g każdego. I tyle substancji czynnej masz podać na hektar. Woda jest tylko nośnikiem. Jak Ci się uda dobrze pokryć rośliny to możesz samym środkiem bez wody opryskać albo i 1000 litrów wody nalać ale wtedy wszystko spłynie z liści. Dawka środka jest ciągle 0.6l/ha. Prościej wytłumaczyć się nie da. W opryskiwaczach z psp wystarczy 100l wody/ha

co do mocznika zawszę stosuję roztwór 6% w 3-4 powtórzeniach razem z siarczanem magnezu. Praktycznie do końca lipca

Opublikowano

To ja kupuje jeszcze cieńsze końcówki od żółtych (jasny brąz). Jadę 7km/h i przy trzech bar wydatek wody wyjdzie około 60l. Ile wtedy dać fungicydu? 0,3 zalecanej dawki? Z herbicydami, i fungicydami w zbożach rozumiem to sam. Tyle lat marnowałem pieniądze... 

Opublikowano

przecież napisałem że niezależnie ile wody pójdzie to substancji czynnej ma iść tyle samo.

to jak z lekami. Jak gripex-u masz dać saszetkę na szklankę żeby działało to myślisz że pół dawki na pół szklanki tak samo zadziała?

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, saszeta napisał:

przecież napisałem że niezależnie ile wody pójdzie to substancji czynnej ma iść tyle samo.

to jak z lekami. Jak gripex-u masz dać saszetkę na szklankę żeby działało to myślisz że pół dawki na pół szklanki tak samo zadziała?

co by nie patrzeć to gripex zostaje w organiżmie a oprysk bardziej rozcieńczony i więcej cieczy powoduje spływanie z liścia 

ale przykład zły wybrałeś bo ja dawki nie dzieliłem

prosty przykład

dasz 0,5l soku na 2litry wody  i dasz 0,5l na 4l wody

i co według ciebie to jest ten sam napój ?

tak samo smakuje ?

46 minut temu, ZYLA napisał:

Przecież ironizuje. Bo już takich bzdur dawno nie czytałem 😁

mało to bzdur nawypisywałeś jak chciałeś dodawać 0,5 l pytona żeby domknąć dawkę carial star na 2ha

2 godziny temu, saszeta napisał:

carial star ma 250g/l mandipropamidu i 250g/l difenokonazolu. 0,6l/ha to jest po 150 g każdego. I tyle substancji czynnej masz podać na hektar. Woda jest tylko nośnikiem. Jak Ci się uda dobrze pokryć rośliny to możesz samym środkiem bez wody opryskać albo i 1000 litrów wody nalać ale wtedy wszystko spłynie z liści. Dawka środka jest ciągle 0.6l/ha. Prościej wytłumaczyć się nie da. W opryskiwaczach z psp wystarczy 100l wody/ha

co do mocznika zawszę stosuję roztwór 6% w 3-4 powtórzeniach razem z siarczanem magnezu. Praktycznie do końca lipca

skład sie zgadza. dawka to prawda jest 0,6l. to ma działać niby tak samo przy 200l jak i przy 600l ale to nie jest to samo i nie masz tego tego samego efektu

tylko pamiętaj że środek to jest nic innego jak koncentrat do rozcieńczenia

w opryskiwaczach  PSP inaczej masz praktycznie całą roślinę pokrytą i od dołu i od góry ,gdzie praktycznie grzyb nie ma szans na przeżycie co w przypadku zwykłych opryskiwaczy jest nie możliwe aby całą roślinę pokryć

rozrób 3litry glifosatu na 300l a zrób 4,5litrów na 300l i zobacz która dawka szybciej i lepiej wykosi chwasty

to 4,5litra na 300 l to jest to samo 3l na 200l wody

3l/300 to nie jest i nigdy nie będzie to samo co 3l/200l

to 0,6 w carial star na 200l to nie jest to samo 0,6 na 600l.

Ma to działać ale to nie jest to samo

A co do mocznika to jak ktoś nie produkuje na jadalne to może walić i cały lipiec

Podstawa to dać nawóz w korzeń. Po kwitnieniu to już jest ryzyko w jadalnym bo może tego nie spożytkować jak pójdzie upał i zaatakuje zaraza

A myślicie dlaczego ludzie narzekają że ziemniaki czernieją po ugotowaniu, puste w środku lub są nie do zjedzenia ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Cytat z etykiety infinito:

Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Większej ilości wody używać na plantacjach ziemniaka o silnie rozwiniętej naci.

Gwaranta:

Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Ilość wody na hektar dostosować do wielkości roślin.

i tam mozna wymieniac dalej ale racyl wie lepiej

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, przemol87 napisał:

Cytat z etykiety infinito:

Zalecana ilość wody: 200-400 l/ha.
Większej ilości wody używać na plantacjach ziemniaka o silnie rozwiniętej naci.

Gwaranta:

Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Ilość wody na hektar dostosować do wielkości roślin.

i tam mozna wymieniac dalej ale racyl wie lepiej

a czemu twierdzisz że ja tego nie znam ?

W czym masz problem ? chyba z czytaniem

wyrażnie napisałem dawka carial star 0,6l na (200-600)

Na każdym środku masz min i max wody.

Czemu nie rozumiesz że jak dodajesz więcej wody to rozcieńczasz roztwór opryskowy ?

poczytaj sobie wcześniejsze posty @Daro44 , on daje np tego carial stara czy innego oprysku   na 200 czy nawet na 150l i chwali sobie to

co z tego że dasz więcej wody jak ci to spłynie z krzaka.

opryskiwanie mniejszymi kroplami a zatem z mniejszą ilością wody (wiekszym stężeniem) jest lepsze bo więcej poszczególnego składnika roślina zaczerpnie

Nie jedna osoba to sobie chwaliła już

A co dobrze rozwiniętej naci to i tak zwykłym opryskiwaczem wszystkiego nie pokryjesz dokładnie

Nie wystarczy oblać krzaka aby oprysk był skuteczny, roślina ma to wchłonąć.

Naprawdę trzeba być ułomnym żeby nie zrozumieć że jak wlejesz 0,5 spirytusu i 0,5 wody to będzie lepsza wódka niż ta z 0,5 spirytusu i 1l wody

Edytowane przez Gość