Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, cinek1808 napisał:

Ja daję obornik jesienia a na wiosnę saletrzak z borem , polifoska 6 oraz siarczan potasu. 

siarczan potasu to słabo się rozpuszcza. rozsiałem go ze dwa lata temu po malinie w listopadzie to jeszcze wiosną było widać nie rozpuszczony

saletrzak z borem albo salmag z borem

100 ton to nie realne nawet przy podlewaniu

Opublikowano (edytowane)

Tak pytam bo nie jestem na bieżąco a jak plon zboże daje już 16t/ha...to wolę się upewnić zanim wyskoczę ile u mnie tego ziemniaka😂

Edytowane przez tess
Opublikowano

Nie chcę nic mówić ale ostatnio naliczyłam tyle z 2ha😷😷😷😢 a, że dziki też były to fakt.. 

2.5

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak tam wasze strategie nawozowe? U mnie poszedł obornik bydlęcy na jesieni około 30-40t/ha, na wiosne jesli tylko zejdzie w miare śnieg dam Polifoske Krzem 250-300kg/ha i teraz pytanie, czy przy takim nawozeniu pokusic sie jeszcze o saletrzak w jakiejs dawce? Gleba kl. V

Nawozenie pod Lorda

Edytowane przez Franklin328
Opublikowano

mówią że lord to i bez azotu urośnie, ja daję azot osobno

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

mówią że lord to i bez azotu urośnie, ja daję azot osobno

bez urazy ale lekko odjechałeś z tym stwierdzeniem

urosnąć urośnie ale jaką osiągnie wielkość bulw?

Opublikowano (edytowane)

ja to wiem doskonale bo sam najbiedniej 250kg dokładam saletrzaku do polifoski.  ostatnio to i 400kg poszło

Piszę tylko co słyszałem w gospodarstwach nasiennych no ale im nie zależy na wielkości bulw

kiedyś zakupiłem normalnie od rolnika sadzeniaka co miał go prosto z zamartego i wtedy dosłownie ani nie było obornika, azotu osobno nie było dawane po za 400kg polifoski 4. takiego plonu i takiej wielkości bulw nie mogę powtórzyć do dzisiaj nawet dając osobno azot i sypiąc więcej polifoski

Mnie tak samo denerwuje jak jest dużo drobiazgu sadzneniakowego. w lordzie to jeszcze w miarę z wielkością bulw ale już w vinecie to dopiero jest udręka

Edytowane przez racyl
Opublikowano
25 minut temu, rodman napisał:

bez urazy ale lekko odjechałeś z tym stwierdzeniem

urosnąć urośnie ale jaką osiągnie wielkość bulw?

To jak podsypac jeszcze saletrzaka z 200kg/ha? Bardziej mi chodzi o to by nie przedawkowac N i nie obnizyc jakosci towaru.

Opublikowano
3 minuty temu, Franklin328 napisał:

To jak podsypac jeszcze saletrzaka z 200kg/ha? Bardziej mi chodzi o to by nie przedawkowac N i nie obnizyc jakosci towaru.

Ja sypię  do 300 kg saletrzaka,dodam że sadze ziemniaki typowo konsumpcyjne 

Wiem że sypią azotu dużo więcej , ale to już ryzyko 

Opublikowano
1 minutę temu, rodman napisał:

Ja sypię  do 300 kg saletrzaka,dodam że sadze ziemniaki typowo konsumpcyjne 

Wiem że sypią azotu dużo więcej , ale to już ryzyko 

Dobra zaryzykuje z tym saletrzakiem, czyli bedzie 30-40t/ha bydlaka, 250-300kg Polifoska Krzem i 200kg Saletrzak. Mam nadzieje, ze nie za grubo chociaz lekka gleba, więc też inaczej niz na cieżkiej.

Opublikowano

w korzęń to nie ma ryzyka bo się zdąży rozłożyć gorzej jak ktoś później dopierdziela

Opublikowano
1 minutę temu, Franklin328 napisał:

Dobra zaryzykuje z tym saletrzakiem, czyli bedzie 30-40t/ha bydlaka, 250-300kg Polifoska Krzem i 200kg Saletrzak. Mam nadzieje, ze nie za grubo chociaz lekka gleba, więc też inaczej niz na cieżkiej.

dodam że ja obornika nie mam , a polifoski daję 300kg

Przed chwilą, racyl napisał:

w korzęń to nie ma ryzyka bo się zdąży rozłożyć gorzej jak ktoś później dopierdziela

pełna zgoda

Opublikowano
13 godzin temu, drobny napisał:

Gdzie w okolicach Białej Podlaskiej,Siedlec kupię kwalifikat sadzeniak ??

Co Cię interesuje? 

Soleks wojnów ma kwalifikat .

Jak tylko od białej to pewnie irga interesuje?  Zenon ma ale bez kartek 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Franklin328 napisał:

A co powiecie na te zalecenia?   np. 25t/ha obornika- stosować 60kg Polifoski krzem na każde 10t przewidywanego plonu bulw a Saletrzaka przy średnich potrzebach nawozowych i po oborniku 130kg/ha? 

Edytowane przez tess
Opublikowano
Dnia 18.02.2021 o 12:01, tess napisał:

A co powiecie na te zalecenia?   np. 25t/ha obornika- stosować 60kg Polifoski krzem na każde 10t przewidywanego plonu bulw a Saletrzaka przy średnich potrzebach nawozowych i po oborniku 130kg/ha? 

Saletrzak to koszmar, lepiej już zaksan . Przy średniej zasobności w potas i fosfor stosując 25 t bydlaka , zastosował bym 100 kg czystego potasu i około 50 kg fosforu .  Najlepiej dać około 300 kg polifoski 5 i po sprawie . Polifoska krzem ma zbyt duży sotsunek fosforu do potasu i złe rozwiązanie w twoim wypadku .