Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. Jestem nowym użytkownikiem forum. Ostatnio zaniepokoiłem się moimi kurami, więc postanowiłem zadać pytania jakie mnie nurtują tutaj na forum. Jakiś czas temu u jednej z moich kurek zauważyłem spuchnięte oko. Szukałem w internecie co to może oznaczać ale nie znalazłem nic co by się w 100% zgadzało. Oko puchło a na nim zbierała się ropka. Przemywałem jej oko rumiankiem lecz nic to nie dawało. Myślałem, że kura uszkodziła sobie oko mechanicznie. Może o coś uderzyła lub dziobnęła ją inna kura :/. Niestety kurka nie przeżyła. Od tamtej pory minęło trochę czasu i ostatnio zauważyłem, że bardzo podobna dolegliwość doskwiera kolejnej z nich. Kura wyraźnie oddziela się od stada, chowa się jakby szukała miejsca gdzie mogłaby umrzeć. Widać też, że jest chudsza od pozostałych. Martwię się o nią. Czy możliwe, że może któraś kura jest agresywna i atakuje pozostałe (chociaż nie zauważyłem) lub kogut może je tak dziobać? Czy może to jednak jakaś choroba skoro to drugi przypadek? Zamieszczam zdjęcia chorej kury. Fakt, że u tej kury tej ropy aż tak nie widać. Poprzednia miała całe oko w ropie a później zrobił jej się taki strupek. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

kura1.jpg

kura2.jpg

Opublikowano

Temat już trochę stary, ale pozwolę sobie go odkopać. Miałem taki sam problem u kur. Puchnie i ropieje jedno oko, a drugie jest w porządku. Problemem był niedobór witamin. Kupiłem premiks 2% i problem ustąpił. Co prawda chore kury i tak po kilku tygodniach zdechły, ale inne kury już na to nie chorowały.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez TomekBio
      Witam, mam pytanie czy używacie na swoich fermach probiotyki, jeśli tak to powiedzcie jakie i czy przynoszą jakieś efekty w postaci polepszenia dobrostanu ptaków bądź czy mają wpływ na przyrosty masy. Pozdrawiam
    • Przez Smitty
      Witam!

Od przyszłego roku chciałbym rozpocząć hodowlę kur niosek aby dorobić sobie trochę. Chciałbym postawić kurnik około 50+ kur. 
      Moje pytanie to:
      1.Ile kur przypada na 1m2?
      2.Jakie wymiary kurnika na 50+ kur 
      3. Czy wystarczy kurnik 3x3m
      4.Jakie są miej więcej koszty budowy kurnika?
      5. Po jakiej cenie aktualnie wy sprzedajecie jajka?
      6. Czy przy takiej ilości kur jestem w stanie wyjść chociaż na plus? Jeśli nie to przy jakiej ilości jest to opłacalne?

Wspomnę jeszcze że rynek zbytu już mam ponieważ posiadam już około 20 kur i drobną nadwyżkę sprzedaję.
      Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez agrofoto
      Temat poświęcony żywieniu drobiu. Co należy dodawać do diety, czego unikać itp. Czekamy na Wasze opinie, sugestie i dobre rady, które mogą przydać się innym. 
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
  • Dodaj nową pozycję...
v