Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Temat poświęcony żywieniu drobiu. Co należy dodawać do diety, czego unikać itp. Czekamy na Wasze opinie, sugestie i dobre rady, które mogą przydać się innym. 

Opublikowano

Takie dodatki ziołowe wydają się całkiem rozsądne w dużych fermach. Moje kury dziobią co im pod dziób wpadnie te na uwięzi nie mają takiej naturalnej diety. Moje kury nie chorują prawie wcale, odpukać bo ta ptasia grypa.

Opublikowano (edytowane)

Dwa identyczne kurniki 20000 szt. każdy. Pisklę z tego samego stada, dostarczone tego samego dnia na obydwa kurniki. Dalszy ciąg chowu identyczny, poza stosowaniem tych "wynalazków" na jednym kurniku.

Po trzech rzutach i braku efektów w przyrostach, zużyciu paszy, zdrowotności stada, odpuściłem.

Jeżeli chodzi o nakład na dodatki, to wciągu 3 rzutów wydałem na nie około 8 tys. Równie dobrze mogłem wziąć tą kasę z banku i przy wyjściu wrzucić ją do kosza, efekt byłby ten sam.

Edytowane przez woytek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Pepesza
      Cześć, 
      mam pytanie odnośnie mieszanek jakie stosujecie w swojej hodowli gęsi. 
      Spotkaliście się kiedykolwiek z sytuacją gdzie pasze treściwą (śrutę zbóż, śrutę sojową, witaminy, itp) zmieszano z sianokiszonką z koniczyny bądź lucerny? 
      Czy ptaki nie miałyby problemów z jedzeniem takiej mieszaniny?
      Pytanie wziąłem stąd, że na wyposażeniu swojej hodowli mam przenośnik ślimakowy fi 150, którym transportuje raz pasze treściwą, potem sianokiszonkę i na końcu przepuszczam system z kretem, żeby wyczyścić od wewnątrz rurę z zalegających resztek sianokiszonki. A trochę szkoda mi czasu i chciałem właśnie połączyć obie pasze. 
      Dzięki z góry za wszystkie sugestie, 
      Pozdrawiam serdecznie 
    • Przez DanielKocima
      witam mam pytanie odnośnie chorob kur niosek , u mnie występuja 2 przypadki, pierwszym kura jest taka osowiała, ospała przez ok. 3 dni, poźniej zdycha, a w drugim przypadku kurze jak by paralizowało noge lub jedną strone jest taka płaska nie może zabardzo złapac rownowagi i podpiera sie skrzydłem co to może być???? moje kury maja sie jak w bajce swieża woda odpowiednie zywienie sucha ściólka, co może byc przyczyna i jak zapobiegac?
    • Przez mtzecik82
      Witam!
      Mam takie pytanie, dlaczego małe gęsi (tygodniowe)  zbierają się w grupie?  przez to już mi 10 zdechło.
      Czy jest im za ciepło czy za zimno temperatura w miejscu gdzie przebywają wynosi ok.26*C
      Jest ich 100 sztuk, kupiłem je z Gniezna i są klasy 2 .
    • Przez Piotrrak
      Dzień dobry ile sztuk gęsi lub kaczek mógłbym trzymać w budynku o wymiarach 15m na 35m (450m2)?
    • Przez szalwia
      Witam,
      zauważyłam, że moje kury tak jakby "przysiadały" na nogi, tak jakby nie mogły chodzić, wyczytałam, że to może być kulawizna, jednak nie wiem czym to może być spowodowane.
      Czy macie Państwo jakieś sugestie? Znalazłam wiele sprzecznych informacji i nie wiem co mam robić. Z góry dziękuję za pomoc,
      pozdrawiam
      Agnieszka
  • Dodaj nową pozycję...
v