Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Legion miałem w tamtym roku Siałem razem z Ułanem Znaczy się 3 rzędy Legiona i 3 rzędy Ułana Różnicy w wysokości nie widziałem

Legion miał za to trochę lepszą kolbę Obecnie mam ofertę na Vitrasa i Ułana za 175 zł brutto za 50 tys. nasion

a jaka wysokosc była kukurydzy

Opublikowano

Sieje co roku opoke na kiszonkę ale może jest lepsza?? w tej w sumie nie widzę jakiś większych braków czy to w kolbie czy wysokości. Gleba dobra glinista 2-4 klasa ? jest to kiszonka dla opasów

Opublikowano

Gdzie tego Legiona znalazłeś? mam za 200+ przesyłka

ale to było rok temu i znalazlem na alegro i to byla cena z przesylka a kupilem 6 jednostek teraz jeszcze nic nie zamawiam ale widziałem na olx za 175 zł + przesyłka
Opublikowano

Jeśli chodzi o ceny to za legiona zapłaciłem 200 zł za 50 tys z przesyłka bo nigdzie nie było w pobliżu . Rosomak 345 za 80 tys . W rosomak kolba większą bo osadka gruba ogólnie jestem zadowolony . A tak to wszystko było na kieszonkę

Witam a Ten Rosomak to rośnie wysoki czy nie zabardzo

Opublikowano

Jawor182 kolego Polska odmiana Jawor jest bardzo dobra .Ma piękną kolbę i spokojnie urośnie na Twojej mozaice .Możesz się mile zaskoczyć .Co ciekawe w suchym roku miała piękną kolbę ,gdzie zagraniczne odmiany przechwalone i drogie miały tylko grzyba "głownię ''.

[galleryimg=534461]

Jak wysoka ta odmiana rośnie?
Opublikowano

Czyli Jawor nada się na ziarno? Po co przepłacać za znaczek na opakowaniu...

Tak nada się .Na tym zdjęciu ,które wkleiłem rośnie na 5 i 6 klasie w roku ,gdzie opadów brakowało ,a jak widać kukurydza pięknie obrodziła .

O ile masz co najmniej 5 klasę ja bym polecał Tobie zasiać EuroStara .Bardzo dobrze plonuje .Ma szybki wigor i nawet na tej 5 klasie w dobrej kulturze jak jest ziemia to odda dobry plon .EuroStar rośnie wysoki ok 3,5 metra Jawor jest o te pół metra niższy .

Opublikowano

[galleryimg=535222]

Z tego kawałka Deliop wydał mi 12 ton ,ale średnia wyszła niższa z wszystkich działek ,Bo miałem na piachu kuku i ta zawaliła inna odmiana .

Widać po kolbach ,jaki miał potencjał ,ale susza też zrobiła swoje .

Opublikowano

Jawor182 kolego Polska odmiana Jawor jest bardzo dobra .Ma piękną kolbę i spokojnie urośnie na Twojej mozaice .Możesz się mile zaskoczyć .Co ciekawe w suchym roku miała piękną kolbę ,gdzie zagraniczne odmiany przechwalone i drogie miały tylko grzyba "głownię ''.

[galleryimg=534461]

no ja w tym roku na jaworze sie zawiodlem stanowisko dobre bylo po rzepaku bo nieprzezimowal poszedl obornik i nawozow sporo pozniej odzywki a kiepski byl oddal z 8 ton z ha lipa straszna na te warunki co dostala

Opublikowano

Gdzie mogę nabyć nasiona ragt? Zachodnia część łódzkiego.

Ma ktoś może opinie o surprime z su? Jak na glebach 4-6 od gliny do piachu sprawdzają się odmiany konkurent oraz ambrosini i agro yoko ? Przeznaczenie na kiszonkę rejon ubogi w opady.

agro yoko na pewno nie na 5-6 klase (piachy) bo tam  szyko usycha i kolba mizerna

Opublikowano (edytowane)

a ja od siebie polecam z drogich kukurydz na ziarno czy kiszonkę carolinio z kws tańsza subito,subito na 4b klasie ziemi na oborniku częściowo zostawiona na ziarno około 13 ton z hektara przy 29% wilgotności,nie wiem jak Wy zaobserwowaliście ale moim zdaniem nie zawsze krótsze fao oznacza mniejsza wilgotność dużo do powiedzenia ma termin siewu,carolinio siane 20 dni póżniej od subito wilgotność 5% większa to samo nawożenie ten sam siewnik a niższe fao.... koszona również 2 tygodnie póżniej od subito,sieje też trochę na usługach dużo osób w moim rejonie sieje ułana kadryla jakieś odmiany z euralisa (nie archimedes)... z obserwacji tych pól mogę powiedzieć ze subito bije te odmiany na głowę jeśli chodzi o łodygę i kolbę,jak dla mnie nawet stary polski san czy opoka wypada lepiej... na kiszonkę ma być masa a w tej masie ziarno a nie badyl,poza tym miło jest jak przyjdzie dobry rok i część można skosić na ziarno i tego ziarna również będzie grubo ponad 10 ton na mokro a nie jak w przypadku pola mojego sąsiada gdzie zostawił 2 ha kadryla i wyszło niecałe 8 ton na mokro przy 27%             i do Kolegi wyżej odnośnie kws agro yoko  moim zdaniem jak chcesz tanią kiszonkę z kws to siej tourana a agro yoko to taki ułan czy kadryl,wysoka cienka roślina i mała kolba

Edytowane przez seba1985
Opublikowano

a ja od siebie polecam z drogich kukurydz na ziarno czy kiszonkę carolinio z kws tańsza subito,subito na 4b klasie ziemi na oborniku częściowo zostawiona na ziarno około 13 ton z hektara przy 29% wilgotności,nie wiem jak Wy zaobserwowaliście ale moim zdaniem nie zawsze krótsze fao oznacza mniejsza wilgotność dużo do powiedzenia ma termin siewu,carolinio siane 20 dni póżniej od subito wilgotność 5% większa to samo nawożenie ten sam siewnik a niższe fao.... koszona również 2 tygodnie póżniej od subito,sieje też trochę na usługach dużo osób w moim rejonie sieje ułana kadryla jakieś odmiany z euralisa (nie archimedes)... z obserwacji tych pól mogę powiedzieć ze subito bije te odmiany na głowę jeśli chodzi o łodygę i kolbę,jak dla mnie nawet stary polski san czy opoka wypada lepiej... na kiszonkę ma być masa a w tej masie ziarno a nie badyl,poza tym miło jest jak przyjdzie dobry rok i część można skosić na ziarno i tego ziarna również będzie grubo ponad 10 ton na mokro a nie jak w przypadku pola mojego sąsiada gdzie zostawił 2 ha kadryla i wyszło niecałe 8 ton na mokro przy 27%             i do Kolegi wyżej odnośnie kws agro yoko  moim zdaniem jak chcesz tanią kiszonkę z kws to siej tourana a agro yoko to taki ułan czy kadryl,wysoka cienka roślina i mała kolba

A  tak od siebie typowo na kiszonke 3 klasa ziemi co bys polecił

Opublikowano

ja mialem 30.238 2 albo 3 lata temu  obok rosły pioneer A98, Subito, Sudor  i ta LG była zdecydowanie najsłabsza przynajmniej jesli chodzi o mase. Pole 4a-5 klasa taka mozaika od lzejszej do ciezkiej ziemi , wiecej jej napewno nie posieje, z Lg fajnie rosnie 30.275 przynajmniej na starcie  nie ma sobie rownych 

Opublikowano

Ja i fajnie wyrosła, ale padało na początku. Porównywalna z Rosomakiem tylko kolba cieńsza, dłuższa i 2 rzedy ziarna mniej. Nie mniej jednak waga kolb podobna. Potem koniec lipca suchy, ma początku sierpnia deszcz i sucho aż do października.
Jakby ktoś chciał to poszukam zdjęć kolb Rosomaka, Susann, Legion.

Opublikowano

A  tak od siebie typowo na kiszonke 3 klasa ziemi co bys polecił

nie oszukujmy się na 3 klasie ziemi (tylko żeby nie była mocno zakwaszona) to każda kukurydza wyda ładny plon i nie będzie odczuwać tak często suszy.... mieliśmy  z kws casillas to operator sieczkarni z firmy KOWALA powiedział że może z drugi raz taka kukurydze kosił od póki jeżdzi dla mnie poprostu się miło zrobiło pole 3b 4a kukurydza równa z krone big x bodajże 650 koni do świateł w dachu sięgała i kolba ładna,ale po zeszłorocznej suszy wybiliśmy sobie na kiszonkę drogie kuku i od tego roku i pewnie następne lata będzie subito z uwagi na majowe susze,cenę nasion i gleby w przewadze 4b nawet czasem 5 się zdarza,poprostu radzi sobie u nas ta odmiana,ziarno przewaga pioneer