Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
44 minuty temu, kierowiec napisał:

Co sądzicie o MAS 306P ? SY Calo oraz SY Fregat co polecacie na 4-5 klasa wschodnie mazowsze ?  

Wujaszek miał 306P i dała o 2,5 tony więcej niż moja. Pisałem o tym na forum, ale tam było jeszcze kilka zmiennych 

40 minut temu, bartek904242 napisał:

Posiadam. Kontakt telefoniczny. 

Podaj nr

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Pajej napisał:

Wujaszek miał 306P i dała o 2,5 tony więcej niż moja. Pisałem o tym na forum, ale tam było jeszcze kilka zmiennych 

Podaj nr

727 400 177 

3 minuty temu, Cezar81 napisał:

Jaką odmianę na 2 klasę części nawet 1 polecacie 

Sy Calo, kws amavit, kws almondo 

• Thanks 1
Opublikowano

Mam propozycję zakupu kukurydzy zaprawionej koritem z tamtego roku . Mam pytanie czy ta kukurydze można wysiewać i nie będzie problemu ze wschodami . I oczywiście czy ta zaprawa bedzie jeszcze działa ?

Opublikowano

Siałem  tym roku resztki kukurydzy z poprzednich lat, bo w tamtym roku tak się spieszyłem że zapomniałem wysiać.  Miałem Piooniera i ES Faradaya kupionego 2 sezony temu i wschody był dobre(kupione w 2020). Natomiast resztki z przed 3 sezonów już się nie naddawały(siła kiełkowania spadła do 70%. Jak ziarno nie było z wadliwej partii i było przechowywane w jakimś murowanym budynku(przed gorącem) to nie powinno być problemu. Mam nadzieję że cena też jest z tamtego roku... Warto przed siewem zrobić próbę kielkowania.

Nadmienię, że raz znajomy pożyczył drugiemu znajomemu stare ziarno  to musiał przesiewać, ale nie wiem jak było stare i jak przechowywane. W sumie co roku mi zostaje trochę starego ziarna i problemów ze wschodami nie ma.

Opublikowano

Siał ktoś odmiany z Kozacka Kukurydza? Ceny mają 430 zł za jednostkę 80 tys więc połowa tego co najdroższe Pioneery. Miał ktoś może jakieś ich odmiany na kiszonke na słabszych glebach 4-6 klasa? Na ziarno też ciekawe jakby to wyszło.

• Root Admin
Opublikowano

Rok do roku ta sama odmiana wygląda inaczej ze względu na inne warunki pogodowe, najlepiej posiać obok siebie dwie odmiany,  a kawałek dalej po prostu wymieszać nasiona i siać razem dwie odmiany. Takie testy robiłem w pszenicy i wiem że najlepiej sypie mieszanka, o ile jest dobrze ułożona. Bo nawet jak którejś odmianie nie podejdzie pogoda to druga odmiana to uzupełni.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

Rok do roku ta sama odmiana wygląda inaczej ze względu na inne warunki pogodowe, najlepiej posiać obok siebie dwie odmiany,  a kawałek dalej po prostu wymieszać nasiona i siać razem dwie odmiany. Takie testy robiłem w pszenicy i wiem że najlepiej sypie mieszanka, o ile jest dobrze ułożona. Bo nawet jak którejś odmianie nie podejdzie pogoda to druga odmiana to uzupełni.

W zbożach mieszanie odmian ma sens, natomiast w kukurydzy to się może nie sprawdzić. Kukurydza nie lubi konkurencji, i gdyby wymieszać dwie odmiany różniące się wigorem, to mogło by się okazać, że jedna z nich bardziej by się ukorzeniła i zabrała przestrzeń życiową drugiej omianie. Stwierdzono np, że gdy 1/4 roślin kukurydzy jest spóźniona w rozwoju o 2 liście w stosunku do łanu, wówczas na takiej powierzchni usyskuje się plon mniejszy o 6%.  Odmiany mogą się też różnić wysokością, co też może spowodować że jedna będzie miała nadmiar światła, a druga będzie rosła w cieniu. Nie bez znaczenia przecież jest jakość siewu, czyli dokładność rozmiesczenia ziaren w poziomie i w pionie. Siałem raz 2 rządki jednej odmiany, a 2 rządki drugiej i plon w sumie był na tym polu najwyższy odkąd uprawiam kukurydzę, ale wschody były szybkie i równe... Na razię chcę uzyskać równo rozmieszczone i jednakowej grubości rośliny w optymalnej obsadzie... Tymczasem  można spróbować zasiać miesznkę, ale przydał by się jakiś paszowóz z wagą, albo jakaś waga najazdowa, żeby dokładnie zmierzyć plon z każdego przejazdu kombajnem z róznych kombinacji nasion. 

Narazie z tego co zauważyłem, to po strączkowych mam 20-25% większy plon. W tym roku zwiększyłem też obsadę z 78 na 83 i myślę, że po strączkowych można by jeszcze zwiększyć bo kolby nadal są ładne, a łodygi grube. 

Edytowane przez sylwek23111
  • Root Admin
Opublikowano

na kiszonkę to już są gotowe mixy odmian. Ja w tym roku będę siał 4 odmiany i kusi mnie zrobić mixa, ale pewnie zrobię go na końcu tak, żeby było jakieś 24 rzędy takiej zmiksowanej kukurydzy.
U mnie będą 250-260 więc powinno być w "miare" to samo.

W pszenicy czy rzepaku też masz różny wigor roślin, a jednak co raz więcej osób sieje mixy. Oczywiście taki mix musi być dobrze przygotowany - w sensie nie można posiać odmiany bardzo wczesnej z bardzo późną - tylko takie o zbliżonym stopniu rozwoju.

Tak mam teraz posianą końcówkę pszenicy, bo mi brakło nasion jednej odmiany i posiałem resztki z tego i z poprzedniego roku.

Opublikowano

A te mixy na kiszonkę to się sieje co rządek inne nasiona, czy w jednym worku są wymieszane? Pszenicę mam w tym roku zasianą w mixie: Kilimandżaro-Artist-Linux. Z kukurydzą może zrbie jakieś eksperymenty, ale pasuje jakoś zweryfikować czyli mieć możliwość zważyć.

Opublikowano (edytowane)

Ja mixa raz posiałem i nigdy więcej.

Bo nawet te same FAO I jedna już dojrzała a druga nie.

Jeszcze na skupię zrobili próbę z tej mokrzejszej.

Bo to był flint z dentem i akurat wzięli że bardziej flnta było w wiaderku mokrzejszego niż dęta.

A tak jedna wysycha I się kosi a potem druga I się kosi a w mksie jedna już dobra a druga mogła by jeszcze postać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

W tym sezonie robiłem mix z  odmiany Hulk i danubio. Nie było różnicy w dojrzewaniu. Plon świetny 10 ton. Ale u nas było tak sucho że ludzie zbierali 5-8. A na piaskach jeden talerzowal bo nie bylo co zbierać. 

Opublikowano
Dnia 26.11.2021 o 10:58, kr9292 napisał:

@krzychu121Nie wyrosło. Nie polecam. Gdzieś pisałem, 2 czy 2.5 przyczepy z ha gdzie inne odmiany 4.5-5. porażka

Nie pisz głupot bo U.nas 2022rok i byla susza a mimo to kozacka wyrosła dosyć duza 3,3/3,5metra w duzej suszy. Na kiszonke bardzo dobre,na ziarno może na 2023rok spróbuje cześć