Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słyszałem że podobno mają ruszyć już w tym roku ,ostatnie zamowienia będą realizowane pod koniec listopada ,także spokojnie ..

A tak na serio panie ASZv3

Co Pan sądzi o odmianach ragt na kiszonke?ciekawy jestem Twojego zdania bo widzę ze polecasz tylko to co mają w pewnym internetowym sklepie ,jak sklep zmieni asortyment np za 2 lata to Pan też będzie polecał to co teraz polecasz innym.

Opublikowano

To cena podstawowa. Tak jak pisałem - do zejścia, natomiast są to ilości domawiane niedawno. Polecam nasiona z SU zamawiać przy większych ilościach do około 6 grudnia.

22 minuty temu, Eliot napisał:

Słyszałem że podobno mają ruszyć już w tym roku ,ostatnie zamowienia będą realizowane pod koniec listopada ,także spokojnie ..

A tak na serio panie ASZv3

Co Pan sądzi o odmianach ragt na kiszonke?ciekawy jestem Twojego zdania bo widzę ze polecasz tylko to co mają w pewnym internetowym sklepie ,jak sklep zmieni asortyment np za 2 lata to Pan też będzie polecał to co teraz polecasz innym.

Asortyment zmienia się w kierunku najlepszych opcji, a nie takich jakie akurat spadną somsiadowi z nieba ;) Ja polecam te które się rzeczywiście sprawdziły - w najbliższej okolicy, czyli które widziałem na własne oczy lub dalej, które widziałem na fotkach / po parametrach - od rolników lub polecane przez znajomych fachowców, którzy nie wciskają mi kitu ;) Oczywiście nie mówię, że mam wszystko co najlepsze :) Np. Codiese praktycznie prawie każdy powtórzył zamówienie co brał pierwszy raz rok temu.

O odmianach RAGT nie wypowiem się, gdyż nie miałem doświadczeń. Słyszałem o dwóch w miarę OK i mam do nich dojście ale na ten sezon jednak ich nie wziąłem.

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Kiedy wysyłki codiese?

Zapewne w II poł. lutego ;) zdążysz posiać w marcu ;)

37 minut temu, lukas9559 napisał:

@aszv3 można na priv? interesują mnie mieszanki traw u somsiada

Trochę oczyściłem skrzynkę ;)

Opublikowano

Na ten sezon większość zamowiona Kuranta i trochę Legiona. W ostatnim roku nie zawiodły 😊

Opublikowano

Bo w marcu będę siać a w sierpniu kosić i rzepak siać 

Opublikowano
danielhaker napisał:

Czy ma ktoś linka do wyników badań Niemieckiego BSA? To chyba odpowiednik naszego COBORU. Google na ten temat milczy a Saaten Union często powołuje się na wyniki BSA

kiedyś miałem pobrane. ogólnie na stronach proplanta i maiskomitee możesz poszukać wyniki bsa. wyniki na stronie saaten.de zgadzają się idealnie z wynikami bsa bo już sprawdzałem. spróbuj poszukać bundesresortment. de tam pobierałem te wyniki.

danielhaker mała pomyłka. wpisz w wyszukiwarkę bsa mais 2019 pdf i na pierwszej stronie będą do wyboru wyniki wszystkich lat. klikasz i pobierasz. to wszystko

Opublikowano
ASZv3 napisał:

Jeszcze nie ma. Część Sudrixa ma być wcześniej tj w ciągu kilku dni. Surprime później tj raczej II połowa lutego. A co tak się spieszysz? ;)

Ja to jestem z tych ludzi co zamówią, odbiorą zapłacą i niech leży i czeka. ;)

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, ASZv3 napisał:

To cena podstawowa. Tak jak pisałem - do zejścia, natomiast są to ilości domawiane niedawno. Polecam nasiona z SU zamawiać przy większych ilościach do około 6 grudnia.

Asortyment zmienia się w kierunku najlepszych opcji, a nie takich jakie akurat spadną somsiadowi z nieba ;) Ja polecam te które się rzeczywiście sprawdziły - w najbliższej okolicy, czyli które widziałem na własne oczy lub dalej, które widziałem na fotkach / po parametrach - od rolników lub polecane przez znajomych fachowców, którzy nie wciskają mi kitu ;) Oczywiście nie mówię, że mam wszystko co najlepsze :) Np. Codiese praktycznie prawie każdy powtórzył zamówienie co brał pierwszy raz rok temu.

O odmianach RAGT nie wypowiem się, gdyż nie miałem doświadczeń. Słyszałem o dwóch w miarę OK i mam do nich dojście ale na ten sezon jednak ich nie wziąłem.

Zapewne w II poł. lutego ;) zdążysz posiać w marcu ;)

Trochę oczyściłem skrzynkę ;)

Które to odmiany z tego RAGTu?

Opublikowano
52 minuty temu, radzioRS napisał:

witam co polecacie na kiszonke północny rejon 4a 4b myślę o kurant i codizouk sieje drugi raz qq także wiedza tylko ulotkowa

Kurant będzie trochę za wczesny do codizouka, więc jak chcesz Kuranta to z jokerem lub Bondem a jak chcesz codizouka to dobrze by było go z Hulkiem zasiać

Opublikowano

Moim zdaniem fajnie stabilnie, plonująca odmiana, długo nie mogłem przekonać się do tej odmiany ale w sezonie 2019 najlepszy plon i to że sporą różnicą, byłby o wiele lepszy ale ciut za gęsto, ta odmiana lubi rzadki siew, o ile na 2 max 3 kl 82tys nasion to max to na pozostałych w tym bardziej nie pewnych w opady latach 76tys nasion to podstawa, no i troszkę te FAO 230 to tak naprawdę fire zachowuje się jak 240 minimum, a tak polecam. 

Opublikowano
20 minut temu, radzioRS napisał:

o hulku opinie czytam ok, ale czy jego fao 250 to faktycznie pasuje do codizouka{ papier swoje roslina swoje}

Hulk na kolbie 250-260 FAO a liście zielone jakieś 270-280