Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę ładnie sobie poradziła w tych warunkach co były w tym roku. Jest bujnie ulistniona i sporo było masy zielonej i nie zła kolba. W tym roku też ją sieje, na tym samym kawałku

Opublikowano (edytowane)

DKC 390zł netto za jednostkę, gdzie takie ceny?!?!? Zaraz (do godziny) wrzucę cennik od mojego dostawcy, tam pamietam 3790 kosztuje ok. 330zł netto bez rabatów.

EDIT: jak obiecałem, dostawca obsługuje całą południową Polskę, nie licząc zachodniego dolnego śląska. Ceny NETTO.

y3dj.jpgfxkw.jpg

Edytowane przez eMWu
Gość Profil usunięty
Opublikowano

MAS 15 P odnośnie wilgotności przy zbiorze nie na sobie równych a plon ziarna suchego porównywalny z odmianami górnej półki

Opublikowano

Sieje od kilku lat. Jak dla mnie najpewniejsza z tych które szybko dojrzewają. Choć muszę powiedzieć że nigdy tej wartości 21% jaka jest w ulotce nie osiągnąłem. Ale może dlatego że za bardzo się spieszę z terminem zbioru.

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie, czy siał ktoś z Was tu obecnych Pioneera PR38F86 ? Bo potrzebuje jeszcze jakieś odmiany z dłuższym FAO na słabsze gleby i tak mnie ta zainteresowała patrząc na folder.

Opublikowano

Możliwe. W 2012 roku nekta fao 250 miała 21%

Nie mówię że niemożliwe. Po prostu takiej wartości nie miałem, najmniej miała chyba 25%. Ale jak warunki pozwolą to w przyszłym roku potrzymam dłużej na polu i zobaczymy.

Jak Ci sypała ta nekta z tak długim FAO? Kiedy Kosiłeś?

Rok temu to możliwe, w tym już nie, były złe warunki do dosychania kukurydzy.

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie, czy siał ktoś z Was tu obecnych Pioneera PR38F86 ? Bo potrzebuje jeszcze jakieś odmiany z dłuższym FAO na słabsze gleby i tak mnie ta zainteresowała patrząc na folder.

Mówisz o N86? Sąsiad miał teraz obok siebie A79 i N86 . Klasa to tak 4-5 miejscami 6 i A79 wydapł dużo lepiej . Różnica w plonie była około 2 ton :)

Opublikowano

Sam teraz już nie wiem bo folder wskazuje na to, że A79 jest mniej tolerancyjna w stosunku do słabych gleb a niżeli N86. Ale skoro widziałeś i znasz wyniki to coś w tym musi być. Nie wiem teraz co zrobić bo ogólnie to 80% moich zasiewów będą stanowiły nasiona Euralisa bo w zeszłym roku powaliły u mnie reszte odmian innych hodowli na kolana i to znacząco, ale Pionner to klasyka więc chciałbym spróbować. Zastanawiam się jeszcze nad P8523 Optimum AQUAmax, tyle że z tym to mi nikt nic z doświadczenia nie powie. A może macie jeszcze coś sprawdzonego z Pionnera na słabsze stanowiska ?

Opublikowano

A jakie inne miałeś oprócz euralisa, możesz coś więcej napisać jak mniej więcej wypadły?

A jakie inne miałeś oprócz euralisa, możesz coś więcej napisać jak mniej więcej wypadły?

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie.

czy mogę posiac na 4 i 5 klasie kukurydzę odmiany arobase z syngenty, z pionera H32 i A79? Chodzi mi o to że 2 pierwsze mają fao po 240/250 a a79 ma fao 270. I czy w miarę równo dojrzeja? I która lepsza?

Edytowane przez tomi1349
Opublikowano

Sam teraz już nie wiem bo folder wskazuje na to, że A79 jest mniej tolerancyjna w stosunku do słabych gleb a niżeli N86. Ale skoro widziałeś i znasz wyniki to coś w tym musi być. Nie wiem teraz co zrobić bo ogólnie to 80% moich zasiewów będą stanowiły nasiona Euralisa bo w zeszłym roku powaliły u mnie reszte odmian innych hodowli na kolana i to znacząco, ale Pionner to klasyka więc chciałbym spróbować. Zastanawiam się jeszcze nad P8523 Optimum AQUAmax, tyle że z tym to mi nikt nic z doświadczenia nie powie. A może macie jeszcze coś sprawdzonego z Pionnera na słabsze stanowiska ?

Co do tej P8523 to chyba nie masz się co zastanawiać, bo bynajmniej w mojej okolicy to już na początku grudnia jej nie było . Ogólnie A79 dużo ładniejsza była, równiejsza itd. Na N86 dokładnie było widać gdzie gorsza ziemia, gdzie lepsza. Ja miałem u siebie na 6 klasie pod lasem w tamtym roku Pioneera i było ponad 10 ton mokrej, miałem KWSa o FAO 210 w tym to plon pewnie koło 8 tylko .

Opublikowano

Wejdź na kws.pl, masz tam mapę doradców, dzwonisz i wszystkiego się możesz dowiedzieć, np. kto jest przedstawicielem ,dystrybutorem w twoim regionie. W moim przypadku zamawiam nasiona kukurydzy, środki ochrony, jakieś odżywki i dystrybutor wszystko mi przywozi. Przy końcu roku dostaję ofertę na następny rok, zapłacić można do 20.04 lub 20.10 (trochę drożej, około 10zł na jednostce). Wielkim odbiorcą nie jestem bo sieję około 2ha. Nie wiem tylko jak to cenowo wychodzi bo po prostu się nie orientowałem czy gdzie indziej byłoby taniej...

Opublikowano

LG 32.58- reklamacja parti nasion (słaba siła kiełkowania), 3 jednostki były z innej partii to było ok. Plonu z tych 3 jednostek to nie liczyłem ale na oko to 10t/ha nie było i kiepsko to wyglądało z oddawaniem wody.

DKC 3509- plon 11,4t/ha wilg. od 27,1% do 28,7% zbiór ok. 15.10

Luigi cs- plon 9,8t/ha wilg. 32,7% zbiór ok. 30.10

ES Cirius- plon 13,6t/ha wilg 26,1 % zbiór po 15.10

ES Kongress- plon 12,2t/ha wilg. 27,8 zbiór ok. 30.10

Opublikowano

Mogę ładnie sobie poradziła w tych warunkach co były w tym roku. Jest bujnie ulistniona i sporo było masy zielonej i nie zła kolba. W tym roku też ją sieje, na tym samym kawałku

A jak są pakowane te nasiona ile jest w paczce i koszt jednej paczki bo nie miałem jeszcze styczności z KWS siałem tylko naszą polską kuku.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja uprawiam Jawora i plony mam zadawalające tj około 6 ton z ha na VI klasie ziemi

Opublikowano

Panowie szukam jakiejś odmiany ze Smolic. Mam 2 hektary pola, jest to pole torfowe, 6 klasa. Szukałem na stronie Smolic jednak nie mogę znaleźć jaka odmiana jest preferowane na słabe stanowiska . Musi to być coś o FAO maksymalnie 210-220.