Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, v11 napisał:

i to jest rzeczywistość a nie bajanie o 20 tonach- gdzieś placowo są wysokie plony ale nie jako średnia z gospodarstwa za lata co jest odzwierciedleniem ekonomi uprawy 

Jak by ktoś średnio zbierał 20t z ha to strach pomyśleć ile by plonowała na najlepszych kawałkach!? 

Opublikowano
10 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Kuźwa, susza na Podlasiu, a kukuruza wali nawet po 14 ton na piachu. Kraina cudów...

Nie wszędzie na Podlasiu susza, ja akurat z niziny Podlaskiej gdzie jeden z największych deficytow wody w Polsce 🤣

Opublikowano

uprawa która się opłaca w kolejnym roku generuje skokowy  wzrost areału więc zobaczymy czy słonecznik będzie królować w przyszłym roku czy to tylko mrzonki 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Shaun napisał:

Ło kurna, grubo.  

zbiór hedrem zbożowym przezbrojonym czy kukurydzianym przezbrojonym czy jakim?

Do kukurydzy przezbrojony.

7 godzin temu, v11 napisał:

uprawa która się opłaca w kolejnym roku generuje skokowy  wzrost areału więc zobaczymy czy słonecznik będzie królować w przyszłym roku czy to tylko mrzonki 

Juz dawno się opłacała. 

Opublikowano
14 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Ptaki sporo  szkód robią w słoneczniku? 

Zależy od roku. 

16 godzin temu, v11 napisał:

zależy kto co nazywa opłacalnością 

Ok, to powiedz kwote od której u ciebie się zaczyna. 

Proste jest ze kukurydzy cyrk się skończył ze jest uprawa na słabe gleby, słonecznik ja bije parę razy. 

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

RU a co Ty taki sceptyczny teraz jesteś? UFF się nadal nie sprzedał?😂

napisał kontraktów po 850 a za miesiąc jak Izrael będzie się tłukł z Iranem ten jego flint będzie po 1100

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

RU a co Ty taki sceptyczny teraz jesteś? UFF się nadal nie sprzedał?😂

napisał kontraktów po 850 a za miesiąc jak Izrael będzie się tłukł z Iranem ten jego flint będzie po 1100

Toć najlepszy kontrakt w PL miał podpisany nie do wiary😂 RU nie martw się tak jak mówiłem ja do zrzuty na pewno dam dla Ciebie😁

Opublikowano
EmilPlayP napisał:

Dnia 27.09.2024 o 16:29, krawiec88 napisał:

Jaki region? Jakie opady? Jakie nawożenie? U mnie oddała 10,5 t/ha 21% na 3/4 klasie. Ale susza sporo widać zabrała patrząc po plonie u Ciebie. Widać jest potencjał w tej odmianie i pewnie ją wezmę też na przyszły rok.

Północne mazowsze - WML. Jako takiej suszy to nie było tylko ten deszcz w Czerwcu przyszedłem o dwa tygodnie za późno ale kukurydza była siana na mocnej działce, która okresowe niedobry wody wytrzyma, szkoda tylko, że mam takiego pola 5 ha. Pole gdzie był wcześniej 20 lat TUZ, dwa lata pszenica po tej łące oddawala 7-8t/ha, niski i bardzo niski potas tam. Na jesieni kurzak slomiasty, talerzówka i zostawione tak do wiosny, a na wiosnę jeszcze dołożyłem obornik od swoich opasów, talerzówka i orka. Przed siewem 200/kg/ha soli i mocznik 250kg/ha. Dwa razy odchwaszczana - Adengo i później zmieszałem coś po taniości na jednoliscienne, dwa razy dokarmiana nocą dolistnie i tyle. Odmiana DKC 3788 zauważyłem, że tym się wyróżnia, że odsłania liście kolby dość wcześnie i fajnie oddaje wodę bo sąsiedzi na piaskach i mieli podobna lub wyższa wilgotność. 

Uważajcie tylko, przy mulczowaniu bo ja ostatnio z racji, że nie mam takiej maszyny to myślę, wezmę kosiarkę dyskowa i potne te resztki bo idzie na to kurzak i pszenicę trzeba siać. Chwila nieuwagi kamień, iskra, silny wiatr i spaliło się jakiej 0,3ha... 

Z tym wczesnym odsłanianiem liści to fakt. Miałem też MAS 24.C w tym roku i koszulki dużo później od kolb odchodziły. A FAO podobne.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Już biorą po 1000

zależy w jakiej walucie a już kiedyś pisałem że kontrakt można ocenić dopiero po sezonie czyli w sierpniu 2025 na dziś jest super z ha przychodu grubo pond 8k 

9 godzin temu, Mateusz1q napisał:

dla uszczegółowienia 900 a niech się tłuką a wam życzę ceny 1300 zł albo i więcej różnica taka że ja już mam a wy ewentualnie możecie mieć a na dziś pomarzyć 

Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

zależy w jakiej walucie a już kiedyś pisałem że kontrakt można ocenić dopiero po sezonie czyli w sierpniu 2025 na dziś jest super z ha przychodu grubo pond 8k 

dla uszczegółowienia 900 a niech się tłuką a wam życzę ceny 1300 zł albo i więcej różnica taka że ja już mam a wy ewentualnie możecie mieć a na dziś pomarzyć 

W PLN z BZA prywatnie. 

Z słonecznika 7k przychodu ale koszta nieporównywalnie niższe. 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

W PLN z BZA prywatnie. 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/izby-rolnicze/rolnik-spod-plocka-rezygnuje-z-uprawy-slonecznika-stala-sie-calko

nic dodać nic ująć to piszą inni -jest jeszcze kilka podobnych artykułów -dawaj te z opłacalnością 

8 godzin temu, maniekc360 napisał:

Gdzie tak biorą?

w ciula cię robią 

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zależy od roku. 

Ok, to powiedz kwote od której u ciebie się zaczyna. 

Proste jest ze kukurydzy cyrk się skończył ze jest uprawa na słabe gleby, słonecznik ja bije parę razy. 

parę razy??? gratuluję fantazji 

8 minut temu, Tomek90 napisał:

W PLN z BZA prywatnie. 

na kila do łuskania po 15 zł to jest biznes 

9 godzin temu, Mateusz1q napisał:

to po co podpisujesz na styczń po 800 jak będzie po 1100 -proponuje trochę ładu i składu 

Opublikowano

Jesteś klaunem czy jak? Rozmawiamy jak dorośli a ty mi jakieś artykuł wysyłasz co gość sieje ogrodowe ilości ? Sieje kukurydzę, sieje słonecznik to mam pojęcie o kosztach w porównaniu do ciebie gdzie nie masz pojęcia o kosztach słonecznika widać. W tamtym roku cena słaba, a mimo to bardziej oplacalna uprawa l niz kukurydza. 

Wracając jeszcze do tematu co niby ty robiłeś jedyny usługę na omacnice w Polsce. Zapraszam RSP krzywa z moich okolic od dawien dawna takie usługi świadczy pewnie na większy areał niz ty bo kaliber sprzętu napewno większy. Jeszcze za cienki bolek jesteś. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Wracając jeszcze do tematu co niby ty robiłeś jedyny usługę na omacnice w Polsce. Zapraszam RSP krzywa z moich okolic od dawien dawna takie usługi świadczy pewnie na większy areał niz ty bo kaliber sprzętu napewno większy. Jeszcze za cienki bolek jesteś. 

pisałem o stonce i refundacji z ministerstwa więc kolego mylisz pojęcia -nie ta bajka nie ten las a o opłacalności świadczy średnia z lat a nie raz na wozie i dwa pod wozem