Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Nie ma ekonomicznych rozwiązań przy wyborze dobrych nasion kukurydzy, są drogie albo bardzo drogie.

To nieprawda.. chyba że ufasz marketingowi to zgoda. Mercedes będzie droższy od vw ale nie zawsze lepszy. 

15 minut temu, mirekcich napisał:

Ktoś sprzedaje? Wez ty się palnij w dekiel...

Łamaniem prawa jest już sam wysiew na własnym gospodarstwie.. jak kupisz płytę z muzyką to nie masz prawa zorganizować dyskoteki może tak to łatwiej zrozumieć.  Nasiona F1 są prawnie chronione. Wysiać możesz populację. 

Edytowane przez doswiadczalnik_mazowieckie
Opublikowano
8 minut temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

To nie prawda.. chyba że ufasz marketingowi to zgoda. Mercedes będzie droższy od vw ale nie zawsze lepszy. 

Łamaniem prawa jest już sam wysiew na własnym gospodarstwie.. jak kupisz płytę z muzyką to nie masz prawa zorganizować dyskoteki może tak to łatwiej zrozumieć.  Nasiona F1 są prawnie chronione. Wysiać możesz populację. 

Marketing? W mojej okolicy 2 lata temu firma Pro*** miała poletka u rolnika i 1/3 odmian wcale nie miała kolb i dziwnym trafem nie było przy nich tabliczek z nazwą odmiany, a reszta miała mniejsze bądź troszkę większe kolby. Ziemia 3 i 4 klasa. Każda urośnie jak jest rok na kukurydzę i tu się zgadzam.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Marketing? W mojej okolicy 2 lata temu firma Pro*** miała poletka u rolnika i 1/3 odmian wcale nie miała kolb i dziwnym trafem nie było przy nich tabliczek z nazwą odmiany, a reszta miała mniejsze bądź troszkę większe kolby. Ziemia 3 i 4 klasa. Każda urośnie jak jest rok na kukurydzę i tu się zgadzam.

Ale nie masz wiedzy czy kolby były na drogich czy na tanich ? 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dantur96 napisał:

To zboża też nie można siać? Tylko trzeba co roku brać z centrali?

To zależy.. odmiany populacyjne możesz wysiać z własnego zbioru ale F1 np żyta, jęczmienia czy pszenicy już nie.

15 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Może inaczej, co w dobrych pieniądzach polecisz na mozaiki, opady deszczu skromne praktycznie co roku.

Nie wiem jaki region.. ja wybieram to co coboru dobrze oceni. 

Opublikowano
17 minut temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

To zależy.. odmiany populacyjne możesz wysiać z własnego zbioru ale F1 np żyta, jęczmienia czy pszenicy już nie.

wszystkie odmiany są równo chronione  tyle że hybrydy zwykle niżej plonują jako f2 więc nie siej kolego fermentu - wprawdzie nigdy nie siałem F2 ale niech każdy robi według uznania a ta cała firma z leszna to zorganizowana grupa  przestępcza uzurpująca sobie prawo do odmian obcych 

Opublikowano
9 minut temu, v11 napisał:

wszystkie odmiany są równo chronione  tyle że hybrydy zwykle niżej plonują jako f2 więc nie siej kolego fermentu - wprawdzie nigdy nie siałem F2 ale niech każdy robi według uznania a ta cała firma z leszna to zorganizowana grupa  przestępcza uzurpująca sobie prawo do odmian obcych 

„Nie wolno używać nasion z własnego rozmnożenia w przypadku odmian mieszańcowych lub syntetycznych. Możliwy jest wysiew własnych nasion tylko w przypadku odmian populacyjnych.”

Po więcej zapraszam  tutaj https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/wysiewasz-nasiona-z-wlasnego-zbioru-pamietaj-o-przepisach-i-oplatach,140099.html

Agencja nasienna to w rozumieniu prawa coś na wzór ZAIKS w muzyce.
Dba o własność intelektualną hodowców. Mówienie o kimś kto chroni prawo własności, że to zorganizowana grupa przestępcza jest lekko mówiąc brakiem wiedzy w tym zakresie. Nie widzę powodu dla, którego mielibyśmy w naszym kraju się nawzajem okradać. Nie słyszałem żeby sąsiad sąsiadowi kombajnem zbierał zboże z pola i udawał że nic się nie dzieje🫣. Ale może mało wiem o zwyczajach w różnych regionach. Warto dbać o legalny biznes na każdym szczeblu 🤝

Opublikowano
Przed chwilą, jaco512 napisał:

Jesteś przedstawicielem jednej z firm nasiennych? Rolnik nie byłby tak zatroskany o własność intelektualną

Nie jestem przedstawicielem.. czy to dziwne, że zwracam uwagę co jest zgodne z prawem a co nie jest ? 🤷‍♂️ pamiętam czasy stadionu 10 lecia w Warszawie i tony podrabianych produktów.. chciałbym żeby to były czasy dawno minione. Sam kupuje legalny kwalifikat ale nie tylko bo sor też bywają podrabiane.  Papierosy, wódka.. towary podrabiane można mnożyć. Dzięki za podbijanie tematu. To ważne żeby takie tematy były prostowane. 

Opublikowano
56 minut temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Nie jestem przedstawicielem.. czy to dziwne, że zwracam uwagę co jest zgodne z prawem a co nie jest ? 🤷‍♂️ pamiętam czasy stadionu 10 lecia w Warszawie i tony podrabianych produktów.. chciałbym żeby to były czasy dawno minione. Sam kupuje legalny kwalifikat ale nie tylko bo sor też bywają podrabiane.  Papierosy, wódka.. towary podrabiane można mnożyć. Dzięki za podbijanie tematu. To ważne żeby takie tematy były prostowane. 

Mandat tez sobie za każdym razem wystawiasz samodzielnie ,rycerzu z pacanowa 😂 sianie f2 we własnym gospodarstwie to podrobka ? Chłopku przestań ćpać,bo sam nie wiesz o czym bredzisz 😂

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Nie dogadamy się w normalnej rozmowie. Pozdrawiam 🤝

Bo cię nie traktuje normalnie ofermo ! Juz mi się rzygać chce od takich siewców herezji !

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano (edytowane)

Ogolnie zauważyłem, że najbardziej krytykują siew F2 osoby, które nie praktykowały tego u siebie. Największe spadki w plonowaniu F2 z kolei są na poletkach pod czujnym okiem firm nasiennych, mimo że obok rosną ich cudowne F1 z najlepszą genetyką... Osobiście nie mam zdania na ten temat, bo nigdy nie siałem F2, ale temat jest dość podpadający.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
1 minutę temu, mirekcich napisał:

Bo cię nie traktuje normalnie ofermo !

Rozumiem 🤔 rób jak uważasz 🤷‍♂️

Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

Ogolnie zauważyłem, że najbardziej krytykują siew F2 osoby, które nie praktykowały tego u siebie. Największe spadki w plonowaniu F2 z kolei są na poletkach pod czujnym okiem firm nasiennych, mimo że obok rosną ich cudowne F1 z najlepszą genetyką...

Z tym, że to mniej więcej jakby powiedzieć, że najtaniej wychodzi pędzić bimber zamiast kupować wódkę.. to prawda wychodzi taniej ale nie jest to legalne 🤷‍♂️ Nigdy nie zrozumiem czemu w nas jest takie podejście do prawa. Na drogach mamy to samo.. co drugi Hołowczyc. 🤔

Opublikowano

Każdy orze jak może. Jak na pytanie odnośnie wysokich cen nasion pada odpowiedź korposzczura z firmy nasiennej, że chłop i tak kupi to wtedy kiełkuje myśl, że trzeba zadziałać w myśl zasady "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka". Gdyby ludzie biernie się przyglądali pazerności czołowych firm nasiennych to dziś prawie nie byłoby już populacyjnych odmian rzepaku.

Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Każdy orze jak może. Jak na pytanie odnośnie wysokich cen nasion pada odpowiedź korposzczura z firmy nasiennej, że chłop i tak kupi to wtedy kiełkuje myśl, że trzeba zadziałać w myśl zasady "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka". Gdyby ludzie biernie się przyglądali pazerności czołowych firm nasiennych to dziś prawie nie byłoby już populacyjnych odmian rzepaku.

Z cenami w korpo to prawda .. kosmos ale jak udział odmian zagranicznych wzrasta to trudno się dziwić 🤷‍♂️ widocznie większość lubi przepłacać i dorabiać „gigantów”.

Opublikowano
Dnia 8.09.2024 o 21:31, Raptus902 napisał:

Po elumisie nie miałem problemów z jęczmieniem ozimym, pszenicą czy pszenżytem sianym po kukurydzy. 

System orkowy

To chyba nie stosowałeś go…. Albo nie zauważyłeś. Pierwsze słyszę żeby po elumisie nie było problemu

Opublikowano

Każdy agronom mówi że elumis zalega w glebie. Dobry środek ale później są problemy, 

Po zbiorze kukurydzy uprawianej w normalnych warunkach wegetacji, odchwaszczonej środkiem Elumis 105 OD do 1 lipca oraz po wykonaniu głębokiej orki można wysiewać wszystkie rośliny uprawne. W przypadku uprawy roślin wrażliwych, tj. buraka, strączkowych, rzepaku ozimego, słonecznika i warzyw oraz wcześnie sianych zbóż ozimych, możliwe jest wystąpienie uszkodzeń.

Opublikowano
KacperDemczuk napisał:

Każdy agronom mówi że elumis zalega w glebie. Dobry środek ale później są problemy, 

Po zbiorze kukurydzy uprawianej w normalnych warunkach wegetacji, odchwaszczonej środkiem Elumis 105 OD do 1 lipca oraz po wykonaniu głębokiej orki można wysiewać wszystkie rośliny uprawne. W przypadku uprawy roślin wrażliwych, tj. buraka, strączkowych, rzepaku ozimego, słonecznika i warzyw oraz wcześnie sianych zbóż ozimych, możliwe jest wystąpienie uszkodzeń.

Od lat stosuje i nigdy zboże nie żołkło a przecież pisze ze zboże można uprawiać. Tezozsar box też zawiera mezotrion ostatnio szła pszenica i jęczmień i było ok.