Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

W 2018 kws Figaro dało ponad 3t więcej od pl kanonier na tej samej działce, wtedy mokra sprzedawałem po 500 brutto. Zaoszczędzone 330zl wiosna na materiale siewnym finalnie dało 1200zl straty z ha... 

Myślałem o figaro by posiać w tym roku na kichę ale nie dostałem już nasion i posiałem baobi.

Jak wysokie to rośliny? Było by dużo masy w połączeniu z wysoką skrobią?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

Zbierał ktoś Hulka na ziarno ?

Nie wiem czy ci pomogę ale Dzisiaj gadałem z przedstawicielem z konkurencji to mówił że największą kolbe jaka w życiu widział miał hulk, posiane 78 tys na 3ab. Potencjał jest. 

Edytowane przez kr9292
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 15.11.2020 o 17:08, sylwekbarca2 napisał:

250 polfioski i więcej nic ? To co to za stanowisko ? 

Na kiszonką miałem 3 duże rozrzutnik i fiegla. 3 klasa ziemi glina

Opublikowano
22 minuty temu, Troker1979 napisał:

jak to jest z tym fao hulka? Niby 250 ale to ponoć bardzo zaniżone? Miał to Ktoś na kichę jak do dochodzi względem innych odmian?

mialem  hulka  u mnie zaczal podsychac od dolu rowno z legionem rosly  obok siebie przez droge

Opublikowano

Legion fao 260- 270 i do tego słaby(sredni) stay green. Ale jak napisał krzycho3333 chodzi o to by kolba nie dojrzewała zbyt długo by można było skosić w szerokich widełkach czasowych jak jest sprzęt do usługi w okolicy. Ja przy usłudze wykonywanej tak szybko że ciężko nadążyć z deptaniem i lekkim traktorami to wolę mokrzejszą bardziej zieloną.

Opublikowano

koledzy Hulk to podchodzi pod 270. wiem z obserwacji i coboru to potwierdza, są wyniki z 2016 roku gdzie zawartość suchej masy w kolbach miał na poziomie odmian 270 i nawet późniejszych, a stay green jeszcze to FAO podbija według mnie. oczywiście każdy może mieć inne zdanie i doświadczenia.

co do Figaro to na wysokość nie ma startu do baobi, kolby niepozorne ale ziarno bardzo ciężkie.na słabszych działkach dobrze sobie radzi, wizualnie bardzo podobna do ronaldinio.

Opublikowano

To pewnie u każdego inaczej rośnie farmsaat ,(moritz Murphy mirage) miały dłużej mleko w ziarniakach jak Hulk. Przy zbiorze na kiszonkę oprócz FAO ważny jest rodzaj ziarna flint 250 będzie dobry a dent to samo mleko jeszcze.

Opublikowano

właśnie rozkminiam jak to jest, FAO to samo a dent faze mleczną będzie miał o wiele później jak flint o tym samym fao? myślę że to kwestia późniejszego kwitnienia, Hulk właśnie kwitnie dość późno jak na ziarno pośrednie i swoje fao.

Opublikowano
23 godziny temu, kr9292 napisał:

Nie wiem czy ci pomogę ale Dzisiaj gadałem z przedstawicielem z konkurencji to mówił że największą kolbe jaka w życiu widział miał hulk, posiane 78 tys na 3ab. Potencjał jest. 

Tylko nie można przeliczać wielkości kolby na plon. Wielość kolb jest zależna od dokolbia czy szerokości osadki a to nie zapewnia wyższego plonu. Jednocześnie mogę dodać że niektóre odmiany kiszonkowe są w stanie oddawać wysokie plony na ziarno, jednak mimo to nie są polecane w uprawie na ziarno a często decydują o tym cechy które są niemile widziane w takim użytkowaniu. Zaliczyć do nich można np wysokość zawiązania kolby, oddawanie wody, szerokość osadki, łatwość wymłacania i jeszcze wiele innych.

Również ktoś zwracał uwagę na typ ziarna. Denty są w tym roku bardziej chwalone za lepsze oddawanie wody, są zazwyczaj trochę "suchsze" niż flinty. Z pewnością wielu rolników będzie zwracało uwagę czy dana odmiana ma cechy tropical dent czy dry down.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ekspert_Elvita napisał:

Tylko nie można przeliczać wielkości kolby na plon. Wielość kolb jest zależna od dokolbia czy szerokości osadki a to nie zapewnia wyższego plonu. Jednocześnie mogę dodać że niektóre odmiany kiszonkowe są w stanie oddawać wysokie plony na ziarno, jednak mimo to nie są polecane w uprawie na ziarno a często decydują o tym cechy które są niemile widziane w takim użytkowaniu. Zaliczyć do nich można np wysokość zawiązania kolby, oddawanie wody, szerokość osadki, łatwość wymłacania i jeszcze wiele innych.

Również ktoś zwracał uwagę na typ ziarna. Denty są w tym roku bardziej chwalone za lepsze oddawanie wody, są zazwyczaj trochę "suchsze" niż flinty. Z pewnością wielu rolników będzie zwracało uwagę czy dana odmiana ma cechy tropical dent czy dry down.

Oczywiście że nie można aczkolwiek jeżeli kolba jest mała to nie ma co liczyć na rekordy. Jeżeli ktoś uprawia kukurydzę na ziarno nie kupuje odmian typowo kiszonkowych. Jedynie krowiarze którzy mają nadmiar objetosciowek tną je na ziarno.

Opublikowano
18 minut temu, wicia433 napisał:

tak szybko? to chyba z zagranicy albo ziarno ubiegłoroczne zaprawiane teraz. swoją drogą fajna promocja.

wiaLan ma taka promocje. mozna robic mix odmian i tak obowiązuje