Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w 2018 r zasiałem pierwszy raz kuku była to odmiana Danubio  Z/K   zbiór 1 października wilgotnośc 21%   9,7 t/ha rewelka jak na moje ziemie w tym roku tez ja zasieje

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Znaczy Figaro/walterino to na lepsze trochę , a na piach co innego chcę.

a Ty ziarno czy kiszonka? wiadomo że i na ziarno i na kiszonkę potencjał walterinio będzie zdecydowanie większy ale jak posiejesz na mocnym stanowisku i będzie rok przekropny to walterninio nie wierzę że poniżej 30% wilgotności skosisz.....ja bym na ziarno wolał figaro a na kiszonkę walterinio

Opublikowano
2 godziny temu, lukaszwlkp napisał:

Ktoś ma doświadczenie z odmianą stromboli? 

Miałem w tamtym rok i byłem jakoś sceptycznie do niej nastawiony ale pokazał co potrafi i byłem zdziwiony urosła dość wysoka, masy też bylo sporo jednym słowem uratowała mnie w tym suchym roku. Jak dla mnie na + i w tym roku znów ja posieje. 

Opublikowano

Całkiem mocnego stanowiska nie mam , na te to albo po łące III klasa albo 2 lata po lucernie tez III klasa. Chciałbym na kiszone ziarno zostawić coś i na kiszonkę coś , taka uniwersalna tylko aby to nie rosły same badyle, wolę nakosić mniej ale , żeby było na kopcu żółto. Na pewno zasieje Rosomaka i myślę coś z Maisdura może. Za dużo tych odmian jest .. A co do Fao staram się poniżej 250 nie siać , moim zdaniem sporo lepiej plonują późniejsze a na wilgotności mi nie zależy zbytnio.

Opublikowano
3 minuty temu, ThePerkins napisał:

.. z Maisdura może.

Jak chcesz coś z Maisadura to zadzwoń do ich przedstawiciela i podpytaj co wybrać. Weź sobie odmianę z jak najmniejszą zawartością ligniny- będziesz miał dobrą strawność.  Lignina w kukurydzy robi masę ale nie jest trawiona. Dowiedziałem się to przy okazji jak zapytałem o to czy MAS 29.T mogę skosić na kiszonkę dla bydła. Dystrybutor powiedział, że tak, a przedstawiciel wytłumaczył dlaczego nie.

Opublikowano

Ja miałem kanoniera na mozaikach piachu, ale zadbanych i jak na suszę 2018 była ok. Na początku szła jak głupia póki była woda

Dnia 10.01.2019 o 17:46, maciej napisał:

ja miałem stromboli na kiszonke bardzo wysoka ,masy dużo ale mocno ją głownia zaatakowała no i 100 tys była siana a to zdecydowanie za gęsto było

Pamiętasz cenę jednostki? I jaka gleba bo niby na słabsze może być

Opublikowano

Zrób sobie sam doświadczenie z odmianami. Nie licz na to, że któraś firma da ci za darmo odmiany. Ja w 2018 roku zacząłem własne testy.

Kup sobie - zamów po 1 worku danej odmiany i wsyp ją w 3 sekcje swojego siewnika (zależy ile masz rzędów, ja mam 6) a w kolejne 3 sekcje kolejna odmiana.

jak będziesz siał, to pierwsza odmiana ma 3 rzędy potem każda kolejna jest po 6 rzędów. W sezonie robisz sobie własne niezależne obserwacje.

Tak właśnie wykluczyłem definitywnie kilka odmian i nawet kilka hodowli.

Dlatego tak ubolewam nad MAS 22.R, bo przespałem jej zamówienie.

Jest tu ktoś kto miał u siebie MAS 23.M ? to jest jakaś nowa odmiana o FAO 250, która nadaje się na słabe gleby. Dzików już nie będzie, to można posiać pod lasem :D

Opublikowano

Jeżeli chodzi o dziki to moja żonka przez tydzień więcej.dzików rozjedzie samochodem niż oni odstrzela,wiecie kto u nas na najbardziej poryre przez dziki łąki?myśliwy z wioski

Opublikowano
Dnia 8.01.2019 o 23:47, krecik2012 napisał:

Ja miałem MAS 22.R największy udział od 3 lat. Zawsze zamawiałem na koniec roku bo później jej nie było. Przedstawiciel mi powiedział, że w tym roku MAS 22.R mają tyle, że nie zabraknie! I co zadzwoniłem 6 grudnia i okazało się, że MAS 22.R kolejny rok pobiła rekordy wydajności i klienci ja wykupili. 

Ktoś wie gdzie dostane MAS 22.R????

W tamtym roku zabrakło dla mnie MAS 29.T, ale w tym roku już mam zaklepane.

Najlepsze odmiany to chyba trzeba 1 września zamawiać!!!

U mnie MAS 22.R bił rekordy 3 lata i gdzie mam go teraz kupić???? Podobno MAS 23.M to super NOWA odmiana. Ale ja chcę MAS 22.R!!!

Jarkowski agrohandel ma ta odmianę kukurydzy bo sam zamówiłem. 

Opublikowano
12 godzin temu, krecik2012 napisał:

Zrób sobie sam doświadczenie z odmianami. Nie licz na to, że któraś firma da ci za darmo odmiany. Ja w 2018 roku zacząłem własne testy.

Kup sobie - zamów po 1 worku danej odmiany i wsyp ją w 3 sekcje swojego siewnika (zależy ile masz rzędów, ja mam 6) a w kolejne 3 sekcje kolejna odmiana.

jak będziesz siał, to pierwsza odmiana ma 3 rzędy potem każda kolejna jest po 6 rzędów. W sezonie robisz sobie własne niezależne obserwacje.

Tak właśnie wykluczyłem definitywnie kilka odmian i nawet kilka hodowli.

Dlatego tak ubolewam nad MAS 22.R, bo przespałem jej zamówienie.

Jest tu ktoś kto miał u siebie MAS 23.M ? to jest jakaś nowa odmiana o FAO 250, która nadaje się na słabe gleby. Dzików już nie będzie, to można posiać pod lasem :D

Nie wiem skąd jesteś ale mogę dać namiary na Mas 22r napisz na pw

Ja miałem ją w sezonie 2018 ale w tym idę w Pioneera

Opublikowano
14 godzin temu, lukaszwlkp napisał:

Pamiętasz cenę jednostki? I jaka gleba bo niby na słabsze może być

305 zł w tamtym roku 

Klasa ziemi od 4 do 6  na tej najsłabszej to niecałe 2 metry ale kolba duża była no i składników pole miało bo była łąka z obornikiem zaorana 

Opublikowano

Lukaszwlkp jaki dala ci plon skoro twierdzisz ze była ok? 

Mam swój siewnik i od kilku lat robię podobnie jak krecik testujac rocznie do 10 odmian z różnych firm i gorszego gowna nie spotkałem jak ten kanonier z tym ze pierwszy raz sialem polska odmiane. Jak wczesniej pisalem obok było Figaro z kws to dzien do nocy i 3t w plecy...

Na innym kawalku na kiszonke na tle surprime i subito też wyszła blado 

Opublikowano

Ja sieję tylko polskie i nie narzekam w tym roku Polonez będzie

W tym roku mimo suszy 8 ton dała sąsiad zachodnią po kolana miał

Opublikowano

Jak myślicie Rosomaka na mozaikę z przewagą totalnego piachu klasy VI posiać?. W tamtym roku miałem na takim polu To na lepszej ziemi z drynacją był gorszy jak na totalnym piachu bez. Siał ktoś kiedyś SY kardonę tez na mozaice tylko takiej trochę lepszej ?. Jak tam ze strawnością i ziarnem bo chciałbym jak najbardziej energetyczną kiszonkę.

Opublikowano

Bilansujesz dawkę dla krów na podstawie wyników mleka itp? Czasem niektórych nie rozumiem, spuszczają się nad odmianami a koniec końcem i tak nie potrafią wykorzystać tej paszy.  

Strawność bardziej zależy od terminu zbioru, to jak jak z trawa, taka z rynku w dobrym momencie zebrana będzie lepsza niż przestarzały dsv 

Opublikowano (edytowane)

Trawy sobie zasiej to zobaczysz mleko.

Rosomak w zupełności będzie dobry, miałem i polecam. Kadryl też spoko. Obie odmiany średniej wysokości ale za to dużo liści i kolby pożądne. Wcale nie gorsze niż mas22r na ziarno który miałem i dał prawie 11 ton, waga ziarna z kolb byla podobna ale ciekawe co by kombajn pokazał. Rosomaka zasieje z ciekawości w rym roku na małym polu na ziarno, patrząc po tym jak wyglądał w tym roku to 12 ton lekka ręką.  

Edytowane przez damianzetor9540