Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak jest odpowiednia pogoda to kazda dobrze prowadzona odmiana da przyzwoity plon. wszystko tak naprawde wychodzi przy roznych anomaliach takich jak posucha, wysoka temperatura, przymrozki. ludzie chwala tu rosomaka a on nie radzi sobie w suchych latach, to sami moge powiedziec o mas 22r o czym pisałem wielokrotnie. tym roku mam dkc 3415 i tez ostatni raz- mimo że kolby poteżne i plon zapowiadał sie przyzwoity to nie wytrzymała naporu huraganu i jakies 30% lezy i nie bedzie mozliwosci zbioru. obok jest 1 ha Zoriona i stoi, a 300m dalej 5 ha Cocpita i tez nie ruszony, jeszcze dalej jest pioneer p8150 i tez stoi.

Opublikowano

jak jest odpowiednia pogoda to kazda dobrze prowadzona odmiana da przyzwoity plon. wszystko tak naprawde wychodzi przy roznych anomaliach takich jak posucha, wysoka temperatura, przymrozki. ludzie chwala tu rosomaka a on nie radzi sobie w suchych latach, to sami moge powiedziec o mas 22r o czym pisałem wielokrotnie. tym roku mam dkc 3415 i tez ostatni raz- mimo że kolby poteżne i plon zapowiadał sie przyzwoity to nie wytrzymała naporu huraganu i jakies 30% lezy i nie bedzie mozliwosci zbioru. obok jest 1 ha Zoriona i stoi, a 300m dalej 5 ha Cocpita i tez nie ruszony, jeszcze dalej jest pioneer p8150 i tez stoi.

Jak kolba prezentuje sie w zorionie na tle innych?, Bylbym wdzieczny jak po skoszeniu ocenisz ta odmiane.

Opublikowano

zoriona mam w tym roku 8 ha, na pewno napisze jak plonowała. na koniec miesiaca jak wszystkie doschną to pozrywam kilka kolb zważe masy kolb i masy ziaren. na tą chwile moge napisac ze miała duzo lepsze wschody od cocpita i byla bardziej wyrównana w początkowych fazach mimo chłodnej wiosny i mokrej wiosny na kujawach.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam pojęcia co chcesz od tego Masa 22r.To jest dobra kukurydza kolby jak dzwony jedna w jedną mimo ,że gęsta prawie jedna na drugiej .Obok pegery mają L-dzika to przy mojej wysiada.No i to tornado wstrzymała ,gdzie Kardona dobre 30% leżała .

Za rok na piachach 5 -6 klasa sieję coś naszej produkcji .

Co polecacie uniwersalnego na ziarno /kiszonka ?

Tak myślę o Jaworze ?

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Rafał jest w tym roku wystarczajaco wody wiec da plon. mam kolege ktory prowadzi maly sklep ze środkami ochrony roślin i mówił ze w zeszłym roku tak dobrze plonowała ze w tym roku miał na nią tyle zamowien ze nie był w stanie zrealizować wszystkich. u mnie przy ekstremalnej suszy nie zdała egzaminu dlatego wyleciała z uprawy.

Opublikowano

Chłopaki, mam pytanie, kukurydzę uprawiam od 2 lat więc pytam bardziej doświadczonych. Posiałem w dwóch kawałkach Ronaldinio/Riccardinio oraz na drugiej Farmilk/Reduta. Na drugiej wszystko pięknie, kuku min 3 metry kolby wielkie, średnio 2-3 kolby na roślinkę. A tam gdzie r/r to wysokość 4m i średnio 1 kolba i to średniej wielkosci. ok 20 rzędów w kolbie. Nawożenie to samo, pole wapnowane 2 lata z rzędu. Dlaczego taka różnica?

Opublikowano (edytowane)

Te polskie  odmiany maja duze kolby po 40 pieter i 20 ziarniakow a  daja na wadze mniej ziarna(wagi) niz moj pioneer Co ma 32-34 pietra po 16-18 ziarniakow.

Edytowane przez Murphys
Opublikowano (edytowane)

Te polskie odmiany maja duze kolby po 40 pieter i 20 ziarniakow a daja na wadze mniej ziarna(wagi) niz moj pioneer Co ma 32-34 pietra po 16-18 ziarniakow.

3 lata temu miałem tak z prosną,a ostatnie dwa lata odwrotnie,polskie cięższe od euralisa i pioneera,choć już nie mam prosny bo taka sobie,jeszcze rgt zapowiada się obiecująco

Pedro2 zapraszam do mnie zobaczyć te niby polskie gówno,a ja powiem te twoje zachodnie gówno,może poprostu nie podpasiło glejtowi w danym roku,i sama odmiana też jest starą odmianą,że jedna nieudała Ci sie to odrazu gówno,sieje od lat różne kukurydzę,a że sieję zawsze 4lub 5odmian mam porównanie,i były lata,że nawet zachodnia była tragedią a były lata że odwrotnie,w tamtym roku luigi i lokata mistrz,pioneer słabo w tym roku lokata też piękna i jeszcze ragt,cedro d*pa,na kiszonkę pięknie wypadł rosomak,i sudrix,subito ostatnie lata piękny najlepsza kuku,w tym tragedia była na tym samym polu co rosomak.

Edytowane przez Mari82
Opublikowano

Naprawdę podziwiam osoby ,które uprawiają Prosnę i Glejta .Sąsiad to cudo siał to zbierał najwięcej 9 ton ziarna ,a było też i 4 .To ja nie wiem od czego te żółte pryzmy ;).Z Polskich to w oko mi wpadła Opoka piękna kukurydza wysoka i kolba dorodna .Ponawiam pytanie na 5 klasie Rosomak da sobie radę ? na kiszonkę ,a być może na ziarno to zależy ,jak urośnie .

Opublikowano

U mnie również glejt wypadł słabiutko a miał stanowisko najlepiej przygotowane. Kolba w eduardo i danubio była dużo większa. 

Opublikowano

Daje radę. Kolby się suszą i niedługo podam wyniki. Kolba z Rosomaka 350 g a Danubio 320 g. Zobaczę ile same ziarno waży. Zebrane po 3 kolby dla uśrednienia wyników.

Opublikowano

u mnie kuku tylko na kiszonke, siałem subito, danubio, ułana- fakt wysokie były ale kolby słabiutkie bez względu na jakim stanowisku

w tym roku obok mojego pola u sąsiada był rosomak z subito siany o dwa tygodnie wcześniej a plon porównywalny z moim a kolba na mojej o niebo lepsza

Opublikowano

Jakoś tak to napisałeś, że ciężko coś wywnioskować ;)

Jak mała kolba w Subito to wypróbuj Sudrixa. Wyszedł super. Rosomak również świetnie - w moich stronach nr 1 z polskich odmian :)