Polecane posty

cytryna    0

Witam

Chce uzyskać decyzje pozwalająca na sprzedaż bezpośrednia wobec powyższego należy spełnić kilka wymagań m.in. trzeba przystosować pomieszczenie do przechowywania jajek. Stado na razie nie będzie duże ok  50 sztuk. Nie mam pomysłu jak zorganizować takie pomieszczenie dla tak niewielkiej ilości jajek. Jak to wygląda u was ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Milian    2

W aktach prawnych możesz dowiedzieć się więcej, m.in. chodzi mi tu o rozporządzenie, w którym mowa jest o tym, że obowiązek posiadania pomieszczenia do przechowywania jaj, czy też pakowalni, NIE DOTYCZY drobnych producentów, których stada liczą mniej, niż 50 sztuk niosek, a sprzedaż prowadzona jest na rynkach lokalnych.

Według norm europejskich jajka zachowują świeżość do 28 dni po ich zniesieniu.

Edytowano przez Milian

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam,
       
      W maju kupiliśmy 200 kur w wieku 16 tygodni. Przez 1,5 miesięcy znosiły jajka, maksymalnie 70 jajek/dziennie. Od września 2012 roku, nie znoszą żadnych jajek.
       
      Po konsultacjach z weterynarzem, dostały już dwa razy lekarstwo na odrobaczenie. Do dzisiaj nie znoszą w ogóle jajek.
       
      Zauważyliśmy, że zmienił im się wygląd grzebieni - pobladły i skurczyły się. Niektóre kury chodzą ospałe, 5 już "usnęło".
       
      Proszę o pomoc w diagnozie, co dolega kurom.
       
      Zdjęcia:
       
       
      http://imgur.com/9e4iZ
      http://imgur.com/bfU2g
      http://imgur.com/iHfFY
      http://imgur.com/Lm3E2
      http://imgur.com/HHYld
      http://imgur.com/uFkp3
      http://imgur.com/hHHAS







    • Przez arko2255
      Witam wszystkich Agrofotowiczów, od pewnego czasu chodzi mi po głowie nowe zajęcie, a mianowicie sprzedaż owoców i warzyw na miejskim targowisku. Chciałbym podjąć próbę w tym kierunku przede wszystkim dlatego, że posiadam niezbyt duże gospodarstwo i szukam dodatkowych dochodów.
      Powiem tak jestem całkiem zileony jeżeli chodzi o taki rodzaj handlu więc mam kilka podstawowych pytań:
      1 czy prowadzenie takiej działalności obłożone jest jakimś podatkiem?
      2 co mogę sprzedaać bez pozwoelnia, chodzi głównie o możliwość sprzedaży np. ogórków czy kapusty kiszonej oprócz produktów nieprzetworzonych
      3 czy trudno się wbic w dzisiejszych czasach w ten rynek i jak jest z popytem?
      4 czy roznorodnosc sprzedawanych produktow ma znaczenie?
      5 co muszę zakupić do prowadzenia takiej sprzedaży?
      6 na jakie pieniądze można w ogóle liczyć?
       
      Dodam jeszcze, że jestem w stanie zaopatrzyć sie we wlasnym zakresie tylko w kilka rodzai owoców i warzyw, reszte zamierzam kupowac od rolników.
       
      Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość.
    • Przez PolskaMocUrsus
      http://olx.pl/oferta/jajka-zielononozki-czysta-rasa-CID757-ID94xqH.html#82d9a89dcf -Wszystko jak w temacie, udzielę każdej odpowiedzi  
    • Przez nie
      Ustawa o sprzedaży bezpośredniej ma wejść w życie 1 stycznia 2016 roku. Senat przyjął ją dziś bez poprawek. Nowe przepisy mają umożliwić rolnikom produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych takich jak pieczywo, wędliny, dżemy czy kompoty produkowane w niewielkich ilościach i pochodzące w własnej hodowli.
      Ustawa przewiduje, że sprzedaż do wartości 150 tysięcy euro rocznie, czyli do około 50 tysięcy złotych miesięcznie będzie opodatkowana ryczałtem w wysokości 2 procent, a rolnik lub członek jego rodziny będzie musiał prowadzić ewidencję sprzedaży w dowolnej formie, np. zapisując ją w zeszycie.
      Senatorowie PiS zgłosili do ustawy 4 poprawki. W głosowaniu przeszedł jednak wniosek o przyjęcie ustawy bez poprawek.
      Senator PiS Jerzy Chróścikowski wyjaśnił, że on i jego koledzy chcieli przywrócenia pierwotnej wersji ustawy w której zapisana była kwota wolna od podatku w wysokości 7 tysięcy złotych. Dodał, że poprawka podnosiła ją do 30 tysięcy złotych. Zdaniem Chróścikowskiego, opodatkowanie sprzedaży bezpośredniej może spowodować, że rolnicy w obawie przed urzędem skarbowym zrezygnują przetwarzania produktów rolnych.
      Zgodnie z przyjętą dziś przez Senat ustawą, sprzedaż bezpośrednia będzie mogła być prowadzona wyłącznie w miejscu wyprodukowania produktu lub na targowiskach.
    • Przez marluk
      witam,
       
      Czy ktos z was dziala w ramach MOL? Ciezko jest spelnic wymagania? Jak to wyglada w praktyce? Chcialbym przetwarzac mieso swin na wyroby, w sumie nie tylko swienie drob tez, jakies owoce na soki i dzemy. Mam budynek, wystarczy pewnie go zaadoptowac zeby przeszedl przez wymogi i ok.  Chcialbym zapytac kogos kto juz przez to przechodzil albo mial stycznosc...
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj