Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam 2 siewniki konne i chcialbym je ze soba polaczyc aby byl szerszy. 

Jak sie za to zabrac? Jakies porady? 

Nie interesuja mnie opinie w stylu : sprzedaj oba, kup poznaniaka.  Mam 2 siewniki i wolny czas, a w mojej okolicy poznaniaki chodzą po min. 1500zl, a duzo ziemi nie mam. 

Szukalem osoby, ktora sie podejmie takiego zadania, ale nikt nie probuje. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Przeciąć i zespawać do kupy . Uciąć oczywiście po jednym boku z jednego i drogiego . Widziałem też połączone bez rozcinania . Połączony był tylko wałek wysiewający , jedna przekładnia zdjęta , no i dorobiony układ zawieszania .

Opublikowano

Skoro nie masz dużo ziemi, to nie lepiej tylko do jednego zrobić zawieszenie do ciągnika? nie myśl sobie że dwa zespawane razem to są takie lekkie.

Opublikowano

13 bez sensu za traktorem . Bardzo wąska i np30-tka będzie ugniatała kołem na zakład . Minimum 15 . Dwa konne w kupie nie sa ciężkie .

Opublikowano

60-tką już nieźle telepie, jeszcze jakieś bronki i ciężar całkiem spory, to już lepiej jeden siewnik i jakiś agregacik przed siewnikiem..    

Opublikowano
Aktualnie mam siewnik konny, ale na tuz juz jest przerobiony. Teraz chcialbym poszerzyc. Z siewnikiem jezdzi 30tka. Brony tez z czasem moglby byc w planie. Połączenie skrzyni to raczej proste. Gorzej wlasnie z przekladnia wysiewajaca, zeby wszystko gralo. Czy nalezalo by jakos to wzmocnić? Dorobic rame?
Opublikowano

Coś takiego i za jednym razem wszystko

a tu pierd*li szerszym i potem bronuje.

Opublikowano
Ja miałem kiedyś 2 konne ale do c-360 To spokojnie sobie radziła nawet amazona 4 metry zapinałem jak siałem poplon ale to zboża z 300kg to nie szło zawrócić. Konne miałem właśnie wycięte brzegi i zespawane tak że skrzynia była w całości
Opublikowano

Do 60 tki to jeszcze, ale do 30-tki to może być już duży problem.

Opublikowano
Plasko jak na stole. Myslalem osobiscie zespawac poltora siewnika, bo 2 to troche za szeroko, zeby po publicznych drogach jezdzic, moim zdaniem. Jesli c330 nie da rady, to w pogotowiu czeka zetorek 5211. Chodzi mi glownie, czy tylko nalezy to wszystko zespawac i juz, czy nalezy robic jakies wzmocnienia, zeby sie nie zlamal.
Opublikowano (edytowane)

Przerobiony mam na 21 rurek , bo pod 30-tkę był robiony . Jak by był szerszy też by dała radę . Skrzynia zasypowa mała to wielkiego ciężaru nie nasypie . Ważne by daleko mocowań do TUZ-a nie wystawiać , to wtedy i podnośnik ma lżej . Popatrz nawet po ogłoszeniach jak ludzie to powzmacniali i kombinuj .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
U mnie przy 21 lejkach to wzmocnieniem jest pręt fi16 w tym kątowniku co sie kręci redlice i rura grubościenna w miejscu mocowania kół, oraz na skrzyni zasypowej jest ceownik chyba 30mm.
Opublikowano

dodam ze trzeba tez dokladnie ustawic walek wysiewajacy zeby obydwie strony rowno sialy. mialem kiedys takiego -kupilem zrobionego - ladniej sial niz poznaniak. sprzedalem znajomemu ktory ma pole kolo mojego i do dzisiaj nim sieje- lepiej mu to wychodzi niz mnie....

Opublikowano (edytowane)

dobrze ci radzą , sprzedaj  , koszt przeróbki plus wartość obydwu to masz poznaniaka z większą skrzynią zasypową.  Miałem poznaniaka na docisu i konny po przeróbce do ciągnika z poszerzoną skrzynią na ziarno i wiem co piszę. Teraz nordsten  CLD .

Edytowane przez jacek3773
Opublikowano

lepiliśmy coś takiego z 13 i 15, napęd z obu kół oddzielnie na każdą skrzynie, ceownik 10 pod oś i na ramę, 360 miała co dźwignąć

po wymianie na poznaniaka mogę Ci powiedzieć że szkoda roboty, większa skrzynia, centralny docisk, dobry zgarniacz i robota całkiem inna

Opublikowano

Witam wszystkich nie chce zaczynać nowego tematu a nie wiem czy taki istnieje. Planuje zbudować sobie agregat uprawowo siewny do T25. Za bazę chciałem użyć konnego 15 lejków ale co myślicie jakby zrobić coś takiego na Poznaniaku. Tylko problem polega na tym, że raczej 2.5 m to mi tego raczej nie podniesie. Może by go tak zwęzić. Do np. 2 m. Agregat miałby mieć dwa rzędy zębów kultywujących i wal strunowy. Nad tym skrzynia mniej więcej na środku. Za wałem listwa z lejkami wysiewajacymi koło napędowe z boku i listwa zagarniająca. Moje gospodarstwo to ok 5 h i nie planuje rozbudowy. Odziedziczyłem po dziadkach. Trochę się uczę trochę bawię ale najbardziej to sentyment. Planuje też udokumentować cała budowę może się komuś przyda. Liczę na waszą pomoc pozdrawiam. Tu widziałem coś podobnego