Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam takie pytanie 

Chciałbym przerobic srodek czesci stodoly na tuczarnie dla trzody chlewnej ktora byla by na glebokiek sciolce 

Trzeba bedzie miec jakies pozwolenie ? 

Jak to wyglada z punktu widzenia  urzedowego  ?

Edytowane przez szybki19

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez GibusDF
      Witam!
      Gospodarstwo Rolno-Hodowlane w Wielkopolsce (okolice Koła) poszukuje osoby chętnej do podjęcia pracy jako zarządca w chlewni dla loch. Wykształcenie w kierunku rolniczym, zootechnicznym, weterynaryjnym lub o kilkuletnim stażu pracy przy hodowli loch. Możliwość zakwaterowania i pracy wraz z rodziną. Zainteresowanych proszę o kontakt e-mailowy Lgalemba@wp.pl lub PW @GibusDF
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam, chciałbym wybydować w niedalekiej przyszłości tuczarnie 500-800 sztuk. Taka rozbierzność, ponieważ nie wiem ile wynosi koszt budowy i czy w budżecie się zmieszczę. Bardziej rozważam opcje z rusztami, koszt budowy na ściółce znacznie wyższy.  Ktoś postawił chlewnie na 750 sztuk i powiedział, że całkowity koszt budowy i wyposażenia wyniósł go niespełna 600 tyś brutto. Jest to realne ? 
      Ile trwa załatwianie formalności przy budowie takiej tuczarni ?
      Jakie dokumenty są potrzebne ? 
      Jakie ciekawe rozwiązania można zastosować jeśli chodzi o wyposażenie tuczarni ? 
      Ruszta, jak to zrobić aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, zniwelować zimno itd.  
      Ktoś niedawno budował tuczarnie ? 
      Może ktoś posiada tuczarnie na ściółce o dużej obsadzie ? 
      Jeśli tak to jak to wygląda, jeśli chodzi o obornik. 
      pozdrawiam. 
    • Przez RelMy
      Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,
      Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.
       
      P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.
       
    • Przez rudinho11
      Rok 2015 zakończyliśmy ceną 3.30+vat. W nowym roku oby chociaż złotówkę świnki były droższe. Jak u was ceny ?
    • Przez lazik11441
      Witam ostatnio gdzieś w ogłoszeniu znalazłem "mobilną mieszalnię pasz" i chciałem się dowiedzieć czy może ktoś posiada coś takiego? jak to się sprawuje i czy jest warte swojej ceny ?  Ponieważ jest to dosyć drogie chciałbym się zorientować czy lepiej kupić coś takiego czy zwykły rozdrabniacz chodzi mi o coś takiego do ciągnika, podaję przykład w ogłoszeniu z góry dzięki za udział w temacie
      http://olx.pl/oferta/mobilna-mieszalnia-pasz-na-wom-CID757-IDcua7N.html#f0791cc7eb
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v