Kongskilde Variosem 2 czy Monosem NG PLUS 4
-
Podobna zawartość
-
Przez matiz955
Cześć.
Chciałbym zapytać się o poradę, jaki siewnik byście polecali do kukurydzy, który chcę zakupić na wiosnę przyszłego roku na Młodego Rolnika.
Siewnik pneumatyczny, punktowy, 4-rzędowy, najlepiej redlice talerzowe, do 45 tyś zł.
Siewnik będzie współpracował z Kubotą M7040- 74hp.
Co polecacie w tych cenach, może ktoś jakiś posiada.
Ostatnio patrzę, są jakieś nowe marki, jak MINOS czy OZDOKEN, lub też MATERMACC.
Liczę na pomoc, pozdrawiam
-
Przez Farmer19900
Chciałbym Was zapytać jak sprawują Wam się siewniki precyzyjne na pochylonym terenie? Macie jakiś sposób na zminimalizowanie problemu? Słyszałem o siłownikach, jeśli ktoś może się wypowiedzieć to bardzo proszę.
-
Przez dziki97
Witam wszystkich planuje kupić agregat uprawowo-siewny firmy KONGSKILDE (zdjęcie podglądowe) https://olxpl-ring05.akamaized.net/images_tablicapl/413400025_3_644x461_agregat-uprawowo-siewny-agregaty_rev004.jpg mieliście z maszyną do czynienia, możecie się wypowiedzieć co do dokładności wysiewu, i jak funkcjonują aparaty wysiewające, jest to awaryjne czy nie? będzie to mój pierwszy siewnik pneumatyczny i mam pewne obawy.
-
Przez mercurial2000
Witam, mam problem z normą wysiewu ziaren w monosemie 4 rz, stopkowym. Maszyna nowa, bardzo prosta. Ustawiam dawkę nawozu - leci co do kilograma, ziarna przy odpowiednim ciśnieniu dobrze się trzymają tarczy, sieje się lekko. Ale co inne pole i ziarno to norma wysiewu ziaren ma rozstrzał od 500 szt do 10 tys. na hektarze... Przecież takim siewnikiem to nie da się jeździc na usługę, bo klient chce tyle, a ja mu mówię "Panie, zobaczymy w trakcie"... Jasna cholera mnie bierze i nie wiem co zrobic. Z licznikiem też nie mogę dojsc do ładu - po kalibracji prędkości na 122 m i przy prędkości 7,5 km/h traktora na liczniku siewnika wyświetla się prędkosc od 7 do 9 na h. Zwiększam liczbę impulsów, i tak to nic nie daje. Co pole to też inaczej liczy. I np zasieję 3 ha, a wyświetla mi, że zasiałem 3,4 ha... Kazdy chwali te siewniki, a ja swój najchętniej utopiłbym w jeziorze...
-
Przez waldii1
Witam, zakładam nowy temat bo nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji do siewnika jak w temacie z roku 2004. Wiem że jest na stronie producenta ale do nowych modeli a tam nie ma wzmianki jak ustawić zagartacze, koła dociskowe itp w wersji wózka kukurydzianego. Ewentualnie jakby ktoś miał taka instrukcje lub byłby w stanie podpowiedzieć w jakiej pozycji ma być sprężyna na zagartaczach gdy np. rządki są w bruzenkach. Proszę o pomoc osób które posiadają taki sprzęt i wiedzą co jak ustawić.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Problem z elektroniką w kabinie New Holland t7040 2009
Rzepak SY Ilona