Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty się za naukę bierz by porządny zawód zdobyć a nie tu dywagujesz co będzie w 2021;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez zyzek
      Czy warto kupić pługi tego typu z 1990r? Dobrze się nimi orze, czy to gra nie warta świeczki?
      Jest to wersja ciężka, czy lekka? Ile mogą ważyć?

• Przez farmer1999
      Witam.
      Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z dofinansowaniem na rozpoczecie dzialalnosci rolniczej. Ile maksymalnie mozna dostac na zalozenie gospodarstwa? Mlody rolnik premia 100 tysiecy i jakie jeszcze sa mozliwe fundusze jesli zaczyna sie praktycznie od zera?
      Mam napisany biznes plan skierowany na hodowle bydla opasowego. 
      Mieszkam w UK gdzie zdobylem przez ten czas wyksztalcenie rolnicze srednie i dodam tez ze mam staz w rolnictwie jako pracownik i uzbieralem wystarczajaco pieniedzy na wklad wlasny do banku na to zeby prawdopodobnie dostac kredyt w polsce. Czekam az tylko podskoczy funt w gore zeby przelac na konto polskie zeby nie byc stratnym na przelewie. 
      Chce sie dowiedziec jaka jest maksymalna kwota ktora moge dostac na zakup gruntow rolnych, maszyn, bydla itp. Inaczej nazwac jaka kwote moge dostac na zalozenie gospodarstwa rolnego. 
      Prosze o to zeby nikt nie pisal "strata czasu" czy tez "nie ma pieniedzy w rolnictwie"
    • Przez Hasaki
      Witam serdecznie,
      od pewnego czasu pracuje na umowę o prace, automatycznie utraciłem ubezpieczenie w KRUSIE i przeszedłem do ZUS.
      Czy po tej zmianie mogę dalej składać wniosek na dopłatę na:
      -JPO
      -ONW
      - Premie dla młodych rolników ?
    • Przez weengosz
      Witam, na razie czysto hipotetycznie zastanawiam się nad następującym tematem.
      Aktualnie dzierżawię około 60 hektarów łąk co daje ~120,000pln dopłat rocznie.

Czy będąc oficjalnie rolnikiem i mając takie dochody roczne mogę liczyć gdzieś na lepsze warunki kredytowe niż człowiek pracujący na etacie?
      Ma ktoś taką wiedzę jak najlepiej podejść do tematu, żeby oprocentowanie kredytu było jak najniższe?
    • Przez 840719
      Witam,
      mam pytanie odnośnie zakupu ziemi i założenie siedliska. 
      Mam 34 lata, urodziłam się na wsi więc "klimat wiejski" nie jest mi obcy. 
      Po liceum przeniosłam się do większego miasta i zaczęłam studiowanie (kierunek nie związany z rolnictwem).
      Studia skończone, jest wykształcenie wyższe, jest praca, jednak nadal "coś ciągnie" poza miasto. 

Przejrzałam działki rolne i w oko wpadła mi taka o wielkości 65 arów z możliwością podłączenia wody i prądu.
      Według ustawodawcy muszę być "rolnikiem" aby zakupić taką działkę. 
      Czy w takiej sytuacji wystarczy tylko abym posiadała ukończone studia podyplomowe o kierunku rolnictwa (???)
      a przy ewentualnym zakupie sprzedawca zgłosił to do ANRu??

pozdrawiam i dziękuje za pomoc
      Monika

• Dodaj nową pozycję...
v