Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Posiadam renie 15554 , skrzynia tractoshift ,sprzęgło szarpie w obu kierunkach jazdy .Elektrozawory  działają lecz potencjometr sprzęgła  lub komputer zle nim steruje to znaczy ; 

przy wciśniętym pedale cofnie zawór proporcjonalny (rozłonczy sprzęgło) .lecz gdy puszczamy pedał to wbija cewka zawór bez stopniowego włączenia. Ma tak od zakupu (rok) macie jakiś pomysł czy szukać dobrego fachowca z komputerem .ZAMOŚĆ.

Opublikowano
W Turobinie jest dobry mechanik, a nawet dwóch. Jeden to Pan B., ojciec przez telefon nawet powie co jest, a jego syn to nic nie powie, tylko na serwis odrazu do siebie. Jest jeszcze jeden, Pan M., i on dojeżdża do klienta.
Opublikowano

Witam.Czy miał ktoś takie objawy że ciągnik letko ciagnie na luzie przy puszczonym sprzęgle , przy wciśniętym puszcza ,no i szarpie. Renia 15554 skrzynia biegów mechaniczna z 3 pół biegami .Kiedys czytałem na forum że ktoś to miał jestem ciekaw co było przyczyną.Bede wdzeczny .

Opublikowano (edytowane)

Cewki elektrozaworów sprzęgła chodzą ON-OFF ,gdy rozebrałem włącznik sprzęgła + wyjołem potencjometr +połonczyłem styki włoncznika = cewki zamykają i łagodnie stopniowo otwierają.CZY kalibracja to naprawi ? I jeszcze jedno jaki koszt .

Edytowane przez leszek1981
Opublikowano (edytowane)

Potencjometr musi być prawidłowo wyregulowany względem przełącznika    górnego i dolnego sprzegla.

Jak ciagnik rusza z manetki  rewersu?

Edytowane przez Agrotech1111
Opublikowano (edytowane)

Witam . {potencjometr rozbierałem na czynniki pierwsze }  Dziś skonczyłem składać i próba .Albo mi się wydaje , albo jest   *lepiej *[to szarpanie od zakupu więc chyb niewiem jak jest poprawnie ] przypomniałem sobie miał  wcześniej opóznienie ruszania .  Jeszcze mi miga kontrolka chyba coś związane z prawą cewką sprzęgła (jak ją wypne  -nie miga)  i idzie na nią10 v  na drógą  3-4 chyba .Zastanawia mnie ta różnica  ??? .Wracając do próby rusza łagodnie w obu kierunkach .Takie mam wrarzenie z dziś  , ale trzeba więcej pojeżdzić .(ciśnienie na wyspie do 25 zimny).     niewiem o jaką manetke  ci chodzi ja mam przełącznik koło kontrolek -niewygodny .Pozdrawiam.. 

Opublikowano (edytowane)

A z tym ciągnięciem to pewnie tarczki ? włączając 1 to jak sychronizator złapie to rusza ,mały zgrzyt i wejdzie 1  .przypomniałem sobie jak zmieniałem olej to płukałem ropą {30 litry} na ropie tesz ciągneło    .. Mam pytanie dużo tam tarczek ??     przez to trudno ocenić rozłanczanie sprzęgła.

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze taka ciekawostka  --ciągnik stoji a na wyświetlaczu prędkości   wartości dalekie od zera --wcisne sprzęgło jest 0   --skąt to ??    

Od czego taka kostka 5 cm x5cm pisze chyba agriculture ma 2 kostki jedna mała na 2 kable ., druga 5-8 +/- znajdóje się pod kierownicą ?????????

Opublikowano

Jest takie powiedzenie: Do odważnych świat należy - życzę Ci powodzenia, ale cienko to widzę, abyś poradził sobie z tym ciągnikiem. Mimo dobrych chęci i samozaparcia to może nie wystarczyć. Zatrudnij dobrego fachowca, ale nie z łapanki, tylko sprawdzonego.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Napisze troszke histori tej reni -po zakupie woda w oleju [oringi na tulejach]  -po odkręceniu miski okazuje sie ostatnia stopa przepalona [obruciło panewke] poluzowana pompa -ciśnienie na hydraulice zewnęntrznej 80 bar i inne drobniejsze .Zrobiłem sam więc myśle że dalej też pójdzie mechanika gorzej z elektroniką.

Opublikowano

makel9 zaproponował ci pomoc więc zwróć się do niego bo bez programu nie podzialasz za wiele. Żeby ta skrzynia pracowała poprawnie musi być dobrze skonfigurowana (ustawienie cisnienia potencjometru sprzegla itp), i poprawnie skalibrowana. Po za tym kalibracja powinna byc systematycznie robiona.

Opublikowano

Temat zaczyna mnie troszkę denerwowac więc coś powiem 

1 : skoro rozebrałeś potencjometr i po złożeniu jest lepiej to rozbierz teraz sterownik (poczyść,poustawiaj ) a pewne będzie po problemie

Cytat

Napisze troszke histori tej reni -po zakupie woda w oleju [oringi na tulejach]  -po odkręceniu miski okazuje sie ostatnia stopa przepalona [obruciło panewke] poluzowana pompa -ciśnienie na hydraulice zewnęntrznej 80 bar i inne drobniejsze .Zrobiłem sam więc myśle że dalej też pójdzie mechanika gorzej z elektroniką

co ma piernik do wiatraka , ja też umiem zrobić kalibracje a już za gotowanie pomidorówki się nie biorę 

a w Twoim przypadku nie tyle chodzi o umiejętności co o sprzęt :)

3:

Cytat

Po za tym kalibracja powinna byc systematycznie robiona.

A tą wypowiedz powinni przeczytać wszyscy użytkownicy ciągników z rewersem  elektrohydraulicznym i nie było by później  postów że rewers elektrohydrauliczny się psuje i jest drogi w naprawie wiec lepiej mechaniczny ( ale przecież szkoda kasy na kalibracje )

4:

Cytat

Jeszcze taka ciekawostka  --ciągnik stoji a na wyświetlaczu prędkości   wartości dalekie od zera --wcisne sprzęgło jest 0   --skąt to ??    

a z tond to że w najlepszym przypadku to tylko zamienione  czujniki (Triplerspeed z groundspeed)

popraw to a zobaczysz poprawe

5:

Cytat

Wydawało mi się że ostatnio jak taki miałem to jeździł i bez sprzęgła, no ale może mi się z ergosem pomyliło...

mnie też sie wydaje ze rewers bez sprzęgła choć dawno starej ( z manetką bez luzu ) nie robiłem 

ALE SKORO 

Cytat

ster widzi że ciągnik się porusza ze zbyt  dużą prędkością to normalne że nie zmieni kierunku jazdy

6:

Cytat

Od czego taka kostka 5 cm x5cm pisze chyba agriculture ma 2 kostki jedna mała na 2 kable ., druga 5-8 +/- znajdóje się pod kierownicą ?????????

zrób fote bo nie rozumiem . Pod kierownicą wolna kostka to od diagnostyki właśnie ale to 4 pin

A 7: to przepraszam że się rozpisałem 

Opublikowano

Witam .To że jest lepiej to się okaże w polu.   Ja tylko przeczyściłem wszystko .Nie twierdze że kalibracjia nie potrzebna !   tylko odpowiednia  kolejność  zrobić mechaniczne>kalibrować. (ciągnie chyba na tarczkach)   Z tymi czujnikami -niewiem które , ale coś w tym jest ,czy chodzi o te na skrzyni .? gdyby to było ,to może bez sprzęgła rewers.... Ta kostka ma napis electronicue nad stacyjką obok przekażników same różowe kabelki  Zdrówka i cierpliwości.

Opublikowano

Wątpię, abyś znalazł fachmana, który podepnie lapka z Metadiag-iem jeśli powiesz, że sam robiłeś - zapewne uwierzy Ci na słowo, że zrobiłeś to dobrze.

Co zrobisz, jak kalibracja nie przejdzie?!

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Witam mam problem z renatą rewers elektrochydrauliczny szarpie na zimnym silniku jak się rusza z rewersa, na ciepłym jest w miare. Jak przełącze rewers do jazdy wcisnę sprzęgło i chcę włączyć bieg to rusza  i niemoge włożyć biegu iak wyłącze rewers to bieg wchodzi ładnie. Ciśnienie skrzyni to 20bar skrzynie rozbierałem powymieniałem te sprężyny w koszach wszystkie oringi i nic się nie zmieniło tarczki ładne.

Proszę o namiary na jakiegoś fachowca bo mi ręce opadły gdzie nie dzwonie to mówią ze z nimi tak jest i to trudno ogarnąć. Okolice Hrubieszowa Zamościa

Dnia 21.01.2018 o 02:28, Agrotech1111 napisał:

Chodzi o to jak ruszasz z rewersu bez sprzęgła czy szarpie?

Kolego skąd jesteś mam problem z reno temis skrzynia z rewersem elektrochydraulicznym?

Opublikowano
Dnia 14.01.2018 o 19:44, leszek1981 napisał:

Witam . Posiadam renie 15554 , skrzynia tractoshift ,sprzęgło szarpie w obu kierunkach jazdy .Elektrozawory  działają lecz potencjometr sprzęgła  lub komputer zle nim steruje to znaczy ; 

przy wciśniętym pedale cofnie zawór proporcjonalny (rozłonczy sprzęgło) .lecz gdy puszczamy pedał to wbija cewka zawór bez stopniowego włączenia. Ma tak od zakupu (rok) macie jakiś pomysł czy szukać dobrego fachowca z komputerem .ZAMOŚĆ.

Doszedł pan co było przyczyną?