Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość łorawiok
Opublikowano
23 godziny temu, freetaxi napisał:

Najwygodniej to proponuję kontakt ze swoim BP. 

Już to rozgryzłem . Po prostu próbowałem wyslac wniosek- taki sam- ponownie i po komunikacie że uprawy się pokrywają wróciłem do opcji  " popraw" i w ikonce " uprawy " jedna  czerwona  wskazała o która działkę chodzi . Po okolicznych działkach domyśliłem się o kogo chodzi i zadzwoniłem do niego a ten wyraził skruchę i wycofał moją działkę . Po prostu pirat - który w ostatnim dniu pierwotnego terminu zapolował na cudze działki ignorując wszystkie komunikaty , a był to człowiek z dwoma fakultetami .

Opublikowano
Dnia 21.05.2018 o 07:08, damiandg napisał:

Powiedzcie mi bo rysuje działkę ale we wniosku nie pod MKO podaje mi 000 ale pod gruntem kwalifikowanym podaje mi odpowiednią powierzchnie działki. Jeżeli pod MKO nie podaje powierzchni to nie dolicza mi tej powierzchni do JPO. Co to może być?

Podpowie ktoś coś?

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, damiandg napisał:

Podpowie ktoś coś?

Po prostu ta działka nie ma ustalonego MKO , czyli nikt do tej pory nie składał na nią dopłat i jest odznaczona na szaro . Nie martw się Agencja ustali ci do niej MKO  i dostaniesz dopłaty, ty tylko  wyrysuj granice i zgłoś rozbieżnośc  . We wniosku nie dolicza JPO , bo nie ma MKO , logiczne ?. W kolejnych latach już będziesz miał  MKO do tej działki .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Ma ktoś pomysł jak sprawdzić czy rośliny zadeklarowane do EFA14a wysłały się prawidłowo? Bo w zakładce wysłane jak i na wydruku wniosku wysłanego rośliny zadeklarowane do EFA14a nie są prezentowane.  

Opublikowano

Witam. Przyszło mi wezwanie z agencji, że mam braki formalne:

1. Rolnik zaznaczył wnioskowanie o płatność ( w zakresie płatności bezpośrednich) ''Wnioskowanie o przyznanie płatności do powierzchni uprawy buraków cukrowych", jednak nie dostarczył wymaganej deklaracji do tej płatności.

2.Rolnik zaznaczył wnioskowanie o płatność ( w zakresie płatności bezpośrednich) ''Wnioskowanie o przyznanie płatności do do powierzchni upraw roślin strączkowych na ziarno'', jednak nie dostarczył wymaganej deklaracji do tej płatności.

1. Umowa na buraki we wniosku jest. Czy trzeba coś jeszcze dołączyć?

2. Tu nie wiem całkowicie o co chodzi.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Przed chwilą, mieszko12k napisał:

Witam. Przyszło mi wezwanie z agencji, że mam braki formalne:

1. Rolnik zaznaczył wnioskowanie o płatność ( w zakresie płatności bezpośrednich) ''Wnioskowanie o przyznanie płatności do powierzchni uprawy buraków cukrowych", jednak nie dostarczył wymaganej deklaracji do tej płatności.

2.Rolnik zaznaczył wnioskowanie o płatność ( w zakresie płatności bezpośrednich) ''Wnioskowanie o przyznanie płatności do do powierzchni upraw roślin strączkowych na ziarno'', jednak nie dostarczył wymaganej deklaracji do tej płatności.

1. Umowa na buraki we wniosku jest. Czy trzeba coś jeszcze dołączyć?

2. Tu nie wiem całkowicie o co chodzi.

Proszę o pomoc.

A zaznaczył Pan na działkach z uprawami buraków cukrowych i roślin strączkowych - P burak cukrowy i P STR ?

Opublikowano

Płatności jpo zaznaczone. No nic w poniedziałek wybieram się do agencji zobaczymy o co kaman.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mieszko12k napisał:

Płatności jpo zaznaczone. No nic w poniedziałek wybieram się do agencji zobaczymy o co kaman.

Ne chodzi o JPO, trzeba zaznaczyć pod JPO, P burak cukrowy i P STR

coś takiego

v  JPO

v  P burak cukrowy

Edytowane przez rolnik379
  • Like 1
Opublikowano

trochę to dziwne przecież jeśli mam zaznaczone, że ubiegam się o dopłatę do buraków cukrowych i mam je zaznaczone na mapie i zaznaczone mam jpo to chyba logiczne, że ubiegam się o te płatności do buraka no nic... spróbuję zobaczyć we wniosku czy się da jeszcze coś zobaczyć pozmieniać, dzięki za pomoc

Opublikowano

Zawsze możesz mieć więcej buraków na polu niż umowie i ubiegać się o dopłatę na część. Przy takim podejściu jakie proponujesz miałbyś przedeklarowanie i kary. To samo dotyczy PSTR. Płatność przysługuje kiedy zbierasz ziarno, a przecież możesz uprawiać strączkowe na zielony nawóz.

Opublikowano

Ktoś mi podpowie w jaki sposób zaznacza się obszary EFA? Według instrukcji pod przyciskiem MAPA powinienem mieć do wyboru definiowanie upraw oraz EFA a u siebie tego nie widzę i nie wiem jak to włączyć.

Opublikowano

A EFA nie pojawia się u góry w zakładce mapy po przekroczeniu 15 ha wyrysowanych na mapie upraw na gruntach ornych??, bo u mnie dopiero wtedy się pokazało

• Thanks 1
Opublikowano

hej,

pół dnia ewniosek chodził prawie bez żadnego problemu, a od godziny jak chcę przesunąć punkt to jakby "trzęsie się cała mapa" i nic nie da się zrobić. Może ktoś wie co się dzieje? Ciasteczka czyściłam, ponownie się zalogowałam i nic!

p.s. czy jak ktoś składał wniosek papierowy, to bardzo się denerwowali w agenturze?:) 

Opublikowano

Zadeklarowałem rośliny do EFA14a i wysłałem wniosek. Po kliknięciu prawym klawiszem w zakładce wysłane i wybraniu "wyświetl źródło strony"  wyświetla m.in. coś takiego:

<efa:roslinyWMiedzyplonie>

<uprawa:roslinaUprawna kod="G1535" nazwa="undefined"/><uprawa:roslinaUprawna kod="G0077" nazwa="undefined"/>

Zamiast tego undefined powinna być gorczyca i jęczmień jary. Rośliny na pewno podałem, kody się zgadzają, tylko nazw brak. Ma ktoś podobnie? 

Opublikowano

Witam, czy ktoś się orientuje co oznaczają skróty typu PEG_zal1, PEG_zal2, PEG_SOR itp? Niby nie jestem najgorsza w przeszukiwaniu internetu, a tu mi się nie udało :(

I czy ktoś ma w zakładce "działki" inną powierzchnię niż w księgach wieczystych? W księgach mam 5 arów mniejszą niż we wniosku. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam