Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mano napisał:

Kolega pod koniec stycznia dostał decyzje a pieniądze miał na koncie po tygodniu. U nas tak płacą do dwóch tygodni po decyzji, tak jest co roku oby i w tym. 

U mnie mija 3 tydzień i cisza.....

Opublikowano (edytowane)

czy ktoś posiada taką wiedzę czy składając wniosek  w gminie o dopłaty za paliwo , jest konieczność wpisania NIPu ,przypadek taki że ziemia przepisana na  córkę a ona nie ma jeszcze NIPu nadanego , faktury brane również bez Nipu . piszę tu w imieniu tej córki pewnego rolnika . i czy trzeba być ubezpieczonym w KRUS by wystąpić o nadanie nr producenta rolnego, tego ewidencyjnego by zkładać wniosek o dopłaty obszarowe, ziemia jest na nią , a nie jest w krusie, tylko w urzędzie pracy , 

Edytowane przez suzuki18l
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Na fakturze wystarczy PESEL i do gminy też, teraz tak nie chcą nadawać nip-u na za bardzo, tylko w przypadku przejścia na VAT 

Opublikowano

Panowie, trochę z innej beczki. Może będziecie mi w stanie pomóc.  Mam pytanie odnośnie ewentualnej kary w przypadku, gdy chciałbym sprzedaż ziemię rolną, na którą otrzymałem dopłaty ONW. Przyszły właściciel chciałbym przetworzyć ziemię na działki budowlane. Jak to wygląda ze strony prawnej? 

Opublikowano
4 minuty temu, db09 napisał:

Panowie, trochę z innej beczki. Może będziecie mi w stanie pomóc.  Mam pytanie odnośnie ewentualnej kary w przypadku, gdy chciałbym sprzedaż ziemię rolną, na którą otrzymałem dopłaty ONW. Przyszły właściciel chciałbym przetworzyć ziemię na działki budowlane. Jak to wygląda ze strony prawnej? 

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/ONW-wnioski/2011/Zaniechanie_prowadzenia_dzialalnosci_rolniczej_ONW_abik.pdf

Opublikowano

witam, mam pytanie dostalem od wójka pole wraz z łąką i chcialem ubiegac sie o doplaty do tej łaki w tym roku z tym ze nie ma mozliwosci jej zebrania nikt tego nie chce wziaść, mozna skosić i nie zbierać? albo moze jest jakis sposob zeby nie kosic tego a brac dotacje

Opublikowano
2 minuty temu, gregory81 napisał:

Pod warunkiem że masz jeszcze zobowiązania ONW.

w tym roku dostałem na tą ziemię ONW. Zastanawiam się ile mi to wyniesie łącznie. Gospodarstwo nieduże, łącznie ok 10ha więc przekroczę te 3%.

Opublikowano
1 minutę temu, gregory81 napisał:

A ktoś tam będzie się od razu budował? czy to będzie tylko działka budowlana tak na przyszłość?

obok jest już nieruchomość (sąsiadująca) i w przyszłości myślę, że będzie się to rozbudowywać. Mam kilku chętnych więc myślę, że może od razu sprzedam trochę więcej aniżeli te 0,3ha. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli byś sprzedał i miał możliwość uprawy (nowy posiadacz wyrazi zgodę na to żeby nie leżał nieużytek) i uprawiał do wygaśnięcia zobowiązań to wydaję mi się że nie miał byś do zwrotu ONW. Ewentualnie istnieje jeszcze coś takiego jak przejęcie zobowiązań przez kupującego ale to najlepiej dowiedzieć się w ARiMR bo nie piszesz kto to kupuje. A po za tym tak jak pisałeś składałeś pierwszy rok to tego ONW do zwrotu z 0,3 ha to niewiele będzie :)

Edytowane przez gregory81
Opublikowano

Kiedy po raz pierwszy składałeś na dopłaty ogólnie ?? Teraz zbyć ziemi na którą dostałeś onw nie możesz przez rok od wypłaty na konto dopłaty ONW. Nie ma już zobowiązań 5 letnich. 

Opublikowano
4 minuty temu, gregory81 napisał:

Jeżeli byś sprzedał i miał możliwość uprawy (nowy posiadacz wyrazi zgodę na to żeby nie leżał nieużytek) i uprawiał do wygaśnięcia zobowiązań to wydaję mi się że nie miał byś do zwrotu ONW. Ewentualnie istnieje jeszcze coś takiego jak przejęcie zobowiązań przez kupującego ale to najlepiej dowiedzieć się w ARiMR bo nie piszesz kto to kupuje. A po za tym tak jak pisałeś składałeś pierwszy rok to tego ONW z 0,3 ha to niewiele będzie :)

tzn. źle się wyraziłem, ONW na tą ziemię dostaję już kilka lat. Nowy właściciel właściwie od razu chciałby się budować, ale o tym przeniesieniu zobowiązań muszę doczytać

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Diwad890 napisał:

witam, mam pytanie dostalem od wójka pole wraz z łąką i chcialem ubiegac sie o doplaty do tej łaki w tym roku z tym ze nie ma mozliwosci jej zebrania nikt tego nie chce wziaść, mozna skosić i nie zbierać? albo moze jest jakis sposob zeby nie kosic tego a brac dotacje

Jak jesteś w SMG , to wpisujesz uprawa JPO i h... , co tam będziesz robił . Diwad , ty już kiedyś pytałeś w tej sprawie i co , nie składałeś na nią wniosku w zeszłym roku ? .

Edit ; Zajrzałem na twój profil , to w listopadzie pytałeś . Masz tam odpowiedź . Skoś , zostaw na pokosach i wpisz " uprawa JPO " . 

Składałeś ten wniosek na restrukturyzację ?

Edytowane przez marcinski
Opublikowano
1 godzinę temu, suzuki18l napisał:

piszę tu w imieniu tej córki pewnego rolnika . i czy trzeba być ubezpieczonym w KRUS by wystąpić o nadanie nr producenta rolnego, tego ewidencyjnego by zkładać wniosek o dopłaty obszarowe, ziemia jest na nią , a nie jest w krusie, tylko w urzędzie pracy , 

Jeśli córka jest posiadaczem ziemi rolnej , to nie ma prawa być zarejestrowaną w Urzędzie Pracy, ponieważ obowiązek KRUS powstaje w pierwszym dniu kwartału, w którym nabyła ziemię. Prawdopodobnie będzie musiała opłacić KRUS wstecz za ten okres, chyba, że pracuje i jest na ZUS. Nawet jednodniowa przerwa w ubezpieczeniu ZUS powoduje obowiązek zapłaty pełnej składki KRUS za cały kwartał, gdy ta przerwa wystąpiła.

Bedąc na ZUS można zarejestrowac numer gospodarwstwa bez przeszkód, sam tak mam.

Opublikowano (edytowane)

Pytanko ws. bydła na dopłaty, żeby jeszcze móc dopisać jałówkę która ma pow. 24 mies. to muszę już jako krowę i muszę mieć krów min 3? czy3 samice w stadzie?

Edytowane przez MariuszKlim