Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hym ja tam bym powierzchni dizalki nie przekraczal. zreszta dziwne ze mko przekracza powierzchnie dzialki rolnej.

ja mam inne pytanie. jak zmienic sztuke w doplatach. mam zgloszone 20 krow i jedna z nich niestety pojechala z gospodarstwa. odr przez telefon powiedzieli mi ze musze ze strony agencji pobrac jakis formularz wydrukowac wypelnic i podpisac. nastepnie zdjecie cyk i zalaczyc do wniosku. ale nie moge znalezc tego formularza.

Opublikowano (edytowane)

A dziś dziś miałem kontrolę odnośnie tych szt zgłoszonych do dopłat. Sprawdzali czy są i czy paszporty są :S

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
Dnia 12.05.2018 o 21:48, marko-kolo napisał:

Zordi  podaj jakąś podstawę 

edit ...znalazłem i wychodzi że można  podawać 

Dla potrzeb EFA, zgodnie z przepisami UE, na gruncie ugorowanym dopuszcza się prowadzenie produkcji rolnej, ale dopiero po 31 lipca.

Jednocześnie należy pamiętać, że dla gruntów ugorowanych zadeklarowanych jako obszar proekologiczny ustanowiony został zakaz prowadzenia produkcji w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 lipca w danym roku. Dlatego  na wszystkich ugorach w ramach obszarów proekologicznych:

• obowiązuje zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia;
  • dopuszcza się stosowanie herbicydów w celu przeciwdziałania wkraczaniu niepożądanej roślinności (zgodne z zasadą wzajemnej zgodności);
  • dopuszcza się wysiew mieszanek nasion roślin polnych w celu zwiększenia korzyści płynących z różnorodności biologicznej, pod warunkiem, iż nie są one wykorzystywane w celach produkcyjnych i do  skarmiania zwierząt.

Po upływie ww. terminu, rolnik będzie mógł przywrócić grunty do produkcji. Jednocześnie grunt ugorowany deklarowany przez pięć lat jako obszar proekologiczny nie staje się automatycznie trwałym użytkiem zielonym, tylko nadal pozostaje gruntem ornym.

http://www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rolnictwa/Platnosci-bezposrednie/Archiwum/Platnosci-bezposrednie-w-2015-r/Zazielenienie-WPR/Pytania-i-odpowiedzi

Co to za wysiew mieszanek roślin polnych????

Bo koniczyna słabo wschodzi i pójdzie pod pług ale fajnie byłoby cokolwiek wsiać aby była okrywa gruntu przed słońcem.

Efa spełniam koniczyną lub ugorem - jedna cholera dla mnie tylko fajnie byłoby aby coś rosło, zbierać tego nie mam zamiaru - talerzówka ;)

Opublikowano
23 godziny temu, soltys48 napisał:

ile dni temu złożony wniosek??

U mnie przez ostatnie dwa lata byli od 28 do 30 dnia od złożenia

17.04 swysyłałem wniosek

Opublikowano (edytowane)

mam pola 10,4 ha i muszę w tym roku rozpisać uprawy, mam działkę 2,5 ha na której mam sad, aronie i porzeczki, czy muszę każdą z upraw rozpisywać czy da  się napisać np. uprawy trwałe czy coś podobnie?

TAk z ciekawości ile ODR-y biorą za wypełnienie wniosku?

Edytowane przez solek01
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem działkę gdzie przeważały jabłonie, do tego grządki, facelia, nostrzyk. Drzewa owocowe zaznaczyłem bodajże jako sad, resztę jako uprawę mieszaną.

Zależy ile czego jest. Jeśli poszczególne rośliny nie są jakimiś bardzo wielkimi uprawami i nie starasz się o programy prow typu restrukturyzacja małych gospodarstw myślę, że nie będzie problemu by wszystko rozrysować jako uprawę mieszaną lub sad. Albo na tej zasadzie co u mnie.

Mi za wypełnienie wniosku wzięli 30zł. Z tym, że ja mam prosty wniosek poniżej 10 ha, bez programów prow. Zależy ile roboty jest.

Zresztą nie jest problemem samemu to zrobić. Kwestia wprawy. Najgorszy jest ten pierwszy raz :)

18 godzin temu, solek01 napisał:

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

W jaki spoosób moge usunąc groch z upraw EFA, sam sie tam dodał i nie wiem jak go usunać. Druga sprawa, to działka, którą dodałem do EFA(poplon ścierniskowy) ma ponad 4ha, natomiast we wniosku wychodzi mi około 3.5ha...

Opublikowano

Zmienilem konto bankowe na inne jak moge zmienic teraz to we wniosku? mialem juz wyslany wniosek i go wycofalem zeby zmienic nr konta ale widze ze nie moge tego zrobic nigdzie bo sa pola nie do edycji w moich danych. co teraz? czy musze gdzies do agencji pisac o zmianie konta? a czy wnioske ktory wycowalem ale dalej wisi w wyslanych moge wyslac jakos jeszcze raz czy musze od nowa??

Opublikowano

Mam 3 działki po 4 ary każda, od 30 lat nie uprawiane ale rok temu podałem jako niezgłoszone do płatności i teraz są w żółtych ramkach a do góry błąd : wyrysowano uprawę nie podano rośliny uprawnej: Co zrobić usunąć je tym koszem z działek gospodarstwa-najprościej by było.

Opublikowano
25 minut temu, jarekvip99 napisał:

a moge ten wycofany wniosek wyslac jeszcze raz czy musze od nowa wypelniac??

3.Opcja <Wycofaj> dostępna dla wniosków wysłanych (zakładka WYSŁANE) służy do wycofania całego wniosku w przypadku, gdy rolnik nie zamierza ubiegać się o płatności w roku 2018. W przypadku konieczności zmiany lub poprawy danych w wysłanym wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2018”. Aplikacja umożliwi edycję danych we wniosku wysłanym do ARiMR. Po poprawieniu danych należy wysłać wniosek do ARiMR. Będzie on traktowany jako zmiana do wniosku/wycofanie części wniosku w zależności od zmian wprowadzonych w stosunku do pierwotnego wniosku.

Opublikowano
Przed chwilą, adam131 napisał:

3.Opcja <Wycofaj> dostępna dla wniosków wysłanych (zakładka WYSŁANE) służy do wycofania całego wniosku w przypadku, gdy rolnik nie zamierza ubiegać się o płatności w roku 2018. W przypadku konieczności zmiany lub poprawy danych w wysłanym wniosku należy przejść na zakładkę „Nowe” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2018”. Aplikacja umożliwi edycję danych we wniosku wysłanym do ARiMR. Po poprawieniu danych należy wysłać wniosek do ARiMR. Będzie on traktowany jako zmiana do wniosku/wycofanie części wniosku w zależności od zmian wprowadzonych w stosunku do pierwotnego wniosku.

czyli jak wycofalem to musze teraz od nowa robic???