Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Poprostu duzo sprzrdajacych nie musi sprzedac. Kiedys kazdy mleczaz sprzedaeal cielaki bo nie mial gdzie je trzymac. Teraz wielu dostawilo budynki na opasy lub nowe obory na mleka a stare przerobili na opasy. I wystawiaja cielaki drogo jak pojdzie to pojdzie jak nie to bede hodowac. U mnie tez kiedys ojciec cielaki za grosze sprzedawal a teraz jeszcze czasami cos dokupimy jak sie trafi. A sprzedajemy najslabsze sztuki.

No dokładnie.  Nawet jak się hf zostawi to za dwa lata ok 6 tys się weźmie lekko . Teraz te hf to wielkie rosną :D jak są po dobrych bykach oczywiscie ze szticznego krycia. A nie jak nie ktorzy swoim bykiem od 20 lat kryja :D tylko podobno mięso jest gorszej jakości.  U nas 1 zł mniej płacą za kg niż za mięsne.  

Opublikowano
10 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Ja nie karze nikomu kupować ode B|sprzedac i gdzie a nie pierwszemu lepszemu handkarzowi co zarabia pół na pół. A później się śmieje że kupił za pół darmo. Po ile u was duże byki za kg ?

B|

Dkładnie to tak jakktoś kupuje zegarek za 20 tysi a drugi za 200 zł ten i ten mierzy czas jednakowo

Cytat

Opublikowano
16 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Racja kolego . Ja hf byki sprzedaje po 900 zł.  I nie nam problemu ze zbytem i też mają tydzień a nawet mniej. A jak jest mieszaniec z sm to 1200 spokojnie się weźmie.  I nikt nigdy nie narzekał;d przynajmniej nie zdychaja i nie chorują jak te handlarskie niby mięsne 

Powiem ci że od handlarza chętnie kupie niż od rolnika bo rolnik nie wie ile go wycenić a handlarz krótko i na temat wie ile opuścić. A zdrowotność handlarz ma taką samą jak rolnik. Jeszcze żaden cielak mi nie zdechł od handlarza a było tych cielaków sporo a od rolnika a to się wydął a to płuca itp. Mówcie to co chcecie możecie się ze mnie śmiać.

15 godzin temu, bambrzwlkp1 napisał:

Taaa....  Te ceny to kosmos np za cieliczkę 2tyg charolaise  ładnej budowy wołają 1400zł O.o .  Ostatnio widziałem byczka  sm biało czerwony budowa tez super cena: 1800zł waga 70 kg  Ludzie ogarnijcie się z tymi cenami!!!!!!!  Majątku się nie zrobi, nikt wam nie ukradnie( zaboboniarze) .  Proste przeliczenie: byk hf za 700 zł i np jakis mięsny za 1500zł   rożnica 800zł  waga 800kg netto   wychodzi 1zł za kg  trzeba dostać wiecej niż za hf  żeby wyjść na 0 jak za hf........

No tak ja się kiedyś spotkałem też z takim przypadkiem jest byczek charolaise nie powiem ładny wiek ok 1,5tyg cena 1800zł patrze za 1godz. nie ma go.

18 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Jak Ty nie ważysz to skąd ktoś może znać wagę? Mam tego bialoglowego cuda  w mlecznym typie wszystkiego średnio 40-55 szt rocznie to wiem co i jak może wyglądać. Podobno przyrosty wcale nie gorsze od jakichś mieszańców. Pokazałbym Ci prawie białego cielaka 100 % SM to do jakiej rasy byś go dopasował? Uwierzyłbyś, że to SM?

Ja mam taką jałówkę na galerii to też była po SM bo łepek biały a reszta już wpada w żółtą biel.

W lipcu to ja też sprzedaje jałówki na rzeź co będę trzymać jak mają dobre 500kg

Opublikowano
14 godzin temu, debrzyna napisał:

Dlaczego w lipcu 

tak jak pisze @Thomas2135 dopłatowcy przestają robić zakupy ,

1 godzinę temu, rolnik200m napisał:

Powiem ci że od handlarza chętnie kupie niż od rolnika bo rolnik nie wie ile go wycenić a handlarz krótko i na temat wie ile opuścić. A zdrowotność handlarz ma taką samą jak rolnik. Jeszcze żaden cielak mi nie zdechł od handlarza a było tych cielaków sporo a od rolnika a to się wydął a to płuca itp. Mówcie to co chcecie możecie się ze mnie śmiać.

Jeszce nic Ci nie zdechło..........poczekaj

• Like 1
Opublikowano

Kolega pewnie sam jest handlarzem ikupuje u siebie tylko zdrowe sztuki a te co zdechną to mówi że są od rolnika ;)

Opublikowano
6 minut temu, KrowieBieszczady napisał:

Czyste byczki simentala po odpojeniu siarą 1300-1400, jak z opłacalnością według was?

Zobacz jaki mają rodowód.  Po jakich bykach są. Jak po dobrych mięsnych to się oplaci

Opublikowano

raczej nie bedą po mięsnych

8 minut temu, KrowieBieszczady napisał:

Czyste byczki simentala po odpojeniu siarą 1300-1400, jak z opłacalnością według was?

waga??wiek?

Siarą to mi się zaraz kojarzy że z tydzień mają

Opublikowano

U mnie kolega kupil od handlarza 20 sztuk 3 miesieczne. Byczki piekne wygladaly na czyste sm. Po 2 dniach jak zaczely sr** to nie bylo nic widac. 4 sztuki padly a reszta ma slabe przyrosty. Drugi znow kupil jakies litewskie roczniaki wygladaly na lm. W wieku 2 lat mialy 450-500kg. Wiec osoba piszaca ze handlarz ma super towar to raczej handlarz.:P

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

raczej nie bedą po mięsnych

waga??wiek?

Siarą to mi się zaraz kojarzy że z tydzień mają

Około 10 dniowe

1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

Zobacz jaki mają rodowód.  Po jakich bykach są. Jak po dobrych mięsnych to się oplaci

Simental ukierunkowany na produkcje mleczną

Opublikowano

nie te pieniądze , one mają do 60 kg max czyli ponad 20,-/kg.Jeśli dobra genetyka przyrosty fajne, sam biorę z takiego gospodarstwa ale sporo taniej.

byk urodzony 2 maja 2016 sprzedany w ubiegłym tygodniu lekko przekroczył 800kg,  wybicie u nich względem ładnych MM'ów nie jest tragiczne -ok 2-2,5%niższe niż u mma'z an

Opublikowano

No to nieźle sołtys je pasiesz :D co dajesz jeść?

42 minuty temu, KrowieBieszczady napisał:

Około 10 dniowe

Simental ukierunkowany na produkcje mleczną

To też zależy po jakim buhaja :D np Manigo z MCB daje ładne cieleta i mięsne i na mleko.  Musiałbyś się zorientować dokładnie 

Teraz mam po jakims z MCB też miał wycenę na mleko niby ale byczek póki co jest ładny.  Jak będę w domu jutro to wyślę zdjęcie:d 

Opublikowano

Ja kupilem cielaki o handlarza Lukasza Barnacha z Nowego Sacza mialy byc zdrowe a po tyg zdechly na zapalenie pluc i tak sie z nich lalo ze nie mogly sie podniesc wiec uwazajcie na tego oszusta

Opublikowano

O tym Panu było już pisane same niepochlebne opinie.......

1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

No to nieźle sołtys je pasiesz :D co dajesz jeść?

Nie myśl że ze wszystkimi jest tak kolorowo, mam partię z zeszłego roku z tego samego gospodarstwa i urodzone marzec-czerwiec żaden niema nawet 300kg, jakieś k**estwo mi sie wpieprzyło i nie chcą rosnąć:(

Jedzą kukurydzę i sianokiszonkę-do woli, śrut+premix, kreda,melasa

Opublikowano

jedzą odrobaczywiane trzy razy, badania krwi robione kału taż i w pierwszych tylko nicienie wyszły więc głupi jestem już różne pomysły i nic......coś tam rosną ale mnie to nie zadawala zwłaszcza jak porównuje do wcześniejszych

Koncentratu nie daje bo po co?:$

W śrucie jest spory dodatek łubinu lub też grochu zależy co się uda tanio kupić

Treściwa to żyto+owies+pszenżyto+łubin/groch+premix+kreda no i sól paszowa

przyrosty czystych SM powiedzmy po średnich bykach miały u mnie przyrosty(od zakupu w wadze ok 80kg)do sprzedaży na poziomie 1,5-1,6kg/doba

Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

jedzą odrobaczywiane trzy razy, badania krwi robione kału taż i w pierwszych tylko nicienie wyszły więc głupi jestem już różne pomysły i nic......coś tam rosną ale mnie to nie zadawala zwłaszcza jak porównuje do wcześniejszych

Koncentratu nie daje bo po co?:$

W śrucie jest spory dodatek łubinu lub też grochu zależy co się uda tanio kupić

Treściwa to żyto+owies+pszenżyto+łubin/groch+premix+kreda no i sól paszowa

przyrosty czystych SM powiedzmy po średnich bykach miały u mnie przyrosty(od zakupu w wadze ok 80kg)do sprzedaży na poziomie 1,5-1,6kg/doba

Takei 80kg jak długo jeszcze odpajasz i czym?

Opublikowano

różnie zależy co jest pod ręką ale od tej wagi przeważnie preparat bo pod mamkę ciężko dostawić -jeden na 10  chwyta sie dojenia

piją do trzech miesięcy od urodzenia nieraz dłużej jak słabszy do tego cały czas pasza pod dostatkiem

Opublikowano
Dnia 1.04.2018 o 13:20, ubogiwladek napisał:

@rolnik200m jeszcze Ci nie zdechł. Ja tam wiem ile wycenić.  Mówię cenę pasuje biorą nie to dowidzenia i tyle

Wiesz nie kupuje kota w worku. Jak chcę już kupić cielaka to nie raz 3 razy do gościa przychodzę i patrzę na tego cielaka. Jak cielaka kupie to odrazu na ogień idzie mleko za 120zł (bez siemia) kupuje osobno siemie i je gotuje wlewam do mleka i czasem dostają jajeczka wbite.

Dnia 1.04.2018 o 14:31, staszek131415 napisał:

Kolega pewnie sam jest handlarzem ikupuje u siebie tylko zdrowe sztuki a te co zdechną to mówi że są od rolnika ;)

Ta ja i handlarz to 2 handlarzy :D. Owszem jak cielak jest jakiś nie wypał w sensie nie pasuje mi na hodowlę na mięso to go sprzedam Lecz głównie takie cielaki kupuje na olx za jakieś 500zł-600zł.

Powiem tak jak chcecie kupić ładnego cielaka to nie ma bata żeby kupić jakiegoś ładnego SM poniżej 1000zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v