Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, antoni69 napisał:

byczek to jeszcze rozumiem, ale jałowka? cena kosmos :D

Jak ładna to można powiedzieć że kupił za bardzo dobrą cenę. Bo u nas jałówki 70 kg Sm chodzą po 1300zł 1400zł ładne (łódzkie)

Opublikowano
z handlarzami to różnie bywa. znajomy jest kierowcą w firmie produkującej leki i ostatnio mówił że robi Kursy z lekami do owych handlarzy cielakami. dlatego ja wolę kupić coś od rolnika.
Opublikowano
15 godzin temu, antoni69 napisał:

Za 1300-1400 to kupie piękną jalowke Sm w wadze 100-110kg i to od handlarza..

Ja tez bym u nas taką kupił ale jakieś rok temu bo teraz ceny kosmos. Są jałówki za 1000zł-1100zł tylko że są jakieś 1-2godz. wejdź sobie na łódzkie na olx i zobaczysz sam. A ty z jakiego woj. jesteś. Niektórzy stwierdzą że to co piszę to głupoty ale pisze to tak jak widac moim okiem

Gość łorawiok
Opublikowano

Właśnie urodził mi się piękny byczek simentalek . Tak duży , że nie wiem jakim cudem go wyciągnęliśmy .Choc krowa była duża , to po wyjściu główki , normalnie powinno wypaśc jak śliwka w kompot , a trzeba było  jeszcze włączyc w rękach turbodoładowanie . Będę go sprzedawał po 40 dniach . Jakby ktoś chciał to cena 17,5 zł za kilo . Cielak ssie matkę . Posiada kolczyki i paszport . Małopolska , Orawa . Więcej  informacji udzielę na priv .

Opublikowano
14 godzin temu, John23 napisał:

Witam po ile mogą być warte byczki angus w wadze po około 200kg chodzi mi o cenę za kg.

Zależy czy mieszany czy czysty jak mieszany to z 13zł. Przynajmniej mi się tak wydaje jak jeżdżę po targach i patrze na olx. To jest cena taka w sam raz

Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Właśnie urodził mi się piękny byczek simentalek . Tak duży , że nie wiem jakim cudem go wyciągnęliśmy .Choc krowa była duża , to po wyjściu główki , normalnie powinno wypaśc jak śliwka w kompot , a trzeba było  jeszcze włączyc w rękach turbodoładowanie . Będę go sprzedawał po 40 dniach . Jakby ktoś chciał to cena 17,5 zł za kilo . Cielak ssie matkę . Posiada kolczyki i paszport . Małopolska , Orawa . Więcej  informacji udzielę na priv .

Jak prawdziwy simental to okazja, takie chodzą spokojnie po 19zl za kg

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, antoni69 napisał:

Jak prawdziwy simental to okazja, takie chodzą spokojnie po 19zl za kg

No niestety , u nas w okolicy nikt nie hoduje byczków na opas . Jeżdżą tylko handlarze . Pytałem sąsiada , który ma więcej krów - ile mogę dostac ? , i ten mówi ze 17 zł , to ja wolałbym sprzedac hodowcy za 17,5 zł , niż dac zarobic darmozjadom , którzy żerują na na nich . Dodam jeszcze , że kiedy podaję cielętom siarę w ciągu pierwszej godziny po porodzie to przytrzymuje je rękoma , a kolano podkładam pod brzuch , żeby ssało matkę stojąc na własnych nogach , a tego z trudem dowlokłem pod wymię i wyobrazcie sobie że ono leżąc potrafiło spokojnie sięgnąc strzyków , a krowa nie mała .

Edytowane przez łorawiok
Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego by mieli nie skupowac . . U nas skupują jeszcze gorsze niż ze złamaną nogą . Takie które powinny by dobite i zutylizowane . Zwierzę zachoruje i rolnik do końca walczy , antybiotyki i inne rzeczy , a kiedy już nie widzi ratunku dzwoni do ubojni . W moim regionie chyba jeszcze nikt oficjalnie nie zgłosił padnięcia bydła. Cud ? . Nikt tego nie kontroluje , potem wy to jecie i jeszcze wam smakuje . Znajomy weterynarz przyznał że oni pracę w ubojni , traktują jako bazę wypadową do wezwań od rolników . Często sami kontaktują nas z ubojnią w której pracują . Wybrakowane zwierzę jest jeszcze bardziej pożądane , bo rolnik nie negocjuje .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Nie opłaci się takiego cielaka leczyć ?

3 godziny temu, łorawiok napisał:

Dlaczego by mieli nie skupowac . . U nas skupują jeszcze gorsze niż ze złamaną nogą . Takie które powinny by dobite i zutylizowane . Zwierzę zachoruje i rolnik do końca walczy , antybiotyki i inne rzeczy , a kiedy już nie widzi ratunku dzwoni do ubojni . W moim regionie chyba jeszcze nikt oficjalnie nie zgłosił padnięcia bydła. Cud ? . Nikt tego nie kontroluje , potem wy to jecie i jeszcze wam smakuje . Znajomy weterynarz przyznał że oni pracę w ubojni , traktują jako bazę wypadową do wezwań od rolników . Często sami kontaktują nas z ubojnią w której pracują . Wybrakowane zwierzę jest jeszcze bardziej pożądane , bo rolnik nie negocjuje .

Pierdzielisz bzdury , a później idzie taka plotka na cały kraj . Widziałeś , masz dowody ? To zgłoś do prokuratury , bo takie mięso i do dzieci by mogło trafić .

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Pewnie , że widziałem , przeważnie po porodzie , i nie tylko . Krowy z jęzorem na wierzchu , przewijające oczami - dogorywające , w kilku chłopa wciągane na samochód . Po co mam powiadamiac prokuraturę , jak nie takie przekręty w życiu widzialem . Sam , jeśli miałbym chorą krowę to ją sprzedam , po co mam byc bardziej papieski niż sam Papież . Oczywiście nie miałbym sumienia sprzedawac jako zdrową innemu rolnikowi , ale jeśli zakład daje pieniądze , to  po co mam jeszcze płacic za utylizację .Wet po serii zastrzyków  mówi tak " zrobiłem co mogłem , jeśli do jutra nie wstanie , dzwońcie po ludzi z ... ". Ze złamaną noga , to całkiem zdrowa sztuka dla zakładu , nawet ci nie potrącą , no ale w tych 70 kg nie będzie dużo mięsa .Niby jak można leczyc u brykającego cielęcia nogę złamaną przy kopycie ?

Edytowane przez łorawiok
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v