Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

koledzy jezeli patrzycie na cene handlarzy to istotnie cały rok taka sama  u mnie w wielkopolsce 1000-1200zł HO od rolnika zapomni ze kupisz bo kazdy jak ma chowa sam. A realia są takie ze te całe ceny to bańka spekulacyjna nakrecana przez handlarzy bo jak nazwac kupno cielaka ze słowacji za 150 euro(600 zł) sprzedaż 1200zł albo cielaki z niemiec koszt 50 euro ( 200 zł) a potem sprzedawane jako rasowe przez bm kobylin za 1500-1800 , heheh  . Poprostu handlarze opanowały sprzedaż cielaków i kupno byków a my jak przy swiniach nadstawiamy im tyłek w wiadomym celu.

Ja po prostu jade na podlasie i wiem za ile teraz kupie cielaka a za ile w lipcu i jest kolosalna róznica, a i tak daje ceny wyższe niz handlarze którzy tam jaką a potem w wielkopolsce sprzedają ze 100% zyskiem

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

U mnie to nie handlarze naginają ceny tylko sami zwykli ludzie.....Ale wiadomo co region to obyczaj.....

baks zgoda ale ludzie sprzedają po cenie za ile chodzą cielaki u handlarzy, dlaczego mają sprzedawać taniej??? są rejony kraju gdzie sie cielaki sprzedaje a sa gdzie bardziej kupuje. Skoro handlarz Tobie proponuje cielaka za 1200 zł to znaczy ze gdzieś kupił tego cielaka za max 800 zł inaczej by sie w to nie bawił. Cały szkopuł to dotarcie do tego rolnika który sprzedał za 800 zł handlarzowi aby tobie sprzedał za np. 900. Ja wiem po sobie ze na podlasiu jak jadę  to wchodze do rolnika i chce za cielaka np. 900 zł i nic drań nieopuści, więc nie kupuje  za godzine przyjedzie do niego miejscowy handlarz i jemu sprzeda za 700!!!! i poprosatu mnie wtedy krew zalewa

Opublikowano
8 godzin temu, tyran3 napisał:

baks zgoda ale ludzie sprzedają po cenie za ile chodzą cielaki u handlarzy, dlaczego mają sprzedawać taniej??? są rejony kraju gdzie sie cielaki sprzedaje a sa gdzie bardziej kupuje. Skoro handlarz Tobie proponuje cielaka za 1200 zł to znaczy ze gdzieś kupił tego cielaka za max 800 zł inaczej by sie w to nie bawił. Cały szkopuł to dotarcie do tego rolnika który sprzedał za 800 zł handlarzowi aby tobie sprzedał za np. 900. Ja wiem po sobie ze na podlasiu jak jadę  to wchodze do rolnika i chce za cielaka np. 900 zł i nic drań nieopuści, więc nie kupuje  za godzine przyjedzie do niego miejscowy handlarz i jemu sprzeda za 700!!!! i poprosatu mnie wtedy krew zalewa

No i masz racje ale nie mów że nie ma u ciebie takich narwańców co partola robotę?U mnie to nie handlarze rządzą -tylko ,,młodzi ambitni przedsiebiorcy''Co dla nich wypakowac 1000 za 3 dniowego cielaka to nie problem.Handlarz kupywał takie 60-70kg mniejszychnie brał a większe to mniejsza kasa.A teraz ludzie sami nauczyli ze można sprzedawac i kupywac takie gó.....Ale tyran tez dobrze godocie.......:)

Opublikowano

Jak ktoś jeszcze wniosku nie złożył i zrobi to ostatniego dnia do dopłat to musi trzymać 30 dni do lipca. Wtedy ludzie będą musieli się pozbyć, bo utrzymanie za drogo kosztuje. Odchowanie cielaka przez miesiąc na mleku wyniesie niewiele mniej niż dopłata do niego. Interes żaden a tylko roboty z pojeniem.

Jaki to poblem znaleźć po danych z paszportu rolnika, który sprzedał handlarzowi?

Opublikowano

Mam do sprzedania byczka hoxlm 2tygodnie waga 50kg.                                   Thomas handlarze jak cielak nie ma wpietych kolczykow to oni zamieniaja kolczyki z miesnego wpinaja do jakiegos hfa i wtedy zajezdzasz do gospodarza co niby on kupil od niego miesnego a tam same hf-y ma. Znajomy handlarz mi mowil ze tak robi zeby kupujacy nie dowiedzial sie gdzie on kupuje miesne cielaki.

Opublikowano
14 godzin temu, tyran3 napisał:

Ja wolę sprzedać handlarzowi za 100 taniej bo jak się sprzeda chytremu h*jowi to potem się nie szykuje ostatnio rolników sprzedałem i krowa poroniła i nie chce się zacielic i pewnie pójdzie na rzeź a tak jak sprzeda się handlarzowi  to takich problemow niema  

Opublikowano
2 godziny temu, logan3512 napisał:

Ja wolę sprzedać handlarzowi za 100 taniej bo jak się sprzeda chytremu h*jowi to potem się nie szykuje ostatnio rolników sprzedałem i krowa poroniła i nie chce się zacielic i pewnie pójdzie na rzeź a tak jak sprzeda się handlarzowi  to takich problemow niema  

logan teraz mnie oświeciłes, hehehe kurde teraz wiem ze jestem chytry wuj:D Logan dzieki tobie nasza gospodarka sie rozwija a ludzią sie zyje dostatnio. Logan sprzeda za psie pieniadze handlarzowi i jest zadowolony ze go chytry h*j niezaciotował:D handlarz jest zadowolony bo kupi tanio od zabonomnego logana i sprzeda z 50 % zyskiem chytremu h*jowi:D a chytry h*j jest zadowolony ze kupił rasowca bo tak mu handlarz powiedział:D Wiwat ludzie!!!! wiwat potęga umysłu polaka!!!!!

Opublikowano
5 godzin temu, logan3512 napisał:

dobrze ze ty ocalales jak by nie te h..je to spal bys z tymi padlinami

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, logan3512 napisał:

Tyran3 nie cwaniakuj bo ty podobnie pisałeś w temacie ceny trzody chlewnej ze nie sprzedajesz prosiat bo ci się maciory nie chcą zaprosić 

zgoda tylko ja nie sprzedaje nikomu prosiaków tylko mam cykl zamkniety. mało tego zanim przeszłem na tucz sprzedawałem prosieta doś znaczne ilości przez 3 lata tyle tylko  ze jachałem z nimi na rynek i wtedy na rynku nic sie  nie działo. Logan a ty czekasz w domu aż przyjedzie handlarz z jałmórzną  bo jak przyjedzie chytry wuj to mu fige pokarzesz:D Logan ale dobrze wiedzieć jakie masz podejście dlatego kupie od ciebie cielaki jako handlarz a potem przy piwku jak sie sponiewieram pohandluje sam ze sobą, hehehe

ps. odrazu jako handlarzowi 200 zł daj up:Dustu

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
Przed chwilą, szymek napisał:

mam 4 Jalowki w wadze ok 70kg jedna cala czerwona 3 czarno biale za 1300 jak by kogoś interesowało. małopolska

oczywiście mówisz cene za wszystkie sztukiB|

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v