Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• AgroTeam
Opublikowano
Mamy jako jedyny na 18ha i super sprzęt. U nas pracuje około 300h rocznie i przedni napęd to przy normalnych polach zbedny gadżet na takie ha. 70KM przy masie ciagnika pozwala na pracę z dużymi mazynami zawieszanymi. Popatrz na Moje zdjęcia i filmy zobaczysz z czym u Mnie chodzi. Ten z linka chcesz kupić? Cena nie najniższa
Opublikowano

Jesli chodzi o ciągnik to sie nie wypowiem bo nie miałem z nim doczynienia ale jesli chodzi o cenę to na dzisiejszy czas jest mocno zawyzona , mozliwe ze ciagnik jest w super stanie ale tez gwarancji nie masz ze zwyczajnie ktos chce skosic kase z naiwnego kupca .

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-3065-3050-sadowniczy-CID757-IDr31Mz.html na przyklad tutaj masz tanszy a z 4x4 . Wersje bez przedniego napędu mozna smialo kupic za 25-30tys wyzej to juz za drogo .

Opublikowano

Ten z linku niby przejrzany przez serwis.... o ile dają papier to czemu nie... Z ceny napewno urwiesz bo nikt się na takie nie napala i stoją w ogłoszeniach długo... W sumie swojego czasem mysle wystawić ale nawet za 30tys byłoby szkoda :P bo jednak fajnie się tym robi. W tej cenie na 4x4 nie ma co liczyć w dobrym stanie

• AgroTeam
Opublikowano
@czesio200 miałem zetorka 4x4 i wiem że to fajnie szło w polu ale przy małym areale i braku hodowli dokladanie przy zakupie ponad 10tyś jest nieracjonalne. To sie w życiu nie zwróci
Opublikowano

zwróci się przy sprzedaży.

Ja na 10ha też kupiłem 80km z napędem ojciec mówi po co nam taki byk jeszcze ten napęd (większe koszta naprawy mowi)  po pierwszych pracach zmienił zdanie i to mocno. Nawet z bronami to tylko 4x4 mówi.

A dziś no cóż ha przybyło przydał by się jeszcze jeden 4x4 ze 100koni lub lepiej.

• AgroTeam
Opublikowano
Przy ciągniku ciężkim 4x4 to już wymóg bo są używane najczęściej do ciężkiej roboty, ale przy ciagniczku 70KM uniwersalnym na małe ha sory sensu nie widzę. Sam wiesz z jakimi maszynami u Mnie to chodzi na 18ha Nigdy nie odczułem przy tych oponach co mam problemów z brakiem przyczepności. Tylko u każdego warunki sa inne wiec nie neguję tego ze ktoś kupuje. Ale trzeba tez pamiętać ze nawet jak nie pracujesz z przodem to sie zużywa i naprawa kosztuje. Jak jeździłem za ciagnikiem to wszystkie tańsze 4x4 miały przedni most do roboty. A za takiego w dobrym stanie musiał bym dołożyć okolo 15tyś.
Opublikowano

No właśnie na moich ziemiach i warunkach jakie teraz panują bez przodka to jeszcze nie zaorał bym połowy tego co miałem na jesień a z przodkiem zostało mi tylko ok 2ha już nie mówię o wyprawie do lasu po opał bez przodu polegnę nawet z połową wozu z drzewem

Opublikowano

U nas bez przodka to nie robota. Na lepszej ziemi tak jak teraz to błotko wjechać z przyczepą czy rozrzutnikiem to mozna się mocno zdziwić. Na piachu znowu uprawa bez 4x4 to męka, sam ciągnik ledwo jedzie a co dopiero z maszyną. MTZ idzie jak dzik z agregatem 3m upr-siew a gdy wyłączy się przodek to staje w miejscu i sie kołysze.

18ha to nie jest znowu tak mało ja sam własnego mam mnej:)

jak juz masz taki jaki masz i dobrze się sprawuje to ok, ale jak kupować (rysuko jest zawsze przy uzywanym) to już szukać 4x4.

Opublikowano (edytowane)

trzeba kupić taki żeby remontu nie robić :D u mnie 135 koni śmiga na niecałych 30 ha bo łąki oddane w dzierżawę i jest git, ekonomia za***ista bo się nie psuje aby tylko paliwo i filtry i jazda.  No i bez 4x4 nie wybrażam sobie roboty, jeszcze jak są teraz takie warunki jakie są to 2 lata bez ciągnika z 4x4 i możecie mnie licytowac bo jak bym czekał az da się wjechać to bym na chleb nie zarobił.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano

Jest jeszcze inna kwestia - jak ktos lata z jezykiem na brodzie i nie moze sie wyrobic to musi nie raz wjezdzac w pole w trudnych warunkach ,a znowu inny jak sobie wszystko dobrze zaplanuje i w optymalnym terminie robi albi moze sobie pozwolic na opoznienie to wystarczy mu 4x2 .

Prawdą jest fakt ze ciagnik 4x4 daje wieksze możliwości takze na rozwoj gospodarstwa .

Opublikowano

Ja mam zrrobione wszystko przed czasem gdy inny młocą czy zbierają słomę to ja orze pod rzepak. Ale i tak bez 4x4 obecnie sobie tego nie wyobrażam. Do dobrej maszyny musi być dobry uciąg. Choć moc 80km nie jest jakaś wielka to z przodkiem można dużo więcej.

Jak bym miał słuchać tego co niektórzy piszą to bym dalej siedział w 10ha i robił tylko c-360, bo lepsze nie ekonomiczne, a więcej to bym c-360 nie obrabiał, bo robie to z przyjemności a nie żeby się narobić.

Opublikowano

nikt tu nie każe kupować dużego ciągnika tylko jak już ma brać to niech szuka z 4x4, całkiem inna robota, wielu juz mowiło po co mi 4x4, a jak w koncu popracowali na takim czy kupili to inna rozmowa,  tym bardziej ze teraz klimat jaki jest kazdy widzi i czasem nie ma mozliwosci czekac tydzien czy dwa az samo obeschnie, z 4x4 wpadam i za 2 dni sieje.

• AgroTeam
Opublikowano
Nie wiem może mieszkam w innym klimacie bo nigdy problemów nie mieliśmy z terminowości a 20ha obrabialismy 3P bez kłopotu. MF3050 kupiliśmy wyłącznie dla poprawy komfortu. U Mnie we wsi mało kto ma 4x4 na gospodarstewka 20ha a wręcz przeciwnie przez płot 24ha obrabiane c355 w terminie. Na przeciwko do niedawna 30pare ha 80tka 55tka i 30tka też wszystko w terminie. Nie wiem może mamy inny klimat inne ziemię ale w okolicy do niedawna pracowało mase 80tek na 30ha. Teraz przez to ze mali się zwijaja (mali tz tacy 10-12ha) to reszta rośnie i dopiero wymienia na prow ciągniki na duże. Nikt u Mnie już nie uprawia buraka czy ziemniaka ewentualnie kuku wiec spokojnie we wrześniu jest czas na obrobienie tych naszych ogródków.