Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, wiko napisał:

Po raz kolejny pisze ,  ze poczytaj jeszcze raz czy Marcin odliczal skite od wbc, na spokojnie poczytaj i się wtedy odzywaj 

Wiko ja nie mam siły już Ci tłumaczyć. podsumujmy fakty marcin powiedział ze dostał 9 zł brutto za kg byka a dostał za całośc 16236 zł za 1928 kg zywca wiec jakby nieliczyć dostał 7,8 netto 8,43 brutto i to jest nie zaprzeczlny fakt ale odliczył od zywca skite  i otzymane pieniadze podzielił przez wage zywą juz po skicie czyli 1793kg i wyszło mu 9 zł a tak liczyć nie można

Opublikowano
9 minut temu, AdamRo napisał:

Oczywiście , jeśli krowa w dużej wadze i super mięsie nie widzę problemu.Miałbyś więcej takich krów pofatygował bym się do Ciebie.

kolega ma szt +800 SM,z tym,że u niego zawsze cena niższa o co najmniej złotówkę na kg niż u mnie a teraz taką mu proponują ,MI za taką krowę z moją wagą  do 6 netto

Opublikowano
8 minut temu, tyran3 napisał:

Wiko ja nie mam siły już Ci tłumaczyć. podsumujmy fakty marcin powiedział ze dostał 9 zł brutto za kg byka a dostał za całośc 16236 zł za 1928 kg zywca wiec jakby nieliczyć dostał 7,8 netto 8,43 brutto i to jest nie zaprzeczlny fakt ale odliczył od zywca skite  i otzymane pieniadze podzielił przez wage zywą juz po skicie czyli 1793kg i wyszło mu 9 zł a tak liczyć nie można

Umbisie zrobił porównanie takie jakby mu handlarz za tą wagę odciął te 7%.. pojal czy nadal nie?  

Przetłumaczcie Mu może Wy. 

Opublikowano
1 minutę temu, wiko napisał:

Umbisie zrobił porównanie takie jakby mu handlarz za tą wagę odciął te 7%.. pojal czy nadal nie?  

Przetłumaczcie Mu może Wy. 

własnie o to chodzi ze marcin dostał 8,43 brutto i jakby handlarz mu odciagnoł skite to by mu wyszło o jakieś 50gr mniej za kg a marcin dodał te sume zamiast odjąć. a tego robic nie można. po prostu jakby handlarz mu odcignoł skite to by dostał realnie ok 7,9 brutto. Marcin realnie dostał wiecej niż od handlarza o ok 50 gr ale tą sume trzeba odjąc od ceny sokołowa a nie dodawać. Marcin dodał i wyszła mu kosmiczna cena 9 zł

Opublikowano
7 minut temu, AdamRo napisał:

Cena 12,8 tak ? Przy wyboju nawet na pół na zimno 6,5 netto do wzięcia spokojnie.

zgadza sie  12,8 mu proponują i ta cena mi nie pasuje biernaccy dają sporo mniej skiba i łuniewscy tyż

Opublikowano
57 minut temu, tyran3 napisał:

przemek a gdzie widzisz okradanie handlarza???? 800kg byk powiecmy 7% skity to 56 kg wiec dlaczego mam opasać byka mniej????? i oddawać handlarzowi z miesa na skite?????

Taki opas jaka skita a ty mówisz ze okradam handlarza bo zamiast opaść na 20 kg to opasam na tyle ile on odciaga

a dysmózgie to ty posiadasz skoro handlarz ci odciaga 56 kg a ty opasasz na 20 kg innymi słowy handlarz daje ci lepszą cene bo znalazł frajera który daje 30 kg miesa za darmo w ramach skity

Ciekawe czy w realu rzucałbyś tak frajerami. Ale powiem tyran pier**lisz tak jakby nie jeden byk wlazł ci na grzbiet o zrobił z ciebie frajera.

Opublikowano
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ciekawe czy w realu rzucałbyś tak frajerami. Ale powiem tyran pier**lisz tak jakby nie jeden byk wlazł ci na grzbiet o zrobił z ciebie frajera.

podważ wyliczenia a nie mówisz ze pierdziele. skita ok 56 kg to tak trzeba opaść   nie mniej ni wiecej  jak opasiesz wiecej to byk zanim dojedzie do ubojni to sie wysra i handlarz dołorzy do interesu i wiecej do Ciebie nie przyjedzie jak opasiesz mniej to oddasz handlarzowi mieso za darmo i wtedy sie sam z frajerujesz. Dlatego trzeba negocjować opas i opasać z umiarem. Ja zawsze skite negocjuje na 6% wiec odciagniecie na poziomie 48 kg i ja niemam problemu opaś byka taka ilościa bo on z racji wiazania  zjada z wodą normalnie ok 30 kg  na jeden posiłek jak mu niedam nawieczór wody to skite wyrabiam bez meczenia zwierzaka 

Opublikowano
Tyran3 jakbyś dokładnie poczytam to byś wiedział o co mi chodziło ja nie opasam bydła przed sprzedażą są luzem cały czas mają dostęp do wody i jedzenia I czy bym sprzedawał do handlarza czy na wbc sprzedał bym z tą samą wagą dlatego liczę tak A nie inaczej. Handlarz musi zarobić czy ty byka opasiesz 10kg czy 100kg on za darmo nie weźmie jak nie skita to wagą oszuka. Zaraz napiszesz że ubojnia też oszuka ale sprzedając na wbc oszuka cię tylko ubojnia bo musi też zarobić A do handlarza jak oddasz to oszuka cię handlarz żeby zarobić A ubojnia jeszcze zarobi na handlarzu I tyle to jest moje zdanie I tego się trzymam jak myślisz inaczej to ja nie będę tego podwarzał każdy ma swój rozum. Dziękuję I pozdrawiam:):):)
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin1912 napisał:

Tyran3 jakbyś dokładnie poczytam to byś wiedział o co mi chodziło ja nie opasam bydła przed sprzedażą są luzem cały czas mają dostęp do wody i jedzenia I czy bym sprzedawał do handlarza czy na wbc sprzedał bym z tą samą wagą dlatego liczę tak A nie inaczej. Handlarz musi zarobić czy ty byka opasiesz 10kg czy 100kg on za darmo nie weźmie jak nie skita to wagą oszuka. Zaraz napiszesz że ubojnia też oszuka ale sprzedając na wbc oszuka cię tylko ubojnia bo musi też zarobić A do handlarza jak oddasz to oszuka cię handlarz żeby zarobić A ubojnia jeszcze zarobi na handlarzu I tyle to jest moje zdanie I tego się trzymam jak myślisz inaczej to ja nie będę tego podwarzał każdy ma swój rozum. Dziękuję I pozdrawiam:):):)

Marcin zgoda to co wszystko mówisz ale masz liczenie błedne którego nierozumiesz i podajesz cenne 9 zł których niemasz. Sprzedałeś sokołowowi byki za 8, 43 brutto  i jakby handlarz przyjachał zabrał takie same byki( tak samo opasione) za taką samom cene jak sokolów to z racji skitki 7% miałbyś na byku  nominalnie mniej o ok 50 gr za kg. czyli jak pisałeś cene to powinieneś napisać tak " sprzedałem  byki sokołowowowi za 8, 43 brutto i wyszłem na nich lepiej niz u handlarza  bo on odciagnoł by mi 7% skite i wyszło by mnie na kg 7,9 brutto" A ty podałes cene ze sokołów mi zapłacił 9 zł brutto mimo ze na fakturze masz 8, 43. Rozumiesz teraz o co chodzi????? Od ceny sokołowowa nalerzy odjąc wartośc skity którą zabrał by Ci handlarz a nie dodawać.

Opublikowano

Niech ktoś temu tyranowi odłączy internet, bo normalnie już nie da się czytać tego jego pier... Jedyne byki z jakimi ma do czynienia to te które w każdym zdaniu popełnia. Marcin dobrze właśnie pisze, cenę liczysz od wagi netto.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Maroslaw0770 napisał:

Niech ktoś temu tyranowi odłączy internet, bo normalnie już nie da się czytać tego jego pier... Jedyne byki z jakimi ma do czynienia to te które w każdym zdaniu popełnia. Marcin dobrze właśnie pisze, cenę liczysz od wagi netto.

k**wa mać naucz sie liczyć. marcin do cholery ile ma na fakturze????? 8, 43zł z vatem wiec tumanie gdzie ty widzisz 9 zł?????? Marcin dostał za całość 16236 zł podziel to przez zywą 1928kg wiec za kilogram wychodzi 8, 43 zł. Przyjerzdza handlarz wali 7% skity od wagi 1928kg  i płaci tak samo jak sokołów 8, 43 brutto ale  już tylko za 1793 kg mięsa marcin na koncie dostaje 15115 zł o 1100zł mniej. I teraz zeby zrobić własciwe porównanie musisz kase od handlarza 15115 zł podzielić przez wage bez skity tyle ile wazyła w sokołowie czyli 1928 kg i masz cene od handlarza za kilogram w wysokości 7,8399 zł

gdyby liczenie marcina było prawidłowe to  marcin 1928 kg zywca pomnżyłby przez 9 zł i na fakturz by miał 17352 zł z vatem.

Dlatego pytam marcin za 1928 kg zywca dostałeś 16236 zł czy 17352zł????????. 

Ludzie kto was z podstawówki puścił skoro wy nawet porównywać nie potraficie prawidłowo tylko twórczą ksiegowośc robicie. Facet dostaje 8, 43 zł za kg ale pisze ze w przeliczeniu dostał 9 zł to sie k**wa w pale niemiesci.

Opublikowano

Tumanie to cię matka na obiad może wołać, trochę kultury gówniarzu. Co ty się tak tego opasania przyczepiłeś, nie każdy tak jak ty ładuje bykowi wąż w dupe żeby tylko parę kilo w niego wtłoczyć.  Nas przynajmniej ktoś z tej podstawówki wypuścił, a ty pewnie nadal kiblujesz. Jeżeli handlarz płaci za 1793kg mięsa, to przez tą samą wagę liczymy cenę poubojową. Zeby mieć porównanie to i w jednym i w drugim przypadku musisz liczyć z potrąceniem, bo inaczej to porównujesz dwie zupełnie różne rzeczy. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Maroslaw0770 napisał:

Tumanie to cię matka na obiad może wołać, trochę kultury gówniarzu. Co ty się tak tego opasania przyczepiłeś, nie każdy tak jak ty ładuje bykowi wąż w dupe żeby tylko parę kilo w niego wtłoczyć.  Nas przynajmniej ktoś z tej podstawówki wypuścił, a ty pewnie nadal kiblujesz. Jeżeli handlarz płaci za 1793kg mięsa, to przez tą samą wagę liczymy cenę poubojową. Zeby mieć porównanie to i w jednym i w drugim przypadku musisz liczyć z potrąceniem, bo inaczej to porównujesz dwie zupełnie różne rzeczy. 

Nie liczymy przez taka samą wage jak od handlarza zrozum to w końcu nikt tak tego nieliczy . Waga zywa na wbc to waga ostateczna netto i odniej sie wylicza wybicie.

Marcin podał ze na zywej 1928kg miał na haku miał 1083 kg i wybojowość na poziomie 56% gdyby było tak jak ty mówisz to sokołów by robił wage netto ze skitą czyli 1793 kg i wtedy wybojowość Marcin miałby na poziomie 60,5%. Dziwie  się ze Ty tego niepojmujesz ze niemożna przeliczać ceny z dokumentu ksiegowego!!!!! można jedynie przeliczać potecjalną cene od handlarza. Cena na fakturze to cena ostateczna niepodlegająca zadnym przeliczenią a marcin ma na fakturze 8, 43 zł przeliczenią podlega cena od handlarza i wtedy do porównania dajesz wage zywą na sokołowie a nie wage ze skitą od handlarza

ps. dla tych którzy mi zarzucaja ze gupoty pisze o zarobkach handlarzy marcin od sokołowa dostał 16236 zł jakby sprzedał handlarzowi tylko 15115 zł a wiec handlarz na 3 bykach jest do przodu 1100zł n a wiec prawie 400 zł na sztuce a przecież wiadomo handlarz dostał by w sokołowie inną cene niz dostał Marcin, niemówie juz o tym ze handlarz by urwał na cenie i u marcina na podwórku, mowa oczywiscie o udcziwym handlarzu. 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Panowie pytanie do tych co sie bardziej orientuja w temacie odemnie, jak z cena za byki latem?? Teraz niezle płaca a podobna cena ma spasc bo urlopy itp Prosze o szybka odpowiedz.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia powiem Ci że w zasadzie powinien byk stanieć jak to bywało w poprzednich latach. W tym roku przewiduje jednak że aż tak drastycznych obniżek nie będzie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ab23 napisał:

Waleński~Pięta  ktoś coś  jakieś opinie ?  byk 8zł.

jak netto to dobrze jak brutto to daj sobie spokój.

sprzedawałem im pare razy terminowo płacili, co do wagi się niewypowiadam bo szły przez moja a potem przez ich róznica w granicach 5 kg na 800 kg byku.

Opublikowano

walenski pieta tez im sprzedawałem z kasa bez problemu. Za jakie byki te 8 zł ?? mi daje teraz 7,7zł ale kazdej rasy po trochu od hf do ładnych mięsnych a cena ogólna za wszystko

a cena netto oczywiście

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Sokol2 napisał:

walenski pieta tez im sprzedawałem z kasa bez problemu. Za jakie byki te 8 zł ?? mi daje teraz 7,7zł ale kazdej rasy po trochu od hf do ładnych mięsnych a cena ogólna za wszystko

a cena netto oczywiście

SM i mieszance ogólnie R,U po połowie  cena netto ,  masz pełną skrzynkę   .Tyran dzięki

Edytowane przez ab23
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v