Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Sprzedane 3 byki

1.Agnus mieszaniec mięsny waga żywa 650 kg poubojowo 336 kg klasa O 13,40zł

2.Simental mieszaniec mięsny waga zywa 602 kg poubojowo 309kg klasa O 13,40zł

3.Simental mieszaniec mięsny waga zywa 550kg poubojowo 290kg klasa O+ 13,40zł

Moim zdaniem byki słabo wyszły po ubojowo.Kolega oszacował 2 byki w klasie R i jeden byk w klasie R albo O. i za każdego po 57% mięsa powinno być.Niestety tak sie nie stało rozliczenie słabe.

Panowie a jak Waszym zdaniem jaka powinna być klasa i po ile % mięsa???

Odbiorca firma GETMOR Chrzanowo gm.Rzewnie

3 byki które sprzedałem znajdują sie w mojej galerii.

Edytowane przez Honda
Opublikowano

Patrzyłem w galerii, z tych zdjęć też dałbym im O klasę. Ani zadu ani przodu,brzucha wiszą więc co tu wymagać?

powinnienies potrzymać je jeszcze żeby miały po 100 kg więcej to i wybicie byś miał na te 57 %..

Opublikowano
2 godziny temu, Honda napisał:

Witam.

Sprzedane 3 byki

1.Agnus mieszaniec mięsny waga żywa 650 kg poubojowo 336 kg klasa O 13,40zł

2.Simental mieszaniec mięsny waga zywa 602 kg poubojowo 309kg klasa O 13,40zł

3.Simental mieszaniec mięsny waga zywa 550kg poubojowo 290kg klasa O+ 13,40zł

Moim zdaniem byki słabo wyszły po ubojowo.Kolega oszacował 2 byki w klasie R i jeden byk w klasie R albo O. i za każdego po 57% mięsa powinno być.Niestety tak sie nie stało rozliczenie słabe.

Panowie a jak Waszym zdaniem jaka powinna być klasa i po ile % mięsa???

Odbiorca firma GETMOR Chrzanowo gm.Rzewnie

3 byki które sprzedałem znajdują sie w mojej galerii.

Gratuluję koledze fachowości w klasowaniu . gdzie on tam widział Rki. Byki przeciętne , jest tylko pytanie czy waga żywa jest podana netto czy brutto 

Opublikowano (edytowane)

Krowy 598 po 4.9  i 640 po 5.8 wagi i ceny brutto żywpol. Mam byczka pourazowego co z nim zrobić Waży z 300 kg po uboju nie warto bo dostanę z 600 zl hudy hf ma spuchnieta przednią łapę jak bania

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Dodasz zdjecie tej nogi ? Może to tylko mocne stłuczenie? Wystarczyłoby podać Dexashot/Rapidexon i może jakiś antybiotyk + dodatkowo smarować Altacetem, chłodzić zimną wodą i powinno ładnie zejść.

Podpasłbys go trochę i dopiero sprzedał bo teraz dużo stracisz. Jeśli ma apetyt to warto spróbować 

Opublikowano

U mnie włożył nogę w łańcuch jak szedł wyciąg i noga była bardzo spuchnięta ale później przeszło.

A nie lepiej jest wam kupić odsadki LM 100% i do dużych byków trzymać? Ja tylko małe byczki sprzedaje i nie mam dużych ale taki mały HF za 700-900 to przesada a tak kupują. Odsadek 3000zł za ok 250+kg i na dużym byku całkiem inne kilogramy i cena.

Opublikowano
9 godzin temu, zkordalski napisał:

Krowy 598 po 4.9  i 640 po 5.8 wagi i ceny brutto żywpol. Mam byczka pourazowego co z nim zrobić Waży z 300 kg po uboju nie warto bo dostanę z 600 zl hudy hf ma spuchnieta przednią łapę jak bania

Kolego zapytaj lekarza czy by mu zrobił "zimną bańkę  " to polega na tym że  popierasz krew z żyły i wstrzykujesz domiesniowo .u minie pomogło. 

Opublikowano
2 godziny temu, -Sebastian- napisał:

U mnie włożył nogę w łańcuch jak szedł wyciąg i noga była bardzo spuchnięta ale później przeszło.

A nie lepiej jest wam kupić odsadki LM 100% i do dużych byków trzymać? Ja tylko małe byczki sprzedaje i nie mam dużych ale taki mały HF za 700-900 to przesada a tak kupują. Odsadek 3000zł za ok 250+kg i na dużym byku całkiem inne kilogramy i cena.

a wiesz jak trudno kupić LM 100% ???? owszem sa za 3 tys ale jakies mieszance LM nie wiadomo skąd. Pomyśl sam jak ktoś ma taki towar to tuczy u siebie w gospodarstwie a nie sprzedaje komuś

Opublikowano

Byki miały po 19 miesięcy.To nie były byki hf jakieś tam kozy tylko mięsne mieszance 50%. Pośrednik dawał za wszystkie byki po 8 zł brutto żywej wagi .Sprawdziło sie ze pośrednik trochę by więcej zapłacił niż firma Getmor poubojowo.

Opublikowano
Dnia 17.04.2018 o 08:53, MariuszKlim napisał:

Podlaskie. ktoś ma namiar na dobrego handlarza? mam do sprzedania dwa HF jeden to mieszaniec czarny 600-700kg

Agromir u mnie brał w zeszłym tygodniu hf x nrf 780kg i drugi 830 po 8.1zl brutto mniejszy ladniejszy, duży żeby brzucha nie miał to jeszcze by coś wyrwał. Pisz na priv to dam ci nr, nie narzekam idzie się dogadać z chłopami

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Honda napisał:

Byki miały po 19 miesięcy.To nie były byki hf jakieś tam kozy tylko mięsne mieszance 50%. Pośrednik dawał za wszystkie byki po 8 zł brutto żywej wagi .Sprawdziło sie ze pośrednik trochę by więcej zapłacił niż firma Getmor poubojowo.

Jak takie niedużej wagi to muszą być nabite żeby na wbc się opłaciło.inaczej nie ma sensu w to się bawić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v