Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Sprzedane byki  12 sztuk cena za hf 7,6 MM 8 netto  .5sztuk pojechało na WBC   wagi różne brutto ok średnia 870kg z 12 sztuk.

Skiba? 

9 godzin temu, tyran3 napisał:

a niech czytają  mogą kazdemu z nas na pendzel skoczyć.

cielaka do 6 miesiecy mozesz ubić u siebie i odac flaki farmutilowi  powyzej musi zrobić to ubojnia koszt ok. 100 zł ja babola szczeliłem bo rzeźnik mi wzioł 50 zł a łapcuch z farmutilu 100 zł taniej było by mi go w ubojni ubić.

jest jeden plus cielak miał niecałe 6 miesiecy wiec zamieniłem kolczyk z chorym na płuca który napewno bedzie rusł powyzej 2 lat. i czary mary zdechlak 1, 5 roczny odmłodniał o  prawie rok, hehehe

a do tych co czytaja jako różni ludzie. w razie czego wszystkiego sie wypre powiem ze zmyslałem na czacie i jak mi kto co udowodni.???????

Po prostu pisze jak uwazam bo i tak bede bezkarny panowie to jest POLSKA która państwem prawa nigdy niebyła nie jest i nigdy nie bedzię.

Proszę Cię jak tylko mogę ni brnij dalej

Sprzedane byki  12 sztuk cena za hf 7,6 MM 8 netto  .5sztuk pojechało na WBC   wagi różne brutto ok średnia 870kg z 12 sztuk.

Skiba? 

cielaka do 6 miesiecy mozesz ubić u siebie i odac flaki farmutilowi  powyzej musi zrobić to ubojnia koszt ok. 100 zł ja babola szczeliłem bo rzeźnik mi wzioł 50 zł a łapcuch z farmutilu 100 zł taniej było by mi go w ubojni ubić.

jest jeden plus cielak miał niecałe 6 miesiecy wiec zamieniłem kolczyk z chorym na płuca który napewno bedzie rusł powyzej 2 lat. i czary mary zdechlak 1, 5 roczny odmłodniał o  prawie rok, hehehe

a do tych co czytaja jako różni ludzie. w razie czego wszystkiego sie wypre powiem ze zmyslałem na czacie i jak mi kto co udowodni.???????

Po prostu pisze jak uwazam bo i tak bede bezkarny panowie to jest POLSKA która państwem prawa nigdy niebyła nie jest i nigdy nie bedzię.

Skiba? 

Opublikowano

Czytałem kilka postów zjednym się napewno nie zgodzę że odsadki 300kg to rarytas. Yoda mówi ze nie chorują nie ma żadnych problemów i że w krótkim czasie sprzeda je się w wadze 800kg po 9 zl. Więc powiem tak albo Yoda ma takie szczęście i czuwa nad nim Bóg albo żyje w świecie gwiezdnych wojen. Chłopie są problemy jak wszędzie upadki choroby koszta weta tak samo niech go aby coś złapie to koszty leczenia kosmos. A koszty wyżywienie żeby nabić na niego 500  kg w 7 mc czy tam 8 to bez rzepaku czy soi możesz pomarzyć.  A cena 9 zl nie zawsze jest. To nie to co twoje chodzą jedzą trawę i tyle. A i sam widzisz jakie sprzedałeś bydło rasowe a waga 600+ więc sory każdy zdechlak hf tyle waży.  A pisanie ze ktoś kto tu się udziela hodowlę bydła uważa jako hobby drogie to kolejny żart z stwojej strony. Tak samo ja czy ty z tego żyjemy tylko każdy ma inny sposób na odchow i produkcję.  Reasumując odsadki mają sens tylko przy bardzo dobrych paszsch objetosciowych wówczas jakoś to ma sens ale w odsadki nie bawi się ktoś kto nie ma kasy i tyle. 

Opublikowano

Ja napisałem jak to robię a nie jak każdy ma robić. Najważniejsza jest różnica miedzy kosztami a ceną zbytu a nie jak najwyższa cena przy sprzedaży. Co z tego że pakowałbym w nie niewiadomo co i miałyby 800kg zamiast 600 ale zeżarły by w tym czasie więcej niż są warte. Porównując to do mleka nie zawsze najwięcej zarabia ten co ma 10-12tys. z obory, czasami ten co ma 7-8 zarabia więcej.

Opublikowano
8 godzin temu, szaman1 napisał:

No to byś się zdziwił co na jesieni ubiegłego  roku u jednego warzywnika 2 synów i 2 pracowników stracili prawko na 3 miechy jak  70 ha marchwi kopali to z asfaltu zrobili polną drogę co przejechali to punkty aż na koniec szukali kierowców na ciągniki 

Dobra ale to chyba policja stała zaraz blisko pola tego badylarza i złapali go na goracym uczynku wtedy nic niezrobisz i dostaniesz mandat, ale jak policjant przyjeżdza do ciebie do domu to bez nagrania albo swiadka co pujdzie do sądu moze na pedzel skoczyć. Musisz mu pokazać dowód ale prawo jazdy i dowód rejestracyjny już nie to jak ma ci dać jakiekowiek punkty czy zabrać prawko??????? moze oddać tylko sprawe do sądu.

Podejzewam ze twój badylarz był debilem i przyznawał sie do winny i przyjmował mandaty dlatego policja zrobiła sobie z niego dojną krowe na mandaty wiec stracił prawko i kase.

Ja pokazuje policjantowi dowód osobisty a reszte mówie panie a z jakiej racji na podwórku panu niepokaze jak mnie pan na drodze złapie to mozemy rozmawiać. Potem odmawiam przyjecia mandatu, policjant sie piekli grozi ze w sadzie to mi taka kare dosolą  itd. odjeżdza w cholere i sprawa umiera.

P.s a twój badylarz to naprawde debil. wystarczy zeby nieprzyjmował mandatów to i tak taniej by go to wyszło bo grzywna za zabrudzenie drogi to max 1500 zł i koszta sadowe. To chyba lepiej wykopać te marchew zapłacic grzywne  i mieć 4 prawa jazda i niepłacić mandatów pojedyńczych

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

10-12tys. z obory, czasami ten co ma 7-8 zarabia więcej.

Wytłumacz mi jak to możliwe?????? Chodzi mi jedynie o koszt wyprodukowania tego mleka nic wiecej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

Ja napisałem jak to robię a nie jak każdy ma robić. Najważniejsza jest różnica miedzy kosztami a ceną zbytu a nie jak najwyższa cena przy sprzedaży. Co z tego że pakowałbym w nie niewiadomo co i miałyby 800kg zamiast 600 ale zeżarły by w tym czasie więcej niż są warte. Porównując to do mleka nie zawsze najwięcej zarabia ten co ma 10-12tys. z obory, czasami ten co ma 7-8 zarabia więcej.

najlepszy interes to sprzedac odsadki i nie bawic sie w żadne cieżkie byki, dla kogos kto posiada dużo łak i stado mamek to najlepsze wyjscie

Opublikowano

Co do policji i brudzenia drogi na jesieni mialem podobny przypadek. Wyparlem sie wszystkiego, mandatu nie przyjalem i glina do sadu nic nie zlozyl. 

A co do oplacalnosci i odsadkow nie ma co tu dyskutować. Kazdy ma inne zwierzeta, pasze, warunki i koszty produkcji. Wiec kazdy sam niech decyduje co i kiedy sprzedaje. Osobiscie nie srzedaje ciezkich bykow po 800- 900 kg. Kiedys takie chowalem ale jak policzylem ile on zjada to zrezygnowalem. Mam darmowe cielaki od krow wiec chowam do 22-24 miesiecy i wyjazd bo miejsce potrzebne na nastepne. W tym czasie osiagaja one 650-750kg. A zywione sa na paszach objetosciowkach i troche sruty zbozowej.

Opublikowano
RafaKdziela do Rafalex raz oddałem na wbc i nigdy więcej. 4,5tys straty miałem w porównaniu do tego co proponowali na żywo. Sam Rafał je u mnie oglądał i mówił jaki będzie w jakiej klasie a na fakturze Itak wszystkie były o klasę niżej. Klasyfikatorem u nich jest siostra właściciela. Nie polecam tej firmy. Sąsiad mu sprzedawał czyste LM i tez nie był zadowolony. O pieniądze tez trzeba było kilka razy dzwonić.
Opublikowano
A co mam pamiętać wagi byków co były sprzedane 4 lata temu? Wszystkie były o klase niżej niż było ostalone po obejrzeniu przez właściciela firmy. Za pieniędzmi trzeba było dzwonić bo nie płacili w terminie. Od tego czasu nie handluje z nimi.
Opublikowano
Czytaj ze zrozumieniem, po co ci znać wagi i ceny jak to nie ma żadnego znaczenia? Nie zgadzały się klasy mięsa z tym co było ustalone na gospodarstwie przez właściciela firmy. Nie płacili w terminie to co mam ci pokazać wyciąg z banku kiedy była wplata albo bilingi telefonu ile razy było dzwonione?
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

Sprzedam temu kto da więcej......

A ten to przyjechał bo byłem u kolegi jak jego szt oglądał .....

A to tego kolegi jutro zabieraja?

Myslalem ze twoje tez

Opublikowano
18 minut temu, krzychuuuuu napisał:

Czytaj ze zrozumieniem, po co ci znać wagi i ceny jak to nie ma żadnego znaczenia? Nie zgadzały się klasy mięsa z tym co było ustalone na gospodarstwie przez właściciela firmy. Nie płacili w terminie to co mam ci pokazać wyciąg z banku kiedy była wplata albo bilingi telefonu ile razy było dzwonione?

Prosiłem konkretnie masz podać i policzymy .Ty piszesz sto lat temu ,co było .Marek nie rozumie Cię po co na takie  pierdoły przyklaskujesz .Nic Krzychu nie pisze konkretnie tylko oczernia .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v